Komentar: Vlade Divac u centru pažnje

Iako je Ol-star utakmica između timova “Zapada” i “Istoka” bila centar zbivanja prethodne večeri, najviše se pričalo o potezu Vlade Divca.

Foto: NBA

Prethodne noći, Vlade Divac je trejdovao jednog od najboljih centara u ligi, Demarkusa Kazinsa, zajedno sa Omrijem Kaspijem u Nju Orleans. Za njih dvojicu su dobili Tajrika Evansa, Badija Hilda, Lengstona Galoveja i dva pika na predstojećem draftu. Potez koji je napravio generalni menadžer Sakramento Kingsa nikoga nije ostavio ravnodušnim. Fanovi Kingsa su očajni, a na društvenim mrežama se pojavio veliki broj komentara u kojima se ismejava Divac. Najupečatljiviji je možda onaj gde jedan fan Kingsa kaže da je Vlade Divac uspeo da napravi gori trejd nego onaj koji su napravili Šarlot Hornetsi sa Los Anđeles Lejkersima 1996. godine. Tada su Hornetsi trejdovali prava na Kobija Brajanta upravo za Divca i tako napravili najveću grešku u svojoj istoriji.

Svako ko se iole razume u NBA ligu i njeno funkcionisanje, odmah se zapitao da li je Divac “pri čistoj svesti” napravio ovakav potez s obzirom da je “prodao” jednog od najboljih centara u ligi za tri prosečna košarkaša i dva pika od kojih niti jedan najverovatnije neće biti biran pre 15. pozicije na draftu. Od preuzimanja funkcije generalnog menadžera Kingsa, na leto 2015. godine, sukobi na relaciji Divac-Kazins su bili učestali i često se spominjala mogućnost da Kazins bude trejdovan. Međutim, kada se činilo da su se strasti konačno smirile i da će reprezentativac Sjedinjenih Američkih Država nastaviti da nosi dres Kingsa u narednim godinama, usledio je šok za sve, pa i za samog Kazinsa. Kako prenose mediji u Americi, Divac je saopštio, sada već bivšem centru ekipe iz Sakramenta pre samo nekoliko dana, da nema nameru da ga trejduje i da će on ostati u Kingsima.

Činjenica je da Demarkusu ističe ugovor leta 2018. godine, tako da je ovo bila poslednja prilika za Kingse da dobiju nešto vredno zauzvrat, naravno pod uslovom kada bi Kazins odbio da potpiše produžetak saradnje naredne godine. A koliko je verovati “na reč” NBA zvezdama, najbolje pokazuje podatak da je Kevin Durant odbio da produži ugovor sa Oklahoma Siti Tanderom i odlučio da se preseli u Golden Stejt Voriorse iako su svi bili uvereni da neće “izdati” Rasela Vestbruka, ostale saigrače, trenera, upravu kluba, kao i sve one kojima su Tanderi bliski srcu. Isto tako, Divac od dolaska na ovu funkciju želi pokušati da izgradi tim od nule, a za tako nešto je bilo potrebno da “skloni” prvu zvezdu ekipe sa kojom Kingsi nisu uspeli da izbore plasman u doigravanje u prethodnih sedam godina otkako su ga draftovali sa pete pozicije.

Foto: TheBigBag

Treba napomenuti da su Kingsi sada u mogućnosti da zaštite svog pika na predstojećem draftu koji bi išao Čikago Bulsima, ali pod uslovom da taj pik bude od 1. do 10. pozicije. Tako da treba očekivati “tankovanje” ekipe iz Sakramenta kako bi na kraju sezone bili što slabije plasirani na tabeli i sa što manje pobeda, odnosno sa više šansi da nakon lutrije budu u prvih 10 ekipa koje će birati na draftu.

Ovaj trejd će svakako doneti marketinške gubitke za čitavu franšizu. Kazins je imao ogromnu popularnost kod navijača, njegovim odlaskom, klub ostaje bez velike zvezde i igrača koji je punio dvorane i prodavao dresove. Poslednji nastup u doigravanju su imali davne 2006. godine, a utisak je da će nakon ovoga proći još najmanje nekoliko godina pre nego što Kingsi dođu u priliku da se bore za jednu od pozicija koja vodi u plej-of.

Kao što je već napomenuto, Divac je konačno dobio priliku da krene “od nule” i da napravi ekipu po svojoj viziji. Nakon ovakvog poteza, biće potrebno dosta vremena, a teško da će navijači i vlasnik kluba Vivek Ranadive imati strpljenja i pored toga što je Divac potpisao višegodišnji ugovor prethodne godine. Gnjev navijača, bivši predsednik Partizana je navukao i izjavom u kojoj kaže da je imao bolju ponudu za Kazinsa pre dva dana, ali da je nije prihvatio. Utisak je da su Kingsi mogli mnogo bolje proći u čitavoj priči i da su za igrača Kazinsovih sposobnosti trebali dobiti dosta bolje košarkaše, ili makar pikove sa potencijalno višim pozicijama na draftu.

Foto: N1

Suma sumarum, verovatno bi mnogo bolje bilo za Kingse da su trejdovali Kazinsa prethodne sezone. U ovoj situaciji, kada je potpuno neizvesno da li bi potpisao produžetak ugovor narednog leta, trejd je bio možda i neminovan. U scenariju gde Kazins odbija da produži vernost Kingsima, Sakramento bi izgubio još jednu godinu, a onda bi u leto 2018. godine bili u još težoj situaciji. Sigurno je bilo timova u ligi koji bi ponudili mnogo više od Nju Orleans Pelikansa za ovakvog igrača, ali očito je bila namera i da se “sačuva” što slabija pozicija na tabeli, kako bi zaštitili pika koji bi otišao Čikago Bulsima ukoliko taj pik ne bude u prvih 10.

Kada se “na stol” stave sve činjenice, čini se da je Vlade Divac izgubio kompas i da je ovim potezom navukao jaz velikog broja pristalica Kingsa. Međutim, ne bi bilo prvi put da se nakon određenog vremena ispostavi da je neki potez koji se činio kao bez rezona pokaže kao pun pogodak. Naravno, da bi do toga došlo, potrebno je da se posloži mnogo kockica uz dozu sreće. Strpljenja u Sakramentu ponestaje, a strpljenje je upravo ono što im je sada potrebno, jer Divac kreće u projekat “sam protiv svih”, gde će ga on odvesti, pokazaće vreme…

Leave a Reply

Your email address will not be published.