Sjajni Saridža i dobra ekipa Bešiktaša

Sastav Bešiktaša je odlično otvorio sezonu kako u turskoj BSL, tako i FIBA Ligi šampiona. Na tabeli turskog šampionata nalazi se na drugom mestu (skor: 8-2) koje deli sa Fenerbahčeom i Banvitom.

U najkvalitetnijoj grupi FIBA LŠ zauzima suvereno prvo mesto sa skorom 7-1, uz verovatno najveće šanse za osvajanje takmičenja.

basketballcl.com

basketballcl.com

Sastav Bešiktaša je vrlo kvalitetan, u rangu slabijih evroligaških, ili jačih timova Evrokupa. Erl Klark, pojačanje iz NBA/Razvojne lige, u potpunosti opravdava renome i poenterski predvodi ekipu sa 15.8 poena po utakmici, a prate ga bivši košarkaš Baskonije Majkl Rol sa 12.9 i nekadašnja snaga Olimpijakosa Di Džej Stroberi sa 12.6. Srpski reprezentativac Vladimir Štimac je najkvalitetniji izbor na poziciji 5, a to dobro koristi sa dabl-dabl prosekom od 10.8 poena i 10 skokova.

Svoju ulogu u ekipi pronašao je i jedan od najkvalitetnijih skorera sa pozicije plejmejkera u Francuskoj prošle sezone, Majkl Tompson. Iako mu nedostaje visina, sve to nadoknađuje dovoljnom snagom i velikom eksplozivnošću – a sasvim je dobar šuter i sa distance. Za 27.5 minuta u igri, prosečno beleži 10.3 poena i 4.6 asistencija, a stalno vrši pritisak i na dodavanja što rezultira sa 1.4 ukradenih lopti. Sastav tima trenera Ufuka Saridže zaokružuje finalista Evrokupa od prošle sezone, Amerikanac Kajl Vims. Ovo krilo za 3 poena šutira 43%, a beleži 8.9 poena i 3.6 skokova prosečno.

Ostatak tima čine turski košarkaši, među kojima se po učinku ističu Sertač Sanli, Erkan Vejseloglu i Kenan Sipahi. Mladi plejmejker još uvek nije pronašao potpuni ritam ni kod trenera Saridže, pa za sada ne pruža partije u skladu sa renomeom.

Za sastav Bešiktaša je zanimljivo i da se u njemu nalazi nekada veliki talenat turske košarke Ilkan Karaman, kojeg su povrede potpuno sprečile da ostvari i NBA karijeru. Na draftu 2012. godine bio je 57. pik, odabran od strane Bruklin Netsa. Njegov učinak je za sada neznatan, ali je ovo sezona velikog povratka za Karamana.

Timska statistika Bešiktaša

Bešiktaš je drugi najefikasniji tim turske lige, i treći u FIBA LŠ sa 82.1 poen prosečno. Po procentima šuta za 2 i 3 poena kombinovano, Bešiktaš se nalaziu vrhu takmičenja sa 48.8%, a posebno se ističu u šutu za 2 poena sa 55.3% (4. mesto). Protok lopte u napadu sastava trenera Saridže rezultira sa 18.5 asistencija (10. mesto), dok su među timovima koji najviše “poštuju” loptu i prave 12.9 izgubljenih lopti po susretu.

Bešiktaš nije kvalitetna skakačka ekipa (samo 35.4 skoka prosečno), objektivno im nedostaje i dubina i kvalitet na poziciji centra, ali Vladimir Štimac za sada dobro odrađuje posao. Ostale pozicije su dobro popunjene, a timska igra Bešiktaša je na visokom nivou. Ništa manje se nije ni očekivalo od trenera Saridže, koji je sa ekipom Karšijake pokorio turski šampionat 2015. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.