Najperspektivniji evropski centri ( I )

5. Artjom Klimenko ( C, 214cm ) Avtodor
Klimenko je centar kojem nedostaju masa i iskustvo, ali već na prvi pogled jasno je da se radi o dragulju. Poseduje nešto što se ne uči, a to je osećaj za košarku. U Avtodoru deli minutažu sa Kirilom Fesenkom i gotovo je nemoguće odrediti ko je prvi centar. Poseduje sigurnost, mekanu ruku, dobar je izvođač slobodnih bacanja. Najviše mora raditi na tranziciji i leđnoj tehnici.
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3p. Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
4 25.5 12.5 60% 0/0 82.4% 5.3 1.8 1.0 15

4. Mamadu Žaite ( C, 205 cm) Nanter
Potpuno drugačiji igrač od Klimenka. Centar niži i od nekih krila, ali snabdeven izuzetnom snagom i eksplozivnošću. Dobro razumevanje košarke je svakako prisutno. Glavni nedostatak Žaitea je što ume da podivlja i da uzima nerezonske šuteve. Pošto je undersize, trebalo bi da poradi i na šutu, posebno sa poludistance i distance. Izvođenje bacanja mora unaprediti, iako već nije loš. Za tako niskog centra od presudnog je značaja ubitačan rad nogu, što Žaite poseduje. Mora raditi na kondiciji i vežbti psihu za clutch time.
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3p. Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
14 23.6 11.3 60.4% 0/0 66.7% 6.5 0.9 0.7 14.2

3. Vili Hernangomez ( C, 210 cm) Sevilja

Hernangomez poseduje odličnu centarsku tehniku, u igri dosta podseća na mladog Pau Gasola, ali nedostaje mu ta konačna obrada da bi dostigao Gasolove visine. Veliki nedostatak mu je I odsustvo mirnoće na bacanju, kao I na ziceru kada se lomi. Ove sezone, uneredio je Barselonu, Unikahu i Tenerife, ali se na nekim utakmicama nije ni video ( Andora, Real Madrid, Mursija, Saragosa). Veoma je važno kako započne utakmicu, jer ukoliko promaši prvi šut gotovo izvesno je da će tu nesigurnost zadržati čitav meč. Zna da igra leđima, da se kreće i da skače. Odlikuje ga nedostatak agresivnosti. Koristi obe ruke, i ima dobar rad nogu. Za NBA karijeru nužno je da unapredi mentalnu snagu, kao i da doda kilograme mišićne mase. Defanziva mu je slabiji deo igre.
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3p. Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
12 20.3 10.3 54.1% 0/1 50% 5.8 0.6 0.5 11.7

2. Nikola Milutinov ( C, 212 cm) Partizan

Nikola Milutinov je najveći centarski biser srpske košarke trenutno. Poseduje skakački kvalitet, zna da pogodi i u repertoaru ima određenu centarsku tehniku. Pre dve sezone, kada je potpisao za Partizan, činilo se da Crno-Beli još od Divca nisu imali veći dragulj u svojim rukama. Međutim, mora se reći da Nikola koliko god dobar bio, još uvek nije pronašao sebe i razvio svoj talenat. Nekonstantnost, i odlika centara da kasnije sazrevaju, prvenstveno mentalno, kod Nikole se vidi u punom obimu. Pritisak koji dolazi sa činjenicom da su dres Partizana nosili samo najveći, i imperativ rezultata koji u Partizanu uvek postoji na učinak Milutinova ostavlja preveliki trag. Činjenica da u Evrokupu izvodi penale 17/22, a u ABA ligi ,gde je ulog daleko veći, mizernih 31/61 pokazuje da Milutinov još uvek nije dovoljno zreo. Jasno je da on mentalnu barijeru mora probiti, i da će ga to, uz neke sitne dorade na tehnici i trčanju, učiniti vrhunskim evropskim centrom. Domet koji predviđam Milutinovu je osvojena Evroliga, i učinak poput Tomićevog u Barseloni.
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3p. Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
14 28.6 9.8 55.8% 0/0 50.8% 9.0 1.2 0.4 14.7

1. Jusuf Nurkić ( C, 213 cm) Denver Nagets
Jusuf Nurkić je prirodni talenat. Perfektno razume košarku, poseduje dobru centarsku tehniku i solidno trčanje. Košarku je kasno počeo da igra, sa 16 godina. Za ove 3 sezone ekstremno je napredovao. Dobro telo mu pomaže.
U ovoj generaciji prvi se otisnuo u NBA liga, gde solidno nastupa za Denver Nagetse. Stvari na kojima radi sa trenerima Denvera su svakako trčanje, kondicija i nešto bolji pregled igre. Nurkić poseduje dobar povratni pas.
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3p. Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
17 11.7 4.9 42.7% 0/0 64.5% 4.3 0.5 0.7 3.7

Leave a Reply

Your email address will not be published.