“Mi imamo našeg Boga, ime mu je Bodiroga”…

Pesma koja odlično odslikava mišljenje navijača o košarkaškim kvalitetima Dejana Bodiroge, ispevana je u zenitu njegove uspešne karijere. Danas, deceniju kasnije, ime Dejana Bodiroge ponovo je prisutno u medijima…

Iskoristili smo tu priliku da podsetimo ljubitelje košarke o izuzetnim kvalitetima ovog srpskog asa, a i da evociramo košarkaške uspomene iz tog perioda.

Karijera protkana uspesima započela je na visokom nivou kada je Bodirogu zapazio legendarni zadarski košarkaš Krešimir Krešo Ćosić na turniru u Puli. Bodiroga je u tom momentu imao 17 godina, i bilo je pravo vreme za iskorak na veću (tada veliku) scenu. Zadarske godine Dejana Bodiroge se nisu završile kako se očekivalo jer se Jugoslavija urušavala. Mentor Ćosić je Bodirogu najpre poslao u AEK i Olimpijakos, na probe, a Grci su bili zadovoljni viđenim. Ono što je sprečilo transfer je činjenica da je Dejan uporno odbijao grčke papire. Na kraju, Krešo Ćosić je organizovao odlazak Bodiroge u Stefanel. U Trstu je Dejan Bodiroga izbio na evropsku mapu najboljih igrača, a svoj renome je tada mladi Zrenjaninac izgrađivao na svakoj utakmici, iznova i iznova oduševljavajući navijače.

sportske.net

sportske.net

Kasnija karijera Dejana Bodiroge, poznata je i košarkaškim laicima. Medalje sa reprezentacijom, trofeji sa klubovima i titule najboljeg u Evropi ređale su se iz sezone u sezonu. Dejan je osvajao srca navijača gde god da je igrao, a najviše je bio voljen u svojoj zemlji, SR Jugoslaviji.

Bodiroga je svojim nastupima za reprezentaciju postao heroj nacije i glavni lik nekoliko (ne)navijačkih pesama, a napaćeni narod je u sportistima pronašao izvor sreće u sankcijskim i post-sankcijskim godinama. Ponos koji su košarkaši distribuirali naciji bio je nemerljiv. Sve promašaje politike, ekonomije i života zamenjivale su priče o medaljama i uspesima, a u slobodnoj formi se može reći da je samo taj deo “dnevnika” bio istinit.

Iako se termin “junaci devedesetih” uglavnom odnosi na lažne elite u svim sferama društva, on se sa potpuno pozitivnom konotacijom može odnositi i na košarkaške reprezentativce Jugoslavije, a među njima i Dejana Bodirogu. Za razliku od onih koji su svojim odlukama živote građana ispunjavali sivilom, ovaj junak je terao te crne oblake i sa košarkaškom loptom uveravao ljude da postoji bolje “sutra”.

Ukoliko se podsetimo Dejanovih poteza na parketu, jasno je da se radi o majstorijama. Odlikovale su ga elegancija pokreta, visok košarkaški IQ, šampionski karakter i “jugoslovenska” lucidnost koja se u novijim generacijama igrača gotovo izgubila. Gledano sa strane, Bodiroga je izgledao sporije i tromo, a njegova veličina je bila upravo u tome. Svi najbolji majstori svog “zanata”, u ma kojoj oblasti, svoje znanje dovode do jednostavnosti i suštine. Tako su knjige pravnika i istoričara Slobodana Jovanovića o uređenju države posve jednostavne za razumevanje, ali veoma sadržajne, nauka Mihajla Pupina u svom objašnjenju jasna, kao i dela svih drugih velikih ljudi, svakog u svom okruženju i materiji.

Izvor: youtube.com

Za Dejana Bodirogu se vezuju brojni rekordi, sjajni potezi i herojstvo na nekoliko šampionata. Mlađe generacije Dejana pamte nabolje kroz poteze protiv tada mlade zvezde Karmela Entonija, dok oni stariji mnogo duže premotavaju sve majstorije koje su od ovog košarkaša viđene.

Danas je Dejan Bodiroga predsednik takmičarske komisije svetske kuće košarke (FIBA), a ta pozicija donela mu je položaj “između dve vatre” i izvesne neprijatnosti. Ovaj košarkaš je doveden u situaciju da iznova dokazuje “patriotizam”, a besmisao ovakvog pritiska bi se mogao uporediti sa situacijama iz SSSR kada su heroji Crvene Armije, sa grudima punim medalja, aparatčicima kasnije morali dokazivati svoju “pravilnost”.

Suštinski, Dejan Bodiroga je jedan od najvećih evropskih igrača svih vremena. Neuspeh na košarkaškom parketu bio je nepoznat pojam za njega, a trofejne sale reprezentacije i klubova u kojima je nastupaom, dobro su ispunjene njegovim zalaganjem. Bodiroga se nikada nije oprobao u NBA, a to je jedna od retkih stvari koju nije ostvario u svojoj sportskoj karijeri (svojom voljom).

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.