NBA Finale najava i analiza

Mečevi finalne serije NBA lige između Golden Stejt Voriorsa i Klivlend Kavalirsa počinju noćas, 05.06, u 3 sata po srednje-evropskom vremenu.

Od prošle sezone finale se ponovo igra u standardnom formatu 2+2+1+1+1 gde Golden Stejt ima prednost domaćeg terena zahvaljujući boljem skoru iz regularnog dela sezone.

null

hustleboss.com

Evo nekoliko stavki koje mislim da će odlučiti ovogodišnje finale.

Ko će i kako čuvati Karija i Lebrona:

Ova dva igrača će sigurno određivati tok ove serije. Bukvalno ih je nemoguće čuvati 1 na 1. Lebron je fizički najdominantniji igrač na spoljnim pozicijama u ligi, dok Kari prosto može da pogodi iz bilo koje pozicije i čim pređe pola u šuterskom je dometu.

Drejmond Grin, jedno od najvećih iznenađenja i otkrovenja sezone, i Harison Barns će imati zadatak da probaju da uspore Džejmsa. Obojica su su fizički sposobni da bar donekle uspeju u tome, ali pitanje je da li će uspeti da ga čuvaju sami. Timovi koji udvajaju Džejmsa stvaraju sebi veliki problem. Zvezda Klivlenda ima sjajan pregled igre i uvek je okružen šuterima, kada ga udvajaju uvek neko ostaje sam, a Lebron majstorski pronalazi tog saigrača. Ako se Golden Stejt odluči za igru bez udvajanja i Džejms to oseti opet će biti u problemu. On je jednostavno toliko dominantan da može da probije svakog igrača i makar iznudi faul. Faulovi će biti problem za Grina koji kada ne bude čuvao Džejmsa mora da se bori sa Tristanom Tompsonom za svaki skok.

null

foxnews.com

Ono što je dobro po Voriorse jeste da su Grin i Barns dovoljno snažni da bar otežaju posao Džejmsu na niskom postu. Grin je igrao odličnu odbranu nad Zekom Rendolfom , koji važi za majstora igre na niskom postu. Još jedna stvar koja ide na ruku Voriorsima jeste očajan šut Lebrona spolja. U ovom plejofu šutira samo 17% za 3 poena i to na čak 5 pokušaja po meču. Moguće je da će Voriorsi forsirati Džejmsa da uzima šuteve za 3 poena. Ako najbolji igrač Klivlenda ne pronađe ritam u šutu za 3, a i šutu generalno, Golden Stejt će biti u velikoj prednosti.

Kajri Irving je nedovoljno spreman za veliko finale. Sporo se oporavlja od upale tetiva u levom kolenu, a ni povreda stopala desne noge još nije potpuno zalečena. Kajri će biti na restrikciji od 25 minuta bar na prvom meču. Uprkos svemu ovome izjavio je da će čuvati Karija od početka meča. Ovo je loša taktička zamisao Kavalirsa. Irving i kada je 100% spreman ima problema sa zaobilaženjem blokova, a većina akcija koje se igraju za Karija podrazumava bar jedan blok. Irving često zna da ode i ispod bloka što je u slučaju kada čuvate Karija skoro pa siguran koš za protivnika. Svo ovo trčanje kroz i oko blokova stavlja dodatno opterećenje na telo Irvinga koje inače nije u dobrom stanju. Najbolja opcija za Klivend bi bila da Iman Šampert čuva najboljeg igrača Voriorsa.

null

warriorsworld.net

Šampert i jeste najbolji defanzivac na bekovskim pozicijama Kavalirsa ali će i on imati težak posao protiv Karija. Kari je najbolji šuter u ligi, možda i najbolji šuter u istoriji lige. Oborio je ove sezone svoj rekord po broju postignutih trojki u regularnom delu sezone. Već je oborio i rekord po broju postignutih trojki u plejofu, a odigraće još minimum 4 meča. Niko, nikada u istoriji NBA lige nije šutirao ovoliko sa ovim nivoom efikasnosti. Kari je prava napast u pik n rol igri, pošto ima odličan driblig, šut iz dribliga, odgromnu paletu floutera iz svih pozicija, kao i odličan pregled igre. Pitanje je koliko Kavalirsi mogu da rizikuju i sa preuzimanjem u pik n rol situacijama. Mozgov neće moći da stigne Karijev prodor ka košu, dok bi brze noge Tristana Tompsona i mogle da budu korisne u ovakvim situacijama. Ako Klivled bude igrao sa Džejmsom na 4 i Tompsonom na 5 može da poremeti Karijevu pik n rol igru, ali isto tako otvara Voriorsima mogućnost da igraju sa ultra niskom petorkom gde svi šutiraju za 3 poena. Karijeva igra u napadu je veliki problem za Klivlend i najveći znak pitanja sa njihove strane pred početak finalne serije.

Visoke/niske petorke i klupe:

Gledaćemo dosta čudnih mečapa u ovoj seriji. Obe ekipe će mečeve počinjati sa visokim petorkama. Voriorsi sa Bogutom i Grinom, a Kavalirsi sa Mozgovom i Tompsonom. Nakon uvodnih 7-8 minuta sve će se svesti na inovativnost trenera.

Golden Stejt ima mnogo dužu klupu i mnogo više opcija u ovakvim situacijama. Spejts se vraća posle povrede i biće spreman za finalnu seriju. Cela klupa Golden Stejta funkcioniše odlično u ovom plejofu. Čak i Festus Ezeli deluje bolje nego inače. Ovo otvara Voriorsima mogućnost igranja sa raznim niskim postavama. Čak i sa igračima koji jesu niži ali su navikli da igraju protiv većih protivnika. Spejts i Grin mogu da prave ogromne probleme Mozgovu i Tompsonu i da ih izvlače daleko od reketa, što otvara mnogo prostora Kariju, Tompsonu, Barnsu, Igodali, Livingstonu ili kome god ko je tada na terenu.

Mozgov je statistički najbolji defanzivni centar u plejofu ove sezone. Uticao je na najveći broj šuteva blizu koša i smanjio efikasnost gotovo svih protivničkih igrača. Defanzivna efikasnost Klivlenda pada kada je on na klupi, mada su se petorke sa Džejmsom i Topsonom na centarskim pozicijama dosta dobro pokazale na ovom delu terena. Pitanje je koliko će Mozgov biti u mogućnosti da ostane na terenu u ovoj seriji zbog pik n rol igre Kari-Bogut. Čak ako Blat stavi Mozgova na Grina da pobegne od ovoga ima problem sa tim što će mu najbolji bloker u većini situacija biti daleko od koša. Povrede i tanka klupa u mnogome ograničavaju mogućnosti Klivlenda u eksperimantisanju sa niskom postavama.

null

zimbio.com

Smit, Džouns i Delavedova su trenutno jedini korisni igrači koje Klivlend ima na klupi. Merion, Miler i Perkins su gotovo pa neupotrebljivi u ovom delu sezone. Ovo je serija u kojoj će se konačno osetiti koliko zapravo ovoj ekipi fali Kevin Lav. Zbog odlične igre Tristana Tompsona, najviše u defanzivi i sjajnog ofanzivnog skoka, mnogi pričaju kako je Lav nepotreban ovoj ekipi. Ova serija će dokazati upravo suprotno. Lav bi doneo Kavalirsima savršen spoj niske i visoke petorke sa odličnim šutem spolja i sjajnim osečajem za skok. Ovako su Kavalirsi osuđeni na igranje sa petorkama kojima će Voriorsi u svakom slučaju moći da pariraju.

Skok u napadu protiv tranzicije:

Klivlend prosto uništava protivnike sa skokom u napadu od kada se Kevin Lav povredio. Tristan Tompson kao sumanut hvata sve što se odbije od koša, a i Mozgov i Džejms su dobri u tom segmentu. Problem sa prevelikim jurenjem ofanzivnih skokova je što stvara više prostora protivniku u kontranapadu ako ne uspete da se domognete lopte.

Golden Stejt je najbolji tim u ligi u generisanju poena iz tranzicije. Tokom regularnog dela sezone su bili odlični u ovom segmentu ali se to pripisivalo činjenici da igraju kraće napade od drugih ekipa pa imaju više šansi u utakmici za tako nešto. U plejofu igraju strpljivije ali i dalje koriste svaku priliku za tranziciju. Zapravo iako imaju manje napada po utakmici nego u regularnom delu sezone generišu više poena u tranziciji! Bogut, Grin i Barns su dobri skakači, na sličnom nivou kao trio iz Klivlenda i pitanje je koliku će Kavalirsi korist imati od jurenja ofanzivnih skokova.

null

goldenstateofmind.com

Prognoza:

Golden Stejt Voriorsi deluju mnogo kvalitetnije od Klivlend Kavalirsa u ovom trenutku. Da su Irving i Lav zdravi situacija bi možda bila drugačija, ali tako je kako je. Veliki je pritisak na Lebron Džejmsu da već u prvoj sezoni nakon povratka u rodni kraj donese svom timu titulu. Jedan igrač, ma koliko dobar bio, ne čini ceo tim. Daleko od toga da Džejms nema dobre saigrače, ali ti saigrači nisu dovoljno velika podrška protiv tima kakav imaju Voriorsi.

Golden Stejt može sigurno da računa i na jednu, dve pobede kada Kari ili Tompson polude i ubace sve što šutnu. Sa druge strane Džejms može da odigra neverovatanu seriju i da pokaže da za najbolje ikada nema nemogućih misija. Voriorsi ni u jednom trenutku ove sezone nisu izgubili 4 meča od 7, i očekujem da će pokazati dominaciju Zapada u odnosu na Istok u ovoj seriji. Dakle, očekujem pobedu Voriorsa u 5 ili 6 mečeva.

Ako se ne slažete, ili smatrate da sam nešto propustio pišite u komentarima ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published.