Skauting: Kolton Ajverson ( Laboral K. )

Sajt Double – Double uvodi novi košarkaški aspekt na svoju mapu – kratke skauting izveštaje o igračima koji su na sebe skrenuli pažnju u toku ove sezone.

Skauting izveštaji su zamišljeni kao skraćena verzija profesionalnih, i najviše služe ljubiteljima košarke da se upoznaju ili da obnove znanje o nekom igraču. Mogu biti od koristi i profesionalcima, trenerima i klubovima.

Kolton Ajverson

 

Kolton Ajverson nastupa ove sezone u dresu Laboral Kuče. Ovo mu nije prvo evropsko iskustvo jer je prošlu sezonu proveo u Turskoj, u dresu velikana Bešiktaša.

Ove sezone Ajverson beleži 7.3 poena i 5.8 skokova po meču, za nešto manje od 20 minuta ( 19.8 ) u Ligi Endesa.

U Evroligi, Ajverson je imao učinak od 7 poena i 6 skokova po meču.

sport24.gr

sport24.gr

Najbolji poenterski učinak u Ligi Endesa imao je protiv Andore, u 3. kolu, kada je u porazu Laborala kod kuće sipao protivniku 16 poena. Indeksno, najbolji je bio protiv Rio Nature Monbusa kada je imao korisnost od 29. Na 4 meča u španskoj ligi imao je indeks u minusu, najviše – 3.

U poslednjih mesec dana nije u dobroj poenterskoj formi. Bio je dvocifren samo na jednom od poslednjih 9 mečeva u nacionalnom šampionatu.

U Evroligi se Ajverson odmerio i protiv srpskih igrača na centarskoj poziciji Nenada Krstića i Bobana Marjanovića.

U dva duela sa Bobanom Marjanovićem, čini se da ga je centar Zvezde ozbiljno nadigrao. Ajverson je zabeležio 4p i 4 skoka na prvom, i 5p i 6 skokova na drugom susretu. Boban je oba puta bio dvocifren.

Najbolji meč u Evroligi AJverson je odigrao upravo protiv Anadolu Efesa Nenada Krstića. Na tom susretu Ajverson je imao 17 poena i 11 skokova. Važno je napomenuti i da u odbrani nije uspevao da adekvatno zaustavi Krstića koji je meč okončao sa 16 poena.

Kolton Ajverson je sigurna opcija na niskom postu i poseduje dobre procente šuta za 2 ( oko 60 % ), uz nešto slabiju koncentraciju sa linije penala ( oko 65 % ).

Kvaliteti:

Odlične predispozicije za kvalitetnog igrača na niskom postu ( 212 cm/ 116 kg/ 218 cm raspon ruku ). Voli kontakt i da završava blizu obruča. Poseduje raznolik repertoar šuteva sa niskog posta: ume da uđe i u sredinu i završi poluhorogom u visokim procentima ili da se uz centarski zakorak priljubi uz tablu i završi na njoj. Postavljanje nije i dalje usavršio, ali je igra na niskom postu od prijema lopte vrlo respektabilna. Koristi jednostavna rešenja, ali i kvalitetno čita odbranu protivnika ( posebno 1 na 1 ) i svoje lopte koje dobije pretvara u poene u visokim procentima kroz celu karijeru. Od Ajversona se ne može očekivati kvalitet streč 5, jer on nema takve predispozicije, ali mu je upravo kvalitetan šut sa poludistance i obezbedio 53. mesto na Draftu 2013. godine.

Kolton ima osećaja za igru, ima kvalitetan pas , a posebno se ističe u povratnim loptama za svoje niske igrače na liniji za 3 poena. Ume da igra i na malom prostoru, u samom reketu i da dobro sarađuje sa drugim visokim igračem.

Nedostaci:

Kolton Ajverson je jednodimenzionalan igrač u napadu. Ograničeni šuterski prostor, veliko ali i ne atletsko telo jasno razgraničavaju domete ovog američkog centra. Sporiji rad nogu je evidentan, ali je na tom segmentu Ajverson radio i unapredio isti u toku ove sezone. U odbrani Ajverson nije “zver” – naprotiv. Često greši u postavljanju i zatvaranju reketa za prodor niskog igrača, ili kasni sa reakcijom na zatvaranju visokog igrača. Nedostaje mu brzine i osećaja kada bi trebalo da ubrza kretnju. Pošto se mogu predvideti njegovi potezi, često je blokiran ukoliko protivnici ispariraju njegovoj snazi ( primer: Saša Kaun ). U odbrani, na iskakanju, nije sposoban da se brzo vrati, a isto tako slabije reaguje na klasičnu pik end pop igru. Solidan je skakač, ali ukoliko bi doveo telo u red mogao bi biti i bolji.

Zaključak:

Kolton Ajverson je radan, vredan centar koji ima neka prirodna ograničenja u svom telu, ali i koji je sigurna opcija sa niskog posta. Može igrati u evropi i na višem nivou od Laboral Kuče, ali je za to potrebno da se kvalitetno upari sa drugim centrom i da poradi na svom telu. Potrebno bi bilo i da unapredi procenat sa slobodnih bacanja jer lako izvlači faulove, ali ih ne konvertuje u poene u dovoljnoj meri. Mogao bi raditi na šutu sa poludistance, recio a kapice. To bi dodalo odličnu dimenziju njegovoj igri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.