Otpušten Tom Tibodo – Analiza

Tom Tibodo nije više trener Čikago Bulsa, saopštio je NBA klub u četvrtak 28.05. 2015. godine.

Tibodo je na klupi NBA tima iz vetrovitog grada bio od 2010. godine i svake sezone je zabeležio plasman u plej of. Tibodoov skor na klupi Bulsa je 255 pobeda i 139 poraza, unutar istog je i skor iz plej of susreta 23 – 28.

Upravo su neuspesi u plej ofu i koštali Tibodoa posla, jer se trener samo jednom našao dalje od 2. runde samo jednom – u sezoni 2010/2011 kada je Čikago igrao finale istočne konferencije u kojem je poražen od Majamija.

mondo.rs

mondo.rs

U sezoni 2010/2011 Tom Tibodo je proglašen za NBA trenera godine.

Uprava Bulsa je donela tešku odluku o rastanku sa stručnjakom koji je stekao izuzetnu reputaciju u NBA kao pomoćni trener ( Boravio je jedno vreme i u San Antoniju ) i kao defanzivni specijalista. Odluku je dodatno otežavala činjenica da je Tibodo imao ugovor na još 2 godine vredan oko 9 miliona $.

Klub se saopštenjem oprostio od Tibodoa, a u istom su mu se zahvalili za vreme provedeno u Bulsima i svoju odluku su opravdali željom za napretkom kluba i postizanjem višeg nivoa rezultata.

Tibodo se svojim saopštenjem oprostio od navijača i kluba, uz zahvaljivanje za 5 divnih godina u Čikagu.

Činjenica je da Tom neće imati prevelikih muka u traženju novog posla jer je spisak timova koji su za njega zainteresovani ne tako kratak. Kao najozbiljniji pominju se Nju Orleans Pelikansi i Orlando Medžik.

O nasledniku Tibodoa, u SAD se već raspredaju priče, a prema našim informacijama najbliži klupi trofejnog NBA tima je Fred Hoiberg koji je trenutno trener Ajova Stejta. Hoiberg je u karijeri ( igračkoj ) nosio dres Bulsa.

 

Analiza razloga za otpuštanje Toma Tibodoa

 

  • Loš odnos trenera i većine igrača u timu
  • Neuspesi u plej ofu
  • Neatraktivna košarka
  • Zahtev 3 zvezde tima ( nezvanično najglasniji su bili Gasol i Rouz ) za smenom  trenera

 

sportklub.rs

sportklub.rs

Prema pisanju Basketballinsiders.com Tibodo je imao ozbiljnu opoziiju unutar samog tima, a pri tome je i konstantno “ratovao” sa upravom Bulsa. Navodno se nije slagao sa front ofisom.

Neuspesi u plej ofu imaju svoje lice i naličje. Protiv statistike se ne može, a ona govori da je Tibodo veoma neuspešan trener u plej of nadmetanjima. Međutim, u retko kojem plej of ciklusu je imao na raspolaganju kompletnu ekipu, a daleko češće je bio iskasapljen povredama najbitnijih igrača.

Šta je atraktivna košarka je subjektivni utisak, ali Tibodoova ekipa svakako nije imala širok napadački repertoar, a gledaoci u Čikagu definitivno nisu umirali u lepoti. Tom je nametao ratničku košarku, često i vrlo prljavu. U takvoj igri se isticao Žoakim Noa, i u nekoliko plej of serija je ” mlatio ” svoje protivnike u reketu, nekad i brutalno.

Nezvanično, i pored pomirljivih saopštenja, rastanak Tibodoa i Bulsa je protekao na granici sportskog i poslovnog. Čikagom se proširila priča da je obezbeđenje upravne zgrade moralo da ispraća Toma do izlaza…

Za kraj, važno je istaći i jedan kuriozitet:

Na večnoj listi trenera Čikago Bulsa Tom Tibodo se nalazi na 2. mestu liste po procentu pobeda ostvarenih na klupi, odmah iza neprikosnovenog Fila Džeksona koji je vodio bulse u eri Džordan – Pipen – Kukoč.

Leave a Reply

Your email address will not be published.