Pretnja “Vukova” sa severa Evrope

Nastavljamo sa predstavljanjem reprezentacija za predstojeće EP koje će se odigrati u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj, a danas na „meniju“ imamo jednog od domaćina, reprezentaciju Finske.

Finska se nalazi u severnom delu Evrope, a iako je u jednom delu istorije bila deo kraljevine Švedske, ne spada u Skandinaviju, jer finski jezik nije skandinavski. Glavni grad Finske je Helsinki, a hala u kojoj će „dočekivati“ goste zove se se Hartvol (Hartwall Arena) i može da primi oko 14.000 ljudi.

mymmanews.com

ISTORIJA

Finskoj će ovo biti 16. nastup na Eurobasketu, a najbolji plasman su ostvarili još davne 1967. godine, kada su takodje bili domaćini turnira i završili na šestom mestu. Veiko Vainio, tadašnji reprezentativac Finske, našao je svoje mesto u idealnom timu. Takodje je zanimljivo, da je finska reprezentacija imala post dug 16 godina i od 1995-2011.godine nisu se našli na evropskim prvenstvima. Za prethodni Eurobasket su dobili vajld-kard, a na ovom učestvuju kao domaćini, kao što sam već napomenuo.

NAJVEĆE ZVEZDE

Sastav reprezentacije uopšte nije loš, ima tu imena koja su poznata i nekim gledaocima koji slabije prate košarku. Krenućemo od plejmejkera, Peterija Koponena, koji trenutno igra za Barselonu. Pre Barse, imao je epizodu u Himkiju, dok je pre toga četiri godine branio boje Virtusa iz Bolonje, a krasi ga solidan pregled igre i veoma dobra tehnika, kao i solidan šut spolja. Njegova zamena bi bio Džamar Vilson, nekadašnji košarkaš Partizana, zatim tu je i Sasu Salin, koji je sa Gran Kanarijom 2016. godine igrao polufinale Eurokupa, trenutno je član Unikahe, a naši čitaoci su ga gledali dok je nosio dres ljubljanske Olimpije. Najiskusniji u ovoj ekipi je nekadašnji student Univerziteta Providens, Tuka Koti, od domaćih igrača tu je još Mati Nutinen, Miko Koivisto i naravno, novo pojačanje Čikago Bulsa sa Univerziteta Arizona, Lauri Markanen. Džerald Li, igrač bogatog CV (trenutno član Makabi Ašoda) pokrivaće poziciju centra u ovom timu, dok će na pozicijama krila igrati Šon Haf i Erik Marfi.

euroleague.net

O TRENERU

Trener reprezentacije Finske je Henrik Detman, čovek koji je 2002. godine sa reprezentacijom Nemačke osvojio bronzanu medalju u Indijanapolisu. Seo je na klupu Bešiktaša 2015. godine, a godinu dana kasnije je vodio i Strazbur, koji ga je zamenio francuskim stručnjakom Vensanom Koleom. Klupska trenerska karijera mu je mnogo siromašnija od reprezentativne. Na čelu Finske je od 2004. godine i jedan je od najzaslužnijih za preporod košarke u ovoj “severnoj” državi.

OČEKIVANJA

Finska je smeštena u grupu A, zajedno sa Poljskom, Grčkom, Francuskom, Islandom i Slovenijom i kao domaćini imaju sasvim solidne šanse da se ušunjaju medju najbolje četiri selekcije u grupi i tako napadnu plasman još bolji od šestog mesta. Prvi meč će igrati protiv Francuske, dok će „zatvoriti“ grupnu fazu duelom sa Islandom. Roster je itekako zanimljiv i imaće potencijal, ali i motiv da obraduju navijače u Hartvol Areni.

Foto: Svenska

Leave a Reply

Your email address will not be published.