NBA priča: Najbolji start sezone (VIDEO)

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa su oborili rekord NBA lige sa 16 pobeda na otvaranju sezone, a svaki rekord u najjačoj ligi sveta ima posebnu težinu jer je ostvaren protiv najboljih.

15 pobeda na otvaranju sezone ostvarila su samo dva tima, Vašington Kapitolsi i Hjuston Rokitsi.

Vratimo se najpre u daleku 1948. godinu kada su tadašnjom ligom na otvaranju harali Kapitolsi, tim iz prestonice SAD.

Trener ove čuvene generacije bio je kasniji član Kuće slavnih Red Auerbah koji je svoju neverovatno karijeru započeo baš na ovom mestu. Kasnije je Auerbah kao trener osvojio 9 trofeja NBA lige, a kao klupski operativac Boston Seltiksa još 7. Pored velikog sportskog doprinosa Reda Auerbaha, ovaj čovek je veoma značajan za brisanje rasne segregacije iz američkog sporta, a posebno košarke. Red Auerbah je trener koji je prvi draftovao afroamerikanca 1950. godine (Čak Kuper je bio srećnik), a granice je potpuno pomerio već 1964. godine kada je svih 5 startera bilo afroameričkog porekla!

boston.com Red Auerbah

boston.com
Red Auerbah

Iz trenerskog ugla, Red Auerbah je svoju revoluciju na terenu započeo u Vašington Kapitolsima. Prvi je kao trener primenjivao tranziciju (poene iz kratkog napada i kontre), prvi je akcenat igre stavio na timsku saradnju i verovatno je prvi trener u istoriji američke košarke koji je snagu svojih ekipe crpeo iz granitne odbrane.

Već 1969. godine, Red Auerbah je postao član Kuće slavnih, a njegov dres je podignut pod svodove dvorane Boston Seltiksa.

Drugi čuveni član te generacije (do noćas rekorderske) Vašingtona bio je Bob Firik, još jedna od legendi američke košarke, sa karijerom ni približnom Auerbahovoj, ali ipak vrlo zapaženom. Firik je između ostalog bio poznat i kao individualni trener velikog Vilta Čemberlena.

Drugi tim koji je do noćas držao rekord najboljeg početka NBA sezone bili su Hjuston Rokitsi od 1993. godine. Naravno, čim se pomene tim iz Hjustona sa njima se odmah povezuje ime jednog od 5 najboljih centara svih vremena, a po subjektivnom dojmu i najgracioznijeg, Hakima Olajdžuvona.

Hakim “The Dream” je bio predvodnik te sjajne generacije Hjustona koja je prva osvojila prsten za klub iz Teksasa. Trener tog sastava bio je Rudi Tomjanovič. Tu sezonu koju su započeli sa 15-0, okončali su prstenom, a Olajdžuvon je dobio dve vredne individualne nagrade: bio je MVP, ali i najbolji defanzivni igrač lige.

Kada se poznaje istorija ovog specifičnog rekorda, rezultat Golden Stejt Voriorsa od 16 uzastopnih pobeda sa početka sezone dobija posebno na težini. Stef Kari, Klej Tompson i ostatak sastava dominira ligom za sada, ali NBA poseduje uvek veliku dozu neizvesnosti, tako da ovaj izuzetan start ne mora da ujedno znači i osvojene trofeje.

Svakako, novi rekorderi su postali “Ratnici”, a i njima će se jednog dana ispredati priče i analizirati svaki od heroja.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.