Odlazak olimpijskog šampiona: Ranko Žeravica

Danas je preminuo istaknuti srpski i jugoslovenski trener Ranko Žeravica. Iza sebe je ostavio nebrojeno osvojenih medalja, ostvario je najviše pobeda u istoriji kao trener Crvene Zvezde (167), a tvorac je baze legendarnih uspeha Partizana kojima se danas najtrofejniji košarkaški kolektiv ponosi.

O osvajanju zlatne medalje svetskog šampiona u Ljubljani snimljen je film, a odlazak velike legende srpskog i jugoslovenskog sporta služi kao sjajna prilika za evociranje velikog uspeha Jugoslavije i zlatne medalje osvoje na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine.

Veliki Žeravica predvodio je ovu ekipu do ulaska u besmrtni zapis olimpijskih šampiona, a svoje mesto među košarkaškim velikanima zauvek obezbedio je i Žeravica ulaskom u FIBA kuću slavnih 2007. godine.

Za dominaciju nekog košarkaškog kolektiva često se koristi izraz “osvojili smo sve”, ali u većini slučajeva to sve nije zaista sve. Nešto uvek nedostaje. U slučaju Ranka Žeravice, osvojio je sve, ima bukvalno značenje.

Ove 2015. godine, navršilo se tačno 35 godina od osvojenog zlata u Moskvi. Zlatni tim Plavih bio je:

Krešimir Ćosić, Dražen Dalipagić, Mirza Delibašić, Dragan Kićanović, Zoran Slavnić, Željko Jerkov, Andro Knego, Ratko Radovanović, Rajko Žižić, Duje Krstulović, Mihovil Nakić, Branko Skroče.

Selektori su bili Ranko Žeravica i Mirko Novosel.

U finalu, Jugoslavija je pobedila Italiju 86:77!

Pozdrav Ranko, i veliko hvala!

Leave a Reply

Your email address will not be published.