Komentar: Radonjićeva pobeda

Tip sportskog novinarstva koji je dominantan u poslednje vreme kod nas (delom i u svetu) je onaj koji je isključivo usmeren ka skupljanju klikova, normalno zbog zarade.

U takvom okruženju bitno je samo napisati nešto brzo, bombastično, učiniti nekoga herojem i cilj je postignut, bez potrebe da se previše ulazi u detalje samog meča ili u objektivan prikaz protivnika.

Na malo mesta je, pri dolasku katalonskog giganta, obznanjeno sa kakvim se problemima  sa povredama suočava trener Barcokas, na još manje je ukazano na pritužbe gostujućeg trenera na suđenje u beogradskoj Areni. Obe te informacije bi trebalo da se nađu u ravni sa onim ostalim sa meča, ali očigledno je da one ne donose dobru korisničku reakciju, odnosno klikove, pa samim tim nisu ni previše poželjne na internet stranicama. Ipak, to su činjenice, kao što je činjenica i sve ostalo što sledi, ponovo nenaglašeno, na mnogo mesta…

Na ovom mestu pre svega mislim na maestralno vođenje utakmice trenera Crvene Zvezde Dejana Radonjića, a usudio bih se da kažem i odličnu pripremu meča, bez obzira na lošu 1. četvrtinu i prednost Barselone od 16-9.

cdm.me

cdm.me

Trener Radonjić je uvek reagovao pravovremeno, fantastično korigovao i nakon nekih minijatura Jorgosa Barcokasa, a u drugom poluvremenu se ponašao kao da on vodi Barselonu, gde je sa velikom smirenošću, kvalitetnom odbranom i solidnim napadom lako održavao protivnika na distanci, što je omogućilo miran finiš meča i veliku radost za publiku po njegovom završetku. Neverovatno deluje da ekipa Crvene Zvezde za ceo susret nije napravila više od pet pogrešnih odluka u defanzivi, kao i činjenica da je trener Radonjić pored jake defanzive i tranzicije, odlično prepoznao slabosti Barselone u odbrani linije za 3 poena, kao i slabost u slučaju kada visoki sarađuje sa ostalima van reketa.

Priprema meča, uprkos 9-16 ili 11-18, je bila takođe odlična. Barselona je poentirala preko Olesona iz neizgrađenih situacija, preko ruke, a viđen je i pas iza leđa Džoi Dorsija od kojeg odbrane realno nema. Dok je služio šut iz težih pozicija od željenih za goste, Blaugrana je bila u prednosti, a čim je takva produkcija izostala poraz je bio neminovan. Nepisana košarkaška pravila glase da se od šuta u napadu živi, ali da on ne donosi pobede u visokom procentu jer kad-tad izda. To se desilo i Barseloni…

Barseloni se desio i fantastični Marko Gudurić, koji je napadački izgledao nedokučivo, a u odbrani više nego solidno. Pored njegove partije Barsa je videla i Radonjićev zaštitini znak, a to je 7/10 za 2 poena od strane visokih igrača. Dok cela Evropa, pa i njen šampion, teži što nižim petorkama i nepostojanju snage na poziciji 5, Radonjić svoju filozofiju sigurnih poena dovodi do savršenstva.

Za kraj, još koja opservacija o igri Barselone. Najpre katastrofalna partija Perperoglua u oba pravca. Neverovatno deluje da tako iskusan igrač, u naletu Zvezde u 2. četvrtini, napravi dva sudaranja i ne pokrije dva laka šuta za 3 poena. U napadu, promašena trojka iz ćoška gde je bio sam (jedna od onih pet grešaka odbrane CZ), 1/3 za 2 poena, beskrvno u drugim aspektima. Sledeće, insistiranje Barcokasa na Tajrisu Rajsu koji je izvrsno skautiran i nakon uvida u sve njegove slabosti juče u Areni. Tu se vraćamo na ono objektivno novinarstvo kojem je nedostajalo da naglasi da je Barselona u Beograd došla bez legende Navara, bez povređenog Koponena, sa neiskusnim Stefanom Penom (igrao 10 sekundi!) i Pau Ribasom koji je bio rovit, a juče se na veliku žalost, brzo teško povredio i predviđa mu se višemesečna pauza. Na sve to kada se doda činjenica da je mladi Markus Erikson odigrao više od 18 minuta u ovakvom meču, jasno je da je bekovska linija Barselone bila razorena. No, trener je tu da u svakoj situaciji izvuče neki maksimum od svog sastava, a deluje da 38 minuta u igri za Rajsa koji šutira 3/9 za 2, 1/6 za 3, uz negativan odnos asistencija i izgubljenih lopti (5/7) nije najbolje rešenje, ma kako roster trenutno izgledao.

Kod mene nema dileme, ovo je Radonjićeva pobeda. Jeste Gudurić bio glavni protagonista, jeste tim odigrao izvrsno, a Simonović ponovo pogodio kada je bilo važno, ali je trener taj koji je dobio ovaj susret. Dejan je Barcokasa uveo u nervozu i izbacio iz komforne zone već u prvom poluvremenu, a nakon velike pauze je delovalo da ova dva tima mogu igrati do sutra, sa Zvezdom u konstantnom plusu. Veliki aplauzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.