Priča o velikanu iz grada mode

Olimpija iz Milana slavi veliki jubilej – 80 godina postojanja! U ovom trenutku Olimpija važi za prvog favorita italijanskog Palakanestra, osvojila je Kup, a najteži mečevi na evropskoj sceni je tek očekuju.

Dres Olimpije u ovoj sezoni nosi i srpski reprezentativac Milan Mačvan, dok su u ekipi i ostali predstavnici “ex-yu” škole košarke Krunoslav Simon, Stanko Barać, a na klupi je trener Jasmin Repeša.

Svi oni imaju veliku čast da budu deo barem jedne trofejne generacije giganta iz Milana. Crveno-Beli iz grada mode osnovani su 1936. godine, na inicijativu lokalnog biznismena Adolfa Bogončelija.

Tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka ovaj klub je lako osvajao titule u Italiji, dok su pravi izazovi usledili dolaskom srpskog velikana profesora Aleksandra Nikolića u Vareze. Timovi Olimpije i Ignis Varezea postali su najveći rivali, kako u domaćim okvirima, tako i u Evropi. Dok je Olimpija nekako uspela da se drži “iznad vode” u Palakanestru, tih godina je potpuno nadigrana na evropskoj sceni. Profesor Nikolić je bio prevelika prepreka za evropske krune, ali je Olimpija preslikala sistem Varezea početkom 80-ih godina.

olimpiamilano.com

olimpiamilano.com

Milanezi su na svoju klupu 1978. godine doveli američkog trenera Dena Pitersona, dok su u dres obukli velike igrače tog vremena, pre svih Dina Menegina, Boba Mekadua, Majka D Antonija, Antoana Kara. Sa takvim timom trener Piterson harao je Italijom, a uspeo je da osvoji i prvi trofej evropskog šampiona za ovaj klub. Odmah sledeće godine, usledio je i novi naslov prvaka Evrope (1988. godina).

Devedesetih godina klub je najpre predvodio srpski superstar Aleksandar Đorđević, a zatim i Bodiroga, Nando Đentile i Gregor Fućka.

Nakon tih zlatnih godina, neminovno je usledio pad kako u rezultatskom, tako i u organizacionom delu. Klub ponovni uspon beleži od dolaska italijanskog modnog kralja Đorđo Armanija na čelo kluba 2008. godine.

Olimpija danas predstavlja veliku snagu u italijanskoj košarci, ali još uvek nije povratila sjaj koji je imala u ranijem periodu na evropskim megdanima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.