Koliko može Biser Dunava?

Došlo je vreme da Vam predstavimo još jednog člana grupe C, reprezentaciju Madjarske.

 

dailynewshungary.com/

ISTORIJA

Reprezentacija Madjarske će se naći na ovom prvenstvu po 15.put u svojoj istoriji, a veoma zanimljivo, prvi put još od 1999. godine. Njihovo poslednje učešće nije bilo za pamćenje, u grupi sa Španijom, Slovenijom i Rusijom završili su na poslednjoj poziciji sa sva tri poraza i koš razlikom -16. Najbolji plasman Madjarske je prvo mesto 1955. godine. Bili su drugi dve godine ranije, a nakon Drugog svetskog rata, 1946.godine, osvojili su bronzanu medalju. Ukupno su odigrali 104 utakmice i ostvarili 49 pobeda uz 55 poraza.

http://www.fibaeurope.com

PUT DO EUROBASKETA

Plasman na ovogodišnji Eurobasket ostvarili su kroz kvalifikacije, gde su bili ispred Velike Britanije, Makedonije i Luksemburga. U prvom meču protiv Britanaca, Adam Hanga ubacio je 32 poena i ambicije Madjara su bile više nego jasne, pa su bez većih problema obezbedili prvo mesto u grupi uz svih 6 pobeda i koš razliku +67.

ROSTER

Njihovu reprezentaciju čine neka zaista interesantna imena, pre svega mislim na Adama Hangu, košarkaša Baskonije i defanzivca godine ovosezonske Evrolige, zatim nova akvizicija Makabija, nekadašnji student Univerziteta Ajova, DeAndre Kejn, koji pokriva poziciju plejmejkera.  Tu su još Rosko Alen, košarkaš Iberostara, zatim Adam Tot i David Vojvoda koji nastupaju za Solnok, a postojala je mogućnost da se pojavi i Džerod Džons, koji je nedavno potpisao za Pinar Karšijaku.

 

http://www.eurohoops.net

O SELEKTORU

Sa klupe, biće predvodjeni hrvatskim stručnjakom Stojanom Ivkovićem. Ivković je kao igrač promenio veliki broj klubova, a najpoznatiji je svakako Budućnost iz Podgorice, koja ga je dovela iz skopskog Radničkog. Kao trener, bio je asistent u reprezentaciji Crne Gore, kao i Madjarske, a jedno vreme je bio i sportski direktor Solnoka, sa kojim je kao trener postao šampion Madjarske 2016. godine.

 

www.prelistavanje.rs


OČEKIVANJA

Madjarska će igrati u grupi C, koja će svoje mečeve igrati u Rumuniji. Tačnije u Klužu, Polivalent hali koja prima oko 10.000 gledalaca. Pored Madjarske i domaćina Rumunije, grupu C će činiti Češka, Hrvatska, Španija i Crna Gora. Ukoliko naprave neko iznenadjenje u prva dva kola protiv Hrvatske i Crne Gore, Madjari mogu sebi širom otvoriti vrata ka odlasku u narednu fazu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.