Olimpijakos i Milutinov: otvorena pitanja

Nikola Milutinov je nakon transfer sage potpisao ugovor sa Olimpijakosom i minutažu će na centarskoj poziciji deliti sa Otelo Hanterom i Patrikom Jangom.

Iako je mladi centar imao ugovor sa Partizanom do 2017. godine, u Crveno – Bele iz Pireja prešao je bez obeštećenja zbog dugova od oko 180 hiljada evra koje je beogradski tim imao prema njemu.

Bez obzira na brojne nejasnoće u toku završavanja ovog transfera, na svim relacijama, pokušaćemo da analiziramo igračke elemente koje bi Nikola trebalo da ispuni u timu iz Pireja.

blic.rs

blic.rs

Ono što svakom zaljubljeniku u košarku prvo pada u oči je pitanje da li je i koliko Milutinov spreman da igra pik & rol igru koju forsira Olimpijakos i svi njegovi treneri još od Ivkovićevog mandata na klupi.

Poznato je da Nikola u Partizanu nije igrao tu vrstu igre, a i evidentno je da dva osnovna elementa pik & rol igre mladi Milutinov ne poseduje. Prvi je pravovremeno i valjano postavljanje bloka, a drugi rolanje. U oba segmenta je Nikola daleko ispod svog potencijala, ali mesta za napredak i učenje svakako ima puno.

Međutim, pitanje je da li je Olimpijakos spreman da pruži prostor mladom igraču, još i strancu, da se uči i razvija ako se zna da su želje tima iz Pireja uvek najviše, odnosno osvajanje kako domaćih tako i kontinentalnih trofeja. Uz to, trebalo bi uzeti u obzir i postojanje tzv NBA clause, odnosno mogućnosti da Milutinov nakon svake sezone izađe iz ugovora.

Čini se isto da će Nikola imati paklenu konkurenciju na centru: Otelo Hanter i Patrik Jang su za evropsku košarku veoma ozbiljni centri, a to su do sada i dokazali. Hanter je iz postave a kasnije i iz kluba istisnuo Danstona, dok je Jang nosio unutrašnju igru Galate u protekloj sezoni i jedan je od najboljih američkih igrača u Evropi na poziciji 5.

Pozitivne stvari u ovom transferu, za mladog centra, su očigledno bolja i redovna primanja kao i mogućnost da svoju igru okuša na najvećem nivou, odnosno u Evroligi. Takođe, i sam trening sa asovima poput Spanulisa, Printezisa i pomenutih centara može dosta uticati na razvoj mladog igrača.

Uz sve navedeno, trebalo bi obratiti pažnju i na različite sudbine centara koji su prelazili u Olimpijakos: Danston je postao izuzetan evropski igrač, dobitnik nagrada za najboljeg defanzivca godine u EL, dok se, primera radi, Mirza Begić i dalje igrački oporavlja od perioda provedenog u Pireju.

Nova sezona će pokazati kakvu je ulogu trener Sferopulos namenio Nikoli Milutinovu, i da li će razvoj reprezentativnog centra nastaviti da ide uzlaznom linijom kao za vreme boravka u Partizanu ili je Milutinov doneo ishitrenu odluku odlaska u inostranstvo.

3 comments

  • Ova analiza Milutinova, pre svega njegovih prednosti i mana je ili prepisana sa sajta meridianbet ili sam ja lud…

    • Posaljite nam link te vesti. Ovaj tekst je autorski, a za preuzete tekstove stoji izvor jasno naznačen na dnu stranice.

  • Pronašli smo link, ukoliko je to ovaj:

    http://vesti.meridianbet.rs/nikola-milutinov-pojacao-olimpijakos/

    Sličnost postoji u nedostacima koje poseduje Milutinov, dok su u ostalom tekst bitno razlikuje. Svakako, nedostaci koje poseduje Milutinov i tip igre koji gaji Olimpijakos su opštepoznate činjenice i ne mogu biti posebno drugačije.
    Nismo znali za tekst na sajtu Meridian, ali zahvaljujemo se na ukazanom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.