Skauting poređenje: Ivica Zubac i Ante Žižić

Nekadašnji saigrači iz Cibone, Ivica Zubac i Ante Toni Žižić, nalaze se na skauting radaru sajta Double-Double. Kako se NBA Draft približava, tako i potencijali sa ovih prostora postaju sve praćeniji od strane košarkaških profesionalaca i medija.

Cibona je u svojim redovima okupila četiri potencijala na poziciji centra, a družina se raspala odlaskom Ivice Zubca iz kluba. Zubac je posle brojnih peripetija završio u ekipi Mega Leksa, iz koje će, najverovatnije, otići na draft. Preostali centri Cibone su Žižić, i nešto mlađi Popić i Nikić.

fiba.com

fiba.com

Prema mišljenju NBA skauta sa kojima smo imali prilike da razgovaramo, Ivica Zubac je igrač sa više potencijala od Ante Žižića, ali su oba hrvatska centra pokupila mnogo pohvala u skautskim krugovima najjače lige sveta.

Pošto smo osobine centra Ivice Zubca detaljno razlagali u ranijem tekstu (http://www.doubledouble.rs/skauting-ivica-zubac/), sada ćemo se koncentrisati na skauting Ante Toni Žižića i poređenje ova dva mlada centra.

Skauting: Ante Toni Žižić

Ante Žižić je rođen početkom januara 1997. godine u Splitu, a ove sezone je dobio puno poverenje u Ciboni i uspešno ga iskoristio.

Fizički aspekti Ante Žižića su vrlo kvalitetni. Ante je visok 209-210 cm, poseduje duge ruke i dobar osnov za nadogradnju mišića i snage. Žižić te fizičke atribute nadograđuje borbenom psihologijom i za razliku od mnogih modernih centara iz Evrope, on je sve samo ne “mekan” igrač. Svoj “nedostatak” visine za NBA centra Žižić nadoknađuje odličnim kretnjama i sposobnošću da dobro i pravilno trči (mnogi srpski centri nemaju ovaj kvalitet jer se sa njima atletski ne radi).

Na izneto se nadovezuje i činjenica da Ante Žižić nije košarkaški nepismen igač, pa odlično koristi trčanje u tranziciji, dobro bira putanju i vešto hvata pas, sa pravilnim spuštanjem lopte u korak.

Svoje fizikalije Ante Žižić uspešno koristi i za skokove. Posebno je kvalitetan u ofanzivnom skoku, ali uspešno štiti i svoj obruč. Odlučujuće u ovim aspektima je solidno pozicioniranje ovog mladog centra.

fiba.com

fiba.com

Ante Žižić nije centar koji poseduje raskošnu tehniku na niskom postu, ali osnove koje ume radi na najbolji način. Sposoban je da se kvalitetno pozicionira, prihvati pas i uspešno izdrži kontakt sve dok ne završi horogom ili poluhorogom. Žižić nije centar sa malim dometom, poseduje sasvim upotrebljivu ruku i sa poludistance.  Tu su nedostaci svakako vidljivi, ali lako se mogu unaprediti. Najveći problem je “catch and shoot” gde Žižić ne podiže loptu ispravno.

Pored izloženog, igra u napadu ANte Žižića ozbiljno “pati” i od nedostatka nekih drugih poteza na niskom postu, osim energije, borbe i varki. Posebno je zanimljivo da Žižić pravi veliki broj grešaka u koracima nakon prijema lopte na niskom postu, što može da ukazuje da slabije trpi kontakt sa loptom u rukama ili da se jednostavno preigra.

Igra u odbrani je u Žižićevom slučaju crno-bela. Odlično preuzima, dobro iskače na piku i pravovremeno se vraća u poziciju, a prema mišljenju NBA skauta dobro brani i niski post. Sa tim se ne bismo složili, jer za evropske uslove Žižić previše koristi ruke, a često i odgurivanja da bi zadržao poziciju.

Istovremeno, zamerke se upućuju i na odbranu od pik & popa Žižića, gde on ima velikih problema kako sa pokrivanjem linije za 3 poena, tako i sa prodorom igrača koji se otvarao u širinu. Takođe, Žižić se često “izgubi” na ničijoj zemlji (oko penala) u odbrani, pa o protivnički centri sa većom kreativnošću lako eksploatišu.

Poređenje: Žižić ili Zubac?

 

Tačnog i konačnog odgovora nema. NBA karijera je nepredvidljiva, i zavisi od mnogo faktora, pri čemu su košarkaški kvaliteti samo jedan od njih. Prednost Ante Žižića je činjenica da je gotovo izneo celu seniorsku sezonu kao stub Cibone na poziciji 5, dok je Zubac bio ispresecan povredama, a kasnije i raskidom ugovora sa Cibonom.

Objektivno, ovo ne mora biti velika prednost posebno ukoliko Zubac zaigra u Superligi Srbije i pokaže se skautima i na utakmicama koje nemaju predznak prijateljskih. Po subjektivnom stavu, Ivica je centar sa najvećim potencijalom u Srbiji, a već možda i najkvalitetniji (ne najsnažniji!), bez obzira na odlične igre Maika Cirbesa u Evroligi. Sa druge strane, za titulu najboljeg u Hrvatskoj se bore Miro Bilan i Ante Toni Žižić, a tamo pobedu ipak odnosi Bilan, naravno ne samo svojom zaslugom.

Kao i prošle godine kada se polemisalo Okafor ili Tauns i kada konačnog rešenja nije bilo, tako je i ove. Ne postoji konačni pobednik, niti bi svaki NBA tim radije birao Zubca nad Žižićem i obrnuto. Zavisi kome šta treba i kakvu projekciju tim poseduje.

Još jedan izuzetan hrvatski talenat među visokim igračima će biti na ovom draftu, a predviđa mu se najviši plasman. Reč je o Draganu Benderu (Makabi Tel Aviv), ali ćemo o njemu nekom od sledećih prilika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.