Krle

Nova povreda kolena je verovatno bila jača od želje Nenada Krstića da zabeleži još jednu uspešnu sezonu u svojoj bogatoj karijeri.

Od kada se pojavio na domaćim parketima i na velikoj sceni u dresu Partizana Nenad Krstić je plenio svojim potezima na poziciji koja u košarci nije predodređena za umetnike. Od dečačića kakav je bio u trenutku dolaska u Partizan, Krstić se za sezonu transformisao u centra spremnog da na solidnom nivou nastupa u Evroligi. To je i činio, a odmah je stigla nagrada u vidu visokog 24. mesta na NBA draftu 2002. godine.

in4s.net

in4s.net

Prvi pik te 2002. godine bio je novopečeni član Kuće slavnih Jao Ming, a drugi i treći su bili “Djukovci” Džej Vilijams i Majk Danlivi. Od Evropljana, ispred Krstića su bili gruzijska senzacija Nikolz Tskitišvili, Slovenac Boki Nahbar i Čeh Jirži Velš. Mladi Krstić je u tom momentu iza sebe ostavio imena kao što su Karlos Buzer, Dejvid Andersen, Met Barns, Navaro, Miloš Vujanić, a jedan Luis Skola je bio tek 55. pik.

Nenad Krstić je svoj napredak nastavio u Partizanu sve do 2004. godine, kada direktno odlazi u NBA i oblači dres tima koji ga je draftovao Nju Džerzi Netsa. Ruki sezona u Netsima je bila izuzetna. Statistički, 10 poena po meču, 5.4 skoka i eksplozija u plej of seriji protiv Majamija sa 18.3 poena. Odličnu sezonu ponavlja i sledeće godine, a prekid velikog napretka na NBA lestvici označava teška povreda prednjih ukrštenih ligamenata decembra 2006. godine.

Posle te povrede Krstić nije bio isti NBA igrač, pokušao je veliki povratak u Netsima, ali mu je ruki ugovor brzo istekao. Krle se vraća u Evropu, odnosno u neslavnu epizodu sa ruskim Trijumfom, koja se završava ponovnim odlaskom preko bare, ovoga puta u Oklahoma Siti.

U Oklahomi je bio iskusniji od ostatka tima, neki igrački mentor klincima Vestbruku, Hardenu i Durentu, a uglavnom je bio starter. Februara 2011. godine usledio je trejd u Boston gde Krstić završava sezonu. Leta 2012. godine usledio je povratak Krstića na evropske parkete. CSKA iz Moskve je bio najkonkretniji i realizovan je veliki transfer. Krstić ulazi u krem najplaćenijih igrača u Evroligi, a CSKA dobija majstora pod obručima na čijoj igri će bazirati naredne tri sezone.

Period u CSKA je imao i svoje dobre i loše momente, a Krstiću je izmicala titula prvaka Evrope. Individualna priznanja nisu manjkala, pa je Krle 2012. i 2013. godine bio centar godine u Rusiji. Klupsku karijeru Krstić završava u dresu Anadolu Efesa, gde nakon dobrih partija doživljava tešku povredu, koja ga i dalje odvaja od parketa.

U reprezentaciji Srbije Nenad Krstić je postizao velike uspehe. Debi je imao na neslavno završenom olimpijskom takmičenju u Atini 2004. godine, a u sastavu je bio i 2005. kada je SCG još jednom razočarala. Sa selektorom Dušanom Ivkovićem i saigračima, kao kapiten, osvaja srebrnu medalju 2009. godine na Evropskom šampionatu u Sloveniji, a 2010. godine biva blizu finala SP koje je Srbiji nepravedno oduzeto serijom grubih sudijskih previda. Kruna karijere u nacionalnom timu, ujedno i poslednje takmičenje, odnosi se na SP u Španiji 2014. godine gde je Nenad Krstić, iako rovit, bio deo sastava koji je osvojio srebrnu medalju.

Sve vreme boravka u reprezentaciji, Nenad Krstić je bio i više od važnog igrača sastava. Ne samo kao Krle kapiten, već i kao značajan stožer na svim reprezentativnim okupljanjima, Krstić je pridobio ogromne simpatije navijača u Srbiji, i zapamćen je kao jedan od igrača koji su uvek davali najviše u dresu sa nacionalnim grbom. Emocije Krstića za nacionalni dres su uvek bile jake, a i danas se pamti velika tuča srpskih i grčkih košarkaša kada je Nenad stolicom gađao Sofoklisa Skorcijanitisa, a pogodio Janisa Burusisa u Atini.

Ukoliko bi trebalo opisati igru Nenada Krstića nekim košarkaškim rečnikom, to bi verovatno bilo na sledeći način: pokriva obe visoke pozicije, poseduje izuzetnu centarsku tehniku, sposoban je da poentira ispod obruča i sa polu-distance, odličan izvođač slobodnih bacanja, poseduje pregled igre i dobar povratni pas, a slabiji je samo u odbrani niskog posta od snažnijih igrača, kao i u odbrani brzih centara na centralnom piku.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.