Kineska liga – plejmejkeri koji uskoro napuštaju azijskog džina

Predstavljamo Vam listu organizatora igre iz Kineske lige ( CBA ) koji će se uskoro naći na tržištu. U pitanju su košarkaši koji imaju dobre sezone u Kini i koji su interesantni evropskom tržištu.

Lista nije potpuna jer se još ne zna ,sa sigurnošću, koji će igrači biti slobodni nakon 1.02. 2015. godine.

Pozivamo Vas da listu pročitate i komentarišete.

Vili Voren ( 193 cm, 1989. )

szolnokiolaj.hu

szolnokiolaj.hu

Vili Voren igra nezaboravnu sezonu u Kini i prosečno beleži 38.1 poen i ima 6.5 asistencija, uz veliki broj izgubljenih lopti po meču ( 4.1).
Za 2 poena šutira neverovatnih 70.4 %, a za 3 dobrih 41.7 %. Siguran je i izvođač slobodnih bacanja ( 84 % , 347/413). Međutim, tim za koji nastupa je ubedljivo poslednji. Vili solira, i prva je opcija u napadu svoje ekipe. U odbrani se gotovo i ne troši, jer je, prema evropskim standardima, gotovo i ne igra. U Italiji i Solnoku, prošle sezone, igrao je dobro ali uz veliku dozu soliranja. Ima i dobar broj asistencija u svakom klubu gde nastupa, ali često i „ srlja“. Voren je definitivno NBA kalibar organizatora igre, ali mu je tokom čitave karijere glava predstavljala veliki problem. Još uvek je u dobrim igračkim godinama, i ukoliko taj nedostatak ispravi, može ostvariti dobru evropsku karijeru.

Erik Mekolum ( 185 cm, 1988. )

ebasket.gr

ebasket.gr

Erik je momak koji je u Americi košarku igrao na veoma niskom nivou. Prva evropska stanica mu je bio Izrael, gde u prvoj ligi nije uopšte blistao. Presudna sezona u kojoj je skrenuo pažnju na sebe bila je 2012/2013. kada je u dresu Apolona iz Patre beležio 15 poena po meču. Prošle sezone je igrao izuzetno u dresu Panioniosa ( 17.7 poena i 2.6 as. u Esake ligi ).
Nezaboravnu igru pruža i u Kini gde beleži 38.1 poen i 5.6 asistencija. Velike prednosti Mekoluma su dobra kontrola lopte, siguran pas kao i mentalitet šutera bez savesti koji pogađa u dobrim procentima. Odbranu slabije igra, mada problem je najviše u slabijim sastavima timova u kojima je igrao.

Džon Lukas III ( 180 cm, 1982. )

usatoday.com

usatoday.com

Solidno NBA ime obrelo se u Kini ove sezone nakon neuspešne potrage za NBA angažmanom u septembru i oktobru. Lukas je veteran koji je do NBA šanse stigao trnovitim putem, ali je imao i 2 dobre sezone u najjačoj ligi sveta. U Kini igra dobro i beleži 24.5 poena i 7 asistencija po meču. Džon u ovim godinama neće tražiti evropsku karijeru. Njegovo mesto pod suncem, do kraja sezone, verovatno će biti Razvojna liga. Slabo igra pod pritiskom, odbranu takođe. Voli run & gun.

Kori Fišer ( 186 cm, 1988. )

mundodeportivo.com

mundodeportivo.com

Kori Fišer je bio jedan od najboljih igrača na koledžu Vilanova koji je pohađao. U evropi je takođe igrao odlično, prvo u Antaliji, a zatim i u Huventudu gde je beležio 13.8 poena i 2.7 as. po meču. Upravo je nedostatak razigravanja saigrača bio glavna zamerka njegovoj igri u Huventudu, uz česta divljanja na terenu.
U dresu Jeniseja ( VTB) je dominirao prošle sezone: 16.8 poena i 3.4 asistencije je beležio po utakmici. Upravo su mu takvi nastupi omogućili unosan ugovor u Kini.
Kori nije igrač za najviše domete, niti će ikada biti – dobar je skorer, sa puno energije, brz, može igrati i na poziciji 2. Odbranu ne igra loše, ali često ispada iz timske odbrane. Kvalitet šuta mu je procentualno dobar, ali ako ne krene kako valja utakmica je za njega izgubljena.

Džoš Emanuel Akognon ( 180 cm, 1986. )

cbssports.com

cbssports.com

Akognon voli Kinu i u njoj nastupa izuzetno. Nekoliko puta je probao da se probije do NBA, ali nije uspeo. U NBA je nastupio samo u 3 meča, u dresu Dalasa.
Ove sezone beleži 31.4 poena i 3.4 asistencije u CBA ligi. Generalno je slab asistent, i nema osećaj za igru. Slabo čita odbrane. Odlično rešava izolaciju. Male su šanse da čće nastupati u Evropi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.