Šta je Srbija pokazala u meču sa Francuskom?

Srbija je na prvom meču turnira Super 4 u Argentini, koji se održava kao poslednja provera pred OI u Riju, savladala Francusku sa 88:105.

Iz ovog meča se ne mogu otkriti sve namere i zamisli selektora Đorđevića i snage i slabosti njegovog tima, jer je meč na momente imao karakter egzibicionog, o čemu svedoči veliki broj poena. Bez obzira na to može se slobodno reći da je naša reprezentacija pokazala vrlo dobru igru i treći put savladala Francusku u pripremnom periodu za Olimpijadu. Samim tim istakla je ulogu favorita za osvajanje drugog mesta u grupi A na OI, jer se svi slažu da je prvo mesto rezervisano za neprikosnovenu reprezentaciju SAD-a.

Što se tiče ofanzivnog učinka, Srbija je većinu poena postigla iz reketa (42) i iz vrlo dobrog šuta za tri poena (10-23). Izabranici selektora Đorđevića su se retko odlučivali za šut sa polu-distance, a igra u tranziciji iz odbrane u napad je u nekoliko navrata bila na visokom nivou.

Spoljna linija je odradila veoma dobar posao. Bogdanović je sa 29 poena bio lider tima, šutirajući 5-10 za tri poena i namučivši svoje čuvare brzim prodorima.  Teodosić (11 poena) je očekivano bio najbolji dodavač sa 7 asistencija i ponovo na briljantne načine pronalazio rupe u odbrani Francuske i spajao visoke igrače sa košem. Joviću i Markoviću je pružena velika minutaža, iako nisu imali impresivnu napadačku statistiku, odradili su dobar posao u odbrani. Đorđević je u nekoliko navrata kombinovao petorku sa 3 igrača koja mogu da igraju na poziciji plejmejkera, što se pokazalo kao vrlo efikasna strategija. Kada se na terenu istovremeno nalaze Bogdanović i Teodosić, otvara se nebrojano mnogo ofanzivnih opcija, protok lopte je vrlo dobar, a efektivno se razvija i igra u tranziciji. U poslednje navedenom segmentu igre važnu ulogu bi trebalo da odigra i Nedović, sa svojim odličnim atletskim sposobnostima, koji sinoć nije dobio priliku da igra.

Krilni igrači su u ovoj utakmici odigrali sekundarnu ulogu. Kalinić je odigrao veoma dobro u odbrani, ali je izastao nešto bolji napadački učinak, Simonović je sa 5 poena pružio vrlo pristojnu partiju za 13 minuta koliko je proveo u igri. Birčević, koji je odigrao veoma dobro na kvalifikacionom turniru u Beogradu, sinoć nije imao svoje veče i činilo se da nije bila jasno određena njegova uloga u timu.

Foto: mondo.rs

Foto: mondo.rs

Visoki igrači su doneli veliki broj poena. Kombinacija Jokića (15 poena i 4 skoka) i Mačvana (14 poena i 5 skokova) u istoj petorci donosi veliki broj inteligentnih odluka i kretnji u reketu. Pored toga obojica poseduju vrlo dobar šut izvan reketa što omogućuje da šire protivničke odbrane i izvlače visoke igrače sa svojih pririodnih pozicija kraj obruča. Takođe, Jokić i Mačvan su vrlo dobri u dodavanjima, pa mogu hraniti loptama sa vrha reketa i linije za tri poena niske igrače posle dobrih utrčavanja u reket. Raduljica donosi drugu vrstu kvaliteta, odlično koristi svoju snagu na niskom postu i poentira kada je leđima okrenut od koša, a nekoliko puta se dobro otvorio iz pik end rola, što je nagrađeno sa ukupno 18 poena. Štimac je na ovom meču imao premalu minutažu da bi njegov učinak bio komentarisan.

Srbija je i pored vrlo efikasnog učinka u napadu i solidne odbrane pokazala neke slabosti koje bi trebalo da budu ispravljene ili barem svedene na minimum do početka olimpijskog turnira. Francuska je u dva navrata iskoristila slabu igru naše reprezentacije. Prvo na samom početku utakmice, kada su dobro koristili greške Srbije u pozicionom napadu i vrlo brzo napravili visoku prednost od 18-7 i drugi put sredinom druge četvrtine kada su za kratko vreme sustigli dvocifreni raziku, koju je napravila naša reprezentacija. Đorđević u tim trenucima (verovatno svesno) nije pravovremeno reagovao, već je dao šansu igračima koji su na terenu da pokušaju da isprave svoje greške. Rotacija igrača na ovom meču pokazala je da je veoma bitno (naročito protiv kvalitetnih protivnika) da neko od trilinga Teodosić-Bogdanović-Jokić bude uvek na terenu, što zbog sigurnosti koju donose u igri, a prvenstveno zbog sposobnosti da u nepovoljnim situacijama brzo razmišljaju i donose dobre odluke.

Veliki problem za našu reprezentaciju predstavljaće odbrana protiv atletski dominantnih igrača u reketu koji poseduju dobar skok, što je juče pokazao Gober (16 poena i 5 skokova). Ne može se reći da je naša spoljna linija zakazala u odbrani tri francuska plejmejkera ( De Kolo, Dio i Ertel, Parker nije bio u sastavu), čak su ih i naterali na 7 izgubljenih lopti, pa ipak su sva trojica imala dvocifren broj poena, često zaboravljeni i sami na otvorenom šutu za tri poena. Diao je uspevao da odvuče pažnju naše odbrane na sebe i iskreira 7 asistencija za saigrače. Može da nas obraduje što su zaustavljeni i svedeni na mali broj poena Lovernj i Batum, igrači koji često imaju dvocifren učinak i donose prevagu za francuski tim.

Srbiju očekuju još dve utakmice na turniru u Argentini. Utakmica protiv Argentine biće odigrana 31. jula u 2 sata posle ponoći, dok će meč se meč sa Hrvatskom igrati 1. avgusta u 23h. Argentina je u drugom meču prvog kola savladala Hrvatsku sa 97:78.

Leave a Reply

Your email address will not be published.