Najperspektivniji evropski centri ( III )

Predstavljamo vam listu od 15 najperspektivnijih evropskih igrača na poziciji centra. Lista je sastavljena po objektivnom kriterijumu statistike, već postojećih skautskih izveštaja ali i subjektivnog dojma kao i skautskog utiska pisca.

Svi igrači na ovoj listi rođeni su 1994. godine.

Pozivamo sve čitaoce da listu komentarišu i da daju svoja mišljenja i sugestije.

Lista će biti objavljena u tri dela.

15. Tomaž Bolčina ( C/K.C, 206cm ) Krka Novo Mesto
Bolčina pokriva obe pozicije pod košem podjednako uspešno, ali i sa brojnim nedostacima. Na centru predstavlja deo talasa undersize centara koji su preplavili evropsku košarku, ali sa nedovoljno skočnosti i snage da se nosi sa ozbiljnim visokim igračima u reketu. Pažnju na sebe skrenuo je još u dresu Heliosa, u ABA ligi, 2011. godine. Bolčina ima mekanu ruku, dobar je u šutu za 2, ali sa linije za slobodna bacanja nekad nije najkoncentrisaniji. Za 3 poena ni ne pokušava, što ga onemogućava da širi protivničke odbrane i da bude pretnja iz pick and pop akcije. Od sezone 2011/2012 u Heliosu, Bolčina nije previše napredovao. U Krki ne dobija minutažu koja mu je potrebna, i to usporava njegov razvoj. Međutim, manja minutaža je i očekivana jer je Krka takmičarski tim koji uvek ide na nasjviši plasman u Sloveniji. Igra na niskom postu mu je dobra, ali mu svakako nedostaje mišićne mase da bi predstavljao stalnu pretnju u napadu. U odbrani mora popraviti defanzivni skok, i samo zagrađivanje koša.
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3.p Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
10 11 3.7 59.3% 0/0 62.5% 4.8 0.3 0 6.1

14. Amadeo Tesitori ( C/K.C, 208cm ) Juve Kazerta
Amadeo je igrač koji poseduje visok košarkaški I.Q. i svakako predstavlja jednog od najtalentovanijih visokih igrača u Italiji. Poseduje snagu, i odličan osećaj za pozicioniranje pri skoku. Lateralne kretnje su mu slabije, i ukoliko želi da pokriva i poziciju 4, mora raditi na brzini i kretnjama. Solidan je defanzivac, ali i tu ima prostora za veliki napredak, posebno u razumevanju zonske odbrane.
Određeni zastoj u karijeri predstavljalo je nastupanje za Sasari u poslednje dve sezone gde nije dobijao adekvatnu minutažu. Takođe, run and gun košarka koju Sasari forsira nije za ovog momka. Nije vrhunski šuter sa većih udaljenosti, ali ume pogoditi kada je sam.
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3p. Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
2 10.5 4.5 50.0% 1/1 100% 2.0 0 1.5 6.0

 

13. Vladislav Korenjuk ( C, 207cm ) Dnipro
Korenjuk je centar koji je veoma napredovao u poslednje dve sezone u ekipi Dnipro. Sukobi u ukrajini su ostavili posledice i na kvalitt košarkaške lige, ali bez obzira na to Korenjuk pokazuje veoma zrelu igru, a definitivno je unapredio i svoje telo.
Pored dobrih igara u ligi Ukrajine, ovog leta pružao je i odlične partije za reprezentaciju ( U20) na Evropskom prvenstvu B divizije u Sarajevu gde je bio četvrti strelac prvenstva i vodio Ukrajinu do bronze.
Vladislava odlikuje dobra igra u reketu, dobar centarski zakorak i osećaj za poentiranje. Nedostatak mu je nedovoljna sigurnost na ziceru, gubitak balansa pri kontaktu kao i ispod prosečno izvođenje slobodnih bacanja.
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3p. Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
14 16.7 7.1 54.0% 0/0 60.0% 5.4 0.6 0.8 7.5

 

12. Frančesko Kandusi ( C, 211cm ) Trst
Kandusi je igrač koji pokazuje veliki napredak u poslednjih godinu dana. Nivo takmičenja u kojem nastupa nije vrhunski, ali individualni rad i poboljšanja svakako su vidljivi. Fizički Kandusi i dalje nije spreman za košarku na najvišem nivou, a prvenstveno mu nedostaje nekoliko kilograma i jači mišići nogu.
I pored centarske građe, Frančesko raspolaže i preciznim šutem sa poludistance. Za tri poena voli da šutira, ali je to za njega ipak previše udaljeno. Trebalo bi da daleko više pažnje posveti centarskoj tehnici koja je kod njega još u povoju. Ne poseduje nijednu efikasnu fintu ispod koša. Velika zamerka je i što ne pokazuje dovoljno visok nivo agresivnosti na skoku, a posebno ofanzivnom.
Na Kritu ( U20) je imao zapažene role, i prosečno je beležio 8.4p. i 4.8 sk.
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3p. Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
12 23.3 9.6 58.2% 23.8% 53.3% 5.2 0.5 0.4 7.2

 

11. Ilja Gromovs ( C, 209cm ) Jurmala
Gromovs poseduje veliki potencijal, ali do sada se nigde nije iskazao kao sigurna opcija pod košem. Definitivno nije spreman za seniorsku košarku, a za nju mu nedostaju kilogrami, čvrstina i agresivnost na skoku. Pokazuje izvanredan osećaj za blokadu i razume košarku, kako ofanzivno tako i defanzivno. Kada nastupa u nižim nivoima takmičenja apsolutno dominira ( 17.2p, 14.2 sk.), ali u prelazu na veći kvalitet najviše gubi u skoku. Gromovs je igrač na kojeg definitivno treba obratiti pažnju. Ukoliko isprave navedene nedostatke, ni NBA mu neće biti nedostižan.
Kao i Kandusi, i Ilja je igrao ovog leta na Kritu ( U20) i beležio je 8.3p i 7.6sk, a bio je peti igrač turnira po broju blokada po meču( 1.6).
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3p. Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
13 15.5 6.1 49.2% 0/0 61.3% 4.1 0.4 0.6 6.8

 

10. Milija Miković ( C, 205 cm ) Mornar Bar
Milija je centar stare škole, dobar poenter, odličan skakač. Iz sezone u sezonu podiže nivo igre u Mornaru iz Bara. Poseduje nisko težište i odličnu leđnu tehniku ( može napredovati još) kao i dobar povratni pas. Trebalo bi da unapredi agresivnost na ofanzivnom skoku, kao i tehniku i staloženost prilikom izvođenja slobodnih bacanja. Posebno važno za njegov dalji razvoj i krijeru biće, da pored podizanja procenta sa sl. bacanja poradi i na smanjivanju broja izgubljenih lopti.
Letos je bio na probi u Partizanu, nije prošao (bar za sada), ali pred Milijom je definitivno zapažena karijera ukoliko nastavi sa razvojem i ispravljanjem navedenih elemenata igre. Takođe, kao undersize centar mogao bi da unapredi određene centarske minijature.
Imao je odlično leto i u reprezentaciji, na Kritu ( U 20) beležio je 18.3p, 9.0 sk po meču.
Statistika:

Utakmice Minuti Poeni 2p. 3p. Bacanja Skokovi As. Blokade Indeks
5 25.2 10 66.7% 40% 57.1% 3.4 0.8 0.6 6.6

Statistika u navodu je iz Balkanske lige, dok je u ligi Crne Gore Milija daleko diminantniji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.