Martovsko Ludilo: Sweet 16 na pragu

Martovsko ludilo je najveći događaj u sportskoj javnosti SAD ovih dana, a tako će biti sve dok koledž košarka ne dobije šampiona za sezonu 2015/2016.

Kao i na svakom “završnom turniru” NCAA, iznenađenja su “pljuštala” i na ovom, već u prvoj i drugoj rundi, igrači su se delili na heroje i tragičare, a publika je pravila odličnu atmosferu na gotovo svakom duelu.

Još nekoliko mečeva preostalo je dok se ne zaokruže svi putnici u Sweet 16 fazu, a utisci se već intenzivno gomilaju. Svakako, velika zabava Amerikanaca, ali i ostatka sveta, je predviđanje rezultata, najviše pobednika, Martovskog ludila, a deluje da je kladioničarski uspeh ove sezone još na dužem štapu nego prethodnih.

Izrazitog favorita nema, a svaki od timova iz užeg kruga ima i svoje “za” i “protiv” kao kandidata za osvajanje turnira. Utisak je da nijedan sastav nije fascinirao, ali daleko od toga da nisu viđene izuzetne utakmice i uzbudljive završnice, kao i herojski potezi.

Među koledžima koji su svojim nastupom osetno odskočili ističu se Kanzas, Vilanova, Severna Karolina i Gonzaga, a određeni kvalitet iskazali su i uvek-prisutni Djuk, kao i Indijana.

roscoevillage.org

roscoevillage.org

Kanzas Džejhoksi:

Džejhoksi su se prošetali do Sweet 16 faze preko nejakog Ostina, a zatim i potencijalno opasnog Konektikata. U meču protiv Haskisa Kanzas su predvodili najbolji igrači Peri Elis i Vejn Selden Džunior koji su kombinovano postigli 43 poena (od 73 svog tima).

Peri Elis je izgledao odlično na parketu, u oba pravca, a proveo je 32 minuta u igri. Za to vreme postigao je 21 poen (9/12 iz igre), uz 8 skokova. Navijače Kanzasa, Elis je zabrinuo samo kada se zbog povrede povukao iz meča na nekoliko minuta. Bek Vejn Selden bio je nešto neprecizniji (8/15), ali je uspešno vodio tim trenera Bila Selfa i kada su ostali padali u ritmu.

Defanzivno, Kanzas je imao problema sa zaustavljanjem brzog seniora Gibsa, koji je bio najefikasniji u Jukonu sa 20 poena. Generalno, Kanzas je slabije branio bekove protivnika na turniru, a to u kasnijim fazama može biti ozbiljan hendikep.

Severna Karolina Tar Hilsi:

Tar Hilsi su do Sweet 16 faze došli pobedivši Florida Gulf Koust i Providens, a predvodnici Severne Karoline su Brajs Džonson, Pejdž i Džekson. Upravo je ova trojka poenterski odskočila u duelu sa Providensom, a legendarni trener Roj Vilijams je dao šansu gotovo svim igračima u plavim dresovima.

Kakve su šanse Tar Hilsa za osvajanje turnira najviše zavisi od nivoa agresivnosti i spremnosti za borbu, a upravo je na ovim aspektima insistirao i trener Vilijams u svojim izjavama za medije.

Gonzaga Buldogsi:

Duel Gonzage i Jute za plasman na Sweet 16 bio je prilika za sve skaute i ostale zaposlene u NBA timovima da na delu vide dva evropska projekta pod obručima: Domantasa Sabonisa i Jakoba Poeltla .

Duel se u potpunosti završio u prilog Sabonisa koji je Austrijanca “razbio” svojim raznolikim napadačkim arsenalom, a sve je rezultiralo učinkom od 19 poena (8/12) i 10 skokova za mlađeg Sabonisa. Sa druge strane, Jakob je isporučio samo 5 poena (2/5) i 4 skoka, pa se tako uklopio u sivilo Jute i poraz od 82-59.

Indijana Husirsi:

“Pokretna bolnica” Indijane uspela je da pošalje kući ekipe Čatanuge i Kentakija, a posebno maestralan u oba meča bio je Jogi Ferel, prva zvezda sastava Indijane.

Snažni Brajant, brzi i vešti Ferel i hrabri Vilijams uspeli su da svojim učinkom poraze sastav trenera Džona Kaliparija u kojem se nalazi najmanje 3 buduća NBA igrača. Verovatno i 5-6. Julis je pružao sjajan otpor za Kentaki sa 27 poena, pratio ga je Mari sa 16, a podbacili su Labisie i Poitres sa 4 odnosno 6 poena.

Dokle Indijana može na turniru zavisi mnogo od stanja sa povredama ekipe, jer su Husirsi većim delom sezone bez svog najboljeg igrača Roberta Džonsona, a i meč sa Kentakijem je doneo mnogo novih glavobolja.

Djuk Blu Devilsi:

Kouč K i Djuk su preko Jejla došli do Sweet 16 faze. Na turniru nisu nikoga oduševili, ali su i dalje u igri, uz nekoliko igrača koji imaju svetlu NBA budućnost, kao i potencijalno prvog pika na draftu Brendona Ingrama.

Šta nedostaje ovom Djuku?

Najpre koncentracija, čvrstina i dubina rostera. talenat izbija iz većine ovih momaka, ali kouč K gotovo i ne koristi 5-6 igrača u sastavu (npr. sina velikog Stojka Vrankovića, Antonija).

Igru Djuka vode plejmejker Grejson Alen i all-round zvezda Brendon Ingram, dok čvrstinu aju centar Maršal Plamli.

Meč protiv Buldoga poenterski su obeležili Grejson Alen sa 29 (10/15) i Ingram sa 25 poena (7/19), a prednost od +27 se na kraju istopila na konačnih 71-64 za velikog favorita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.