Korejski draft i slučaj Vajt-Partizan

Veliku pažnju javnosti privukla je najava Crno-Belih da su postigli usmeni dogovor sa nekadašnjim 36. pikom na NBA draftu Teriko Vajtom.

Od tada je proteklo 10ak dana, a talase među navijačima Partizana izazvao je izlazak Teriko Vajta na draft korejske lige, na kojem je naravno bio izabran.

twitter.com KBL Draft 2016

twitter.com
KBL Draft 2016

Suštinsko pitanje među navijačima Crno-Belih glasi da li je Teriko Vajt sada definitivno izgubljen za sezonu 2016/17 u dresu Partizana.

Izbor na draftu korejske lige ne znači nužno da je igrač obavezan da sledeću sezonu provede igrajući košarku u ovoj zemlji, mada su mnoge odredbe vezane za inostrane igrače veoma stroge.

Da li je Teriko Vajt izigrao usmeni dogovor sa Partizanom ili nije je sledeće pitanje koje svi ljubitelji crno-belih boja postavljaju.

Odgovor je jednostavan. Iz izlaska na draft korejske lige se to ne može zaključiti, jer je prijava za ovaj izbor činjena daleko pre dogovora sa Partizanom, odnosno poslednji dan za slanje aplikacije bio je 17. maj 2016. godine.

Dakle, iz same činjenice izlaska ovog američkog košarkaša na draft korejske lige (izbor je održan u Las Vegasu!) ne može se zaključiti da on svoju karijeru neće nastaviti u Partizanu, ali bi navijače Crno-Belih moglo da brine to što se posao nije realizovao čak 10 dana nakon medijske najave.

Pravno gledano, Teriko Vajt je ispunio sve uslove za izlazak na ovaj draft, njegov agent je ispunio sve zadato, i on je draftovan sa 6. pozicije u prvoj rundi. Pri tome, biranje u prvoj rundi svim igračima garantuje platu od 30.000 dolara, a upravo je to još jedna činjenica koja bi mogla da ozbiljno zabrine navijače Partizana.

Prema nezvaničnim navodima, gotovo glasinama, Teriko Vajt bi u Beogradu zarađivao daleko ispod ove cifre, a sada od volje igrača zavisi da li će presuditi sportski ili novčani motivi.

Sad kad je misterija zvana “korejski draft” velikim delom razjašnjena, ostaje samo da se vidi dalji put ovog Amerikanca.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.