Slučaj Radončić – igra li Dino za Srbiju?

Mladi košarkaš Real Madrida Dino Radončić privukao je pažnju mnogih NBA i evropskih skauta svojim igrama u Madridu.

Dino je postao najvažniji šraf omladinskog sastava najtrofejnijeg košarkaškog kolektiva, dok se u seniorskom timu stidljivo, ali uspešno, probija.

kosmagazin.com

kosmagazin.com

Dino Radončić je igrač modernih karakteristika, već poseduje kako fizičke, tako i košarkaške atribute, a kao takav dosta odskače od ostalih igrača rođenih 1999. godine.

Međutim, ovaj košarkaš se u medijima uglavnom pojavljuje kao igrač oko kojeg se vodi polemika da li će igrati za reprezentaciju Srbije ili ne.

Pre nekoliko dana trener reprezentacije Milan Gurović je u izjavi za list “Sport” apostrofirao značaj Radončića za njegov sastav:

“O Dinu ne mogu previše da komentarišem. Nije to do mene, već do Saveza i njegovog oca, ali i njega samog. Nije tako jednostavno. Ako me neko pita želim to dete u timu, naravno da želim. Ne zbog činjenice da je igrač Real Madrida nego mali stvarno ima potencijal, bio bi jedan od nosilaca igre našeg tima”, rekao je Gurović.

Portal Double-Double je istraživao situaciju mladog igrača Radončića, a analizom odeljka II FIBA pravilnika koji se odnosi na internacionalne transfere igrača došao do zaključka da je polemika o izboru reprezentacije za mladog Radončića preuranjena.

Pitanje izbora reprezentacije u slučaju Dina Radončića se iz ugla FIBA pravilnika (knjiga 3, odeljak 2, 52, e) nepotrebno postavlja jer:

Igrač, roditelji, njegov novi klub, nova nacionalna federacija kojoj klub pripada,obavezuju se u pisanoj formi da će igrač, do 18. rođendana, biti na raspolaganju za reprezentaciju svoje zemlje, kao i za pripreme i trening kampove reprezentacije, ukoliko oni ne smetaju školskim obavezama igrača (FIBA , 3-52).

Dalje:

Prema FIBA pravilniku (knjiga 3, odeljak 1, 20) određeno je da igrač koji je ostvario transfer “kao mladi igrač” prema članu 3-52 ne može da odabere reprezentaciju bilo koje druge države od one iz koje je izvršio transfer, sve do 21. godine.

Postavlja se još pitanje da li je mladi Radončić svoj “transfer” izvršio upravo prema članu 3-52 FIBA pravilnika, a ukoliko jeste iz priloženog sledi da do 21. godine može nastupati samo za reprezentaciju Srbije.

Turnir Albert Švajcer odigrava se u Manhajmu i Firnhajmu od 26. marta, a ostaje da se vidi da li će Dino Radončić nositi dres Srbije na tom takmičenju. Još značajnije od prestižnog turnira Albert Švajcer, je pitanje da li će Radončić nositi dres naših mladih reprezentacija i na evropskim/svetskim šampionatima, kao i jednog dana, uz pravilan razvoj ovog talenta, i dres seniorske reprezentacije Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.