OQT: Portoriko

Prvi rival reprezentacije Srbije na kvalifikacionom turniru za plasman na OI biće reprezentacija Portorika.

craftbrewingbusiness.com

craftbrewingbusiness.com

Osvajači Centrobasketa na turnir u Beogradu dolaze sa dobrim očekivanjima, a upravo je sastav sa nedavno završenog šampionata osnova i za pred-olimpijski kvalifikacioni turnir.

U poslednjoj proveri pred duel sa reprezentacijom Srbije, Portorikanci su izgubili od Italije (83-70), ali su ostavili dobar utisak uprkos porazu. Italija je, sa Mesinom na čelu, zaigrala modernu timsku košarku što je rezultiralo sa čak 23 asistencije u ovom meču. Slabosti koje je pokazao Portoriko su se najviše videle u odbrani na pozicijama 3 i 4, a ozbiljnu glavobolju su im zadali i fizički dominantni igrači Italije na poziciji plejmejkera.

U svom sastavu, Portoriko ima nekoliko sadašnjih i bivših NBA igrača, kao i jednog-dva koji su bili izrazito blizu da to postanu. Sastav predvode organizatori igre Džej Džej Barea i Karlos Arojo, a obojica odstupaju od šablonskog očekivanja. Arojo se i sa 36 godina igra košarke, ali ga je napustila eksplozivnost, dok je Barea hrabrost u “manjem” pakovanju. Džej Džej ne bira protivnike i ne boji se nikoga u reketu.

Ostatak sastava čine Renaldo Bolkman, nestašni dečko Njujork Niksa sa 6 punih sezona u NBA ligi, i Anhel Vasalo. Bolkman je 203 cm visoko krilo/krilni centar koje odlikuje odličan skok, snaga oko obruča i katastrofalan šut za 3 poena. Vasalo je bio čovek odluke na nedavno završenom Centrobasketu.

Zanimljivu priču iz Portorika nosi i centar Piter Ramos (222 cm i 134 kg) koji je bio 32. pik na Draftu 2004. godine. U NBA se zadržao dve sezone, ali uz stalne probleme sa kolenom i neadekvatnom reakcijom na brzinu igre u najjačoj ligi sveta. Ramos je odličan na niskom postu, skuplja dosta skokova, a šutira i za 3 poena (oko 23% u karijeri). Najveći nedostatak ovog kolosa je pokretljivost.

Selektor Aleksandar Đorđević je istakao na konferenciji za štampu da su Portorikanci poznati po ljubavi prema svojoj zemlji i da uvek igraju za reprezentaciju sa velikom radošću. Košarka se u ovoj zemlji posebno prati, a i domaća liga je često vrlo uzbudljiva. Portoriko na turnir dolazi u respektabilnom sastavu, a jedino nedostaje mladi Šabaz Nejpier, koji se bori za opstanak svoje NBA karijere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.