Makedonija : Srbi blistaju

Predstavljamo vam izbor 7 najboljih srpskih internacionalaca koji trenutno nastupaju u Makedoniji.

Uslovi koje je igrač trebalo da ispuni da bi se našao na ovoj listi bili su :

• 26 godina maksimalno ( rođeni 1988. i mlađi )
• Najmanje 5 odigranih mečeva

7. Filip Šepa ( 1990. )

novosti.rs

novosti.rs

Filip nastupa za ekipu Kožuva u dva takmičenja : prvenstvu Makedonije i Balkanskoj ligi. U prvenstvu Makedonije Šepa doprinosi sa 8.6 poena i 3.5 asistencije po utakmici, dok je u Balkanskoj ligi efikasniji i prosečno beleži 11.8 poena i 2.7 asistencija. U oba takmičenja ne blista u šutu za 3 poena, dok za 2 šutira solidno. Filip doprinosi i u skoku svoje ekipe sa 3.1 ostvarenim skokom po utakmici, ali beleži i preveliki broj izgubljenih lopti : 2.3.

6. Branislav Đekić ( 1991. )

novosti.rs

novosti.rs

Nekada veliki talenat prvo FMP pa Partizana i dalje ne nastupa dovoljno kvalitetno. Đekić trenutno igra za ekipu Kumanova i beleži 7.3 poena i 3.3 skoka uz dobre procente šuta. Za ekipu Kumanova igra i u Balkanskoj ligi gde je, poput Šepe, bolji : 9.3 poena i 4.7 skokova. Đekić i dalje igra bez dovoljno žara, protiv jačih protivnika se gotovo i ne vidi. Dokaz za to su partije protiv Rabotničkog ( 3 poena ) i MZT ( 2 poena ).

5. Aleksandar Mitrović ( 1990. )

Privatna arhiva

Privatna arhiva

Aljoša Mitrović je za sada odigrao samo 6 utakmica u prvenstvu Makedonije jer je za Rabotnički potpisao u februaru. Ostvario je učinak od 7.3 poena i 4.5 skoka. Ekipa Rabotničkog je sastavljena od prekaljenih makedonskih igrača, veoma iskusnih, te Mitrović ne šutira previše. Međutim, procenat šuta za 2 poena je odličan, dok je za 3 poena niskih 23.8 %. Aljoša beleži i 1.3 asistencije, što je značajan doprinos razigravanja saigrača sa niskog krila.

4. Saša Avramović ( 1993. )

mediaportal.rs

mediaportal.rs

Saša nastupa za ekipu Kumanova. Beleži dobrih 11.5 poena po susretu, uz 2.2 asistencije. U Balkanskoj ligi igra odlično i beleži 12.1 poen prosečno. Procenti šuta sa linije penala i šuta za 3 poena su krajnje upitni, dok je za 2 Avramović na odličnih 62.6 %.

3. Uroš Luković ( 1989. )

ekipa.mk

ekipa.mk

Uroš beleži izuzetne brojke u dresu Kumanova, gde mu društvo prave Avramović i Đekić. Luković beleži 16.9 poena i 7.8 skokova prosečno u Balkanskoj ligi, dok je u ligi Makedonije još dominantniji : 24 poena i 11.6 skokova. Uz to centar Luković je veoma aktivan i u zatvaranju reketa sa 3.2 blokade po meču. Protiv dva najbolja kluba u Makedoniji Luković je dominirao : Rabotničkom je sipao 27 poena ( uz 5/12 sa penala !!! ) dok je MZT dao 18 poena. Generalno, šut sa slobodnih bacanja je jedino što mu se može zameriti. Kreće se oko 60 %.

2. Stefan Sinovec ( 1988. )

mondo.rs

mondo.rs

Nakon epizode u Solnoku, Sinovec se vratio u Makedoniju i MZT. Još nije u svojoj pravoj formi, ali trenutno beleži 11.1 poen u domaćem šampionatu a dodaje i 3.4 asistencije kao i 3.3 skoka. U ABA ligi beležio je dobre partije : 11.4 poena i 4. 1 skok prosečno. Sinovec je važan šraf u igri MZT i ukoliko uđe u svoju prepoznatljivu formu može doneti prevagu u borbi za titutlu prvaka Makedonije.

1. Aleksandar Cvetković ( 1993. )

sportal.rs

sportal.rs

Nekada veliki talenat srpske košarke i Crvene Zvezde nastupa za ekipu MZT i igra odlično. Čini se da je Aleksandar konačno dobio adekvatnu šansu koja mu nije pružena u Zvezdi i da je koristi na odličan način. U ABA ligi Cvetković je beležio 8.7 poena, 4.1 asistenciju i 3.5 skokova po utakmici. U nekoliko utakmica je bio izuzetan : CZT je dao 19 poena, Olimpiji 13, protiv Mega Leksa je imao 14 poena i 8 asistencija, itd..U ligi Makedonije igra manje ali i dalje beleži dobre brojke: 9.3 poena i 3.6 asistencija. Čini se da Cvetković još uvek nije popravio procente šuta u dovoljnoj meri, i to bi bila najveća zamerka.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.