Reč-dve o Kostji Mushidiju

Ime Kostje Mushidija često je prisutno u francuskim i srpskim medijima ovih dana. Razlog je spekulacija o mogućem transferu jednog od najvećih nemačkih talenata u sastav Mega Leksa za sledeću sezonu.

Kostja Mushidi je u sezoni 2015/2016 nastupao za ekipu Strazbura, a poslednja dešavanja navode na pomisao da je rastanak sa francuskom ekipom veoma blizu. Mushidi je, zbog za sad neobjavljenog razloga, suspendovan iz sastava trenera Vensana Kolea.

Ovaj igrač je prema mišljenju većine skauta čist NBA potencijal (daleko veći od Luvavu-Kabaroa kada je dolazio u Mega Leks), a rođen je 1998. godine u Belgiji.

Mushidi je bio glavna zvezda nemačke reprezentacije u trijumfalnom pohodu u Manhajmu, a pažnju na sebe posebno skreće od 2014. godine.

basket.de Foto: imago/Aleksandar Djorovic

basket.de
Foto: imago/Aleksandar Djorovic

Igra u napadu:

Mushidi poseduje solidnu visinu za beka, a pretpostavka je da može pokrivati pozicije 2 i 1 u seniorskoj konkurenciji. Dobro se snalazi kao ball handler u pik & rolu, sa lakoćom deli pasove i ima dovoljan nivo kreativnosti za te pozicije. Ipak, nedostaje mu ozbiljna doza zrelosti, a to se posebno vidi kada srlja iz greške u greške u kontinuitetu. Još jedna (od retkih) loših strana u Mushidijevoj igri su procenti šuta, a posebno domet. Da bi ovaj igrač zaista bio kompletan potrebno je da značajno unapredi mehaniku šuta, konstantnost, ali pre svega samu selekciju, jer se u tom segmentu seniorska košarka značajno razlikuje u odnosu na juniorsku.

Za sada se Mushidi dokazao kao solidan spot up šuter, ali je šut iz driblinga onaj segment igre koji bi mogao ovakvog košarkaša da značajno izdvoji od konkurencije. Vrlo dobro igra u tranziciji i odlično se snalazi na brže postavke, a poseduje i atletske sposobnosti da odgovori takvoj košarci.

Igra u odbrani:

Kostja Mushidi je odličan odbrambeni igrač, a u tome mu pomažu duge ruke i velike šake, kao i solidna građa tela. Vrlo je posvećen igranju odbrane, a poseduje i solidne osnove. Lateralne kretnje su mu na visokom nivou, a brze noge mu omogućavaju da isprati sve pozicije od 1 do 3.

Dobro čita situacije i lako zatvara protivnike svojim dugim rukama (na juniorskom uzrastu).

Leave a Reply

Your email address will not be published.