Najbolja sezona u istoriji YU košarke: Partizan prigrabio kup!

Košarkašku godinu 1988/89 ljubitelji košarke sa ovih prostora pamtiće zauvek. Košarkaški spisi govore da takva dominacija jedne klupske košarke nad svim ostalim na celom Starom kontinentu nije viđena nikada do tada, a ni od tada.

Jugoslavija je preko svojih klubova dominirala svim evropskim takmičenjima, gotovo sve i osvojila, a tih godina se govorilo da je lakše postati prvak Evrope nego prvak te košarkaški plodonosne zemlje. Takva košarkaška veličina danas je završila sa jednim klubom u elitnom takmičenju (sa dobrim uspehom), još nekoliko u drugim takmičenjima (sa nikakvim ili srednjim uspehom), mnogo svojom zaslugom, ali i zaslugom nekih koji danas vedre i oblače evropskom košarkom, a ne spadaju ni u kakve legende ili košarkaške veličine. Ipak, to je tema za neke druge analize…

Yugopapir, Xtratime

Ta sezona 1988/89 se u evropskim takmičenjima za jugoslovenske klubove završila ovako: Jugoplastika je osvojila KEŠ na iznenađujući način, Partizan je osvojio veoma snažni kup Radivoja Koraća, Cibona je dogurala do polufinala Kupa pobednika kupova odakle ju je izbacio njen Dražen, dok je Zadar uspeo doći do polufinala KRK gde je izbačen od Partizana. Kao šlag na tortu, u ženskoj košarci, Jedinstvo iz Tuzle se okitilo titulom prvaka Evrope. Ta ekipa je bila predvođena sjajnom Razijom Mujanović…

O finalnim mečevima bi se moglo pisati u obliku feljtona, ali dovoljno je pomenuti da je Jugoplastika u finalu KEŠ nadigrala moćni Makabi 75-69, da su najbolji igrači bili mladi Kukoč (18 p.) i Rađa (20p. + 10 sk.), dok je Partizan odigrao neverovatne duele sa ponosom Italije Kantuom.

Ti mečevi su i dalje dostupni, mnogi ih čuvaju u svojim kolekcijama, a njihova suština nalazi se u antologijskim obračunima Palje, Divca, Đorđevića, Danilovića sa jednako velikim Markoratijem i Antonelom Rivom. Partizan je u Italiji poražen rezultatom 89-76, dok je Beograd izgoreo za trofej i izvanrednu pobedu 101-82.

Ipak, centralna tema ovog teksta je domaći obračun, herojstvo u samom Kupu Jugoslavije. Dva neprikosnovena sastava tih godina bile su ekipe Jugoplastike i Partizana, a konačni pobednik u tom ratu bila je ekipa iz Splita. Ipak, ova bitka o kojoj pišemo nosila je crno-bele boje. Završni turnir Kupa održavao se u Mariboru, a Partizan je do finala imao najteži mogući put. U četvrtfinalnom duelu savladana je ekipa sarajevske Bosne, dok je u polufinalu pala Cibona. Oba tima bila su jedini osvajači KEŠ iz Jugoslavije u trenutku održavanja Kupa.

ciuff.it

Finale Jugoplastika – Partizan očekivalo se sa velikom pažnjom, ali i strepnjom. Prethodni turnir okončan je velikim sukobima na tribinama i parketu, a ti incidenti su ostali kao mrlja. Ta Jugoslavija odavno više nije bila zemlja mira i ljubavi, već su nacionalističke tenzije primetno rasle i svaki sportski događaj je postajao bure baruta. Ipak, ovo finale ostalo je upamćeno, po svedočenju gledalaca i aktera, po sportskoj igri i sjajnom košarkaškom nadmetanju. Partizan je apsolutno bio bolji u toku čitavog susreta, na poluvremenu je stekao dobrih +5 (42-37). Nastavak je doneo još bolju igru i sigurna rešenja preko Vlade Divca, što je sve rezultiralo ubedljivom pobedom 87-74.

Sve strelce Partizana predvodio je upravo Vlade Divac sa 26 poena, pratili su ga Paspalj i Nakić sa po 16, dok je Sale Đorđević ubacio 11. U dresu Jugoplastike istakli su se, po običaju, Kukoč i Rađa sa po 19 poena, dok je Perasović ubacio 16.

Sastav Partizana – osvajača Kupa za 1989. godinu bio je: A. Đorđević, Danilović, Parežanin, Prlinčević, Mutavdžić, Bosanac, M. Savović, Vujačić, Divac, O. Popović, Paspalj, I. Nakić, a trener šampionskog sastava bio je Duško Vujošević.

Leave a Reply

Your email address will not be published.