Priča o jednom velikanu: VAREZE

Košarkaški klub Vareze osnovan je 1945. godine u Lombardiji, a zlatnim slovima je obeležio period sedamdesetih godina 20. veka.

Sa zlatnim periodom Varezea povezano je ime velikog srpskog/jugoslovenskog košarkaškog stručnjaka Aleksandra Nikolića, a Profesor se u ovom italijanskom klubu slavi kao božanstvo.

xtratime.org

xtratime.org

Uspesi Varezea, sa i bez Nikolića na klupi, su iz današnje perspektive gotovo nezamislivi. Već sada je gotovo izvesno da ni jedan košarkaški kolektiv u Evropi neće ponoviti 10 uzastopnih finala Evrolige i 5 titula u tom periodu.

Vareze je titule kontinentalnog šampiona osvajao 1970, 1972, 1973, 1975 i 1976. godine, a ovim neverovatnim uspesima dodaju se i 10 titula nacionalnog šampiona (9 između 1961 i 1978, a poslednja 1999. godine), kao i 4 italijanska kupa.

Popunjenost trofejne sale obezbeđuju i 3 interkontinentalne titule kao i 2 Kupa Saporta.

Kada jedan klub ima ovakvu istoriju, logično pitanje je ko je sve ovu istoriju gradio. Vareze je kao klub, gotovo od samog početka, bio predodređen za uspehe na terenu, kao i van njega. Grad Vareze i danas voli košarku, a u zlatnom periodu kluba grad je disao kao i odskakanje košarkaške lopte. Pobede su se žestoko slavile, porazi izazivali tugu i jači rad da se sledeći put trijumfuje.

Istoriju Varezea gradili su mnogi, od predsednika kluba, sponzora, igrača i trenera. Međutim, niko nije uspeo da da tu finalnu glazuru najvećeg kluba u Evropi svog vremena, sve dok trener nije postao profesor Aleksandar Nikolić.

xtratime.org

xtratime.org

Profesor Nikolić je na klupu ovog italijanskog kluba seo 1969. godine, i na njoj ostao sve do 1973. godine. Upravo su ove 4 godine u istoriji kluba i upisale Vareze na listu besmrtnih košarke. U toku svog boravka na klupi Varezea, trener Aca Nikolić je ovom klubu doneo neverovatnih 11 trofeja, i to kakvih! 3 šampionata, 3 kupa, 3 evrolige i 2 interkontinentalna pehara! Ovi uspesi su Vareze svrstali u najuži izbor za najbolju evropsku ekipu svih vremena upravo u periodu 1970-1973…Naravno, postoje i drugačija mišljenja pa neki navode Jugoplastiku kao onu koja je na samom vrhu, ali rukopis profesora Nikolića bi se mogao i u tom slučaju istaći kao značajan jer je tvorac velike Jugoplastike bio njegov učenik Boža Maljković.

Zaostavština velikog profesora Nikolića u ovom italijanskom gradu je ogromna. I dalje su u klubu “omiljeni” igrači sa ovih prostora (bivše Jugoslavije), pa je tako trenutno heroj navijača Roko Leni Ukić. Vareze od sredine devedesetih godina pokušava da se vrati na stare staze, ali to slabo polazi za rukom. Titula jeste osvojena 1999. godine pod vođstvom trenera Rekalkatija, ali od tada do danas ovaj klub u svoju vitrinu nije stavio ni jedan pehar Palakanestra.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.