Samsun TBF U16: Litvanija šampion, Srbija druga

Košarkaši reprezentacije Litvanije U16 savladali su reprezentaciju Srbije U16 76-69 u finalnom susretu turnira u Samsunu.

Naša reprezentacija bila je favorit pre susreta, ali su Litvanci boljom igrom uspeli da dođu do trofeja, a i da turnir završe bez poraza sa skorom 7-0.

MVP ovog turnira bio je bek litvanske reprezentacije Domantas Vilis.

Analiza finalnog susreta

 

Košarkaši Litvanije su u meč ušli u boljem šuterskom raspoloženju od reprezentacije Srbije. Dobar ritam u šutu pratio je ovu reprezentaciju sa Baltika sve do kraja prvog poluvremena.

Ofanzivno je Srbija izgleda veoma loše u prvom periodu, kada su Litvanci stekli 11 poena prednosti. U nastavku se igra u napadu za izabranike Milana Josića popravila, ali nedovoljno za egal u ovom kontrolisanom susretu.

Srbija je održavala priključak uz pomoć dominantnog tandema Pecarski-Petrušev, pa se na poluvreme otišlo sa rezultatom 34-28, što je bio prihvatljiv ishod prvog poluvremena s obzirom na sva dešavanja u tih 20 minuta igre.

U drugom poluvremenu je borba nastavljena, ali Srbija nije u potpunosti ugrozila vodeću poziciju Litvanije ni jednog trenutka. Litvanci su se strogo držali plana susreta, pa je i kontrola rezultata dolazila kao posledica discipline.

tbf.org.tr

tbf.org.tr

Ključni razlozi pobede Litvanije u finalu se mogu tražiti u sledećim aspektima:

  1. daleko viši nivo taktičke obučenosti
  2. osetno snažnija spoljna linija
  3. “seniorski koncept”

Taktičke zamisli reprezentacije Litvanije sprovedene su u potpunosti (1. četvrtina) u čuvanju najboljih igrača Srbije Pecarskog i Petruševa. Pecarski je konstantno bio udvajan, a povratne pasove bekovska linija Srbije nije dobro koristila. Ukupan šut za 3 poena na meču je za našu reprezentaciju bio 6/23, što svakako nije bilo dovoljno za pobedu.

Upravo je spoljna linija i načinila razliku na ovom susretu. Srbija je svoje prednosti koristila (i iskoristila) pod košem, ali nijanse su presudile da litvanska prednost na spoljnim pozicijama ipak odnese pobedu.

Glavni igrač je bio Domantas Vilis (22 poena), ali i nekoliko nerezonskih odluka naših bekova da se “ispucavaju” početkom 4. deonice kada su litvanski centri već bili u ozbiljnom problemu sa ličnim greškama. Tada je trebalo insistirati na igri na centra, ali do toga ipak nije došlo.

Seniorski koncept Litvanaca ogleda su u postavci igre gde je tim iznad pojedinaca, gde je protok lopte na visokom nivou, a tehničko-taktička obučenost igrača u odbrani na nekoliko stepenica višem postolju od vršnjaka iz drugih reprezentacija.

Važno je reći da Litvanci nisu uspeli da do kraja “obuzdaju” naše udarne igle, koji su kao i u toku čitavog turnira bili primećeni: Pecarski sa 26 postignutih poena, a Petrušev sa 19.

Leave a Reply

Your email address will not be published.