Kako je Dirk postao Dirkenštajn?

Dirk Novicki bio je dete iz sportske porodice, majka mu je bila košarkašica a otac rukometaš. Međutim, ono što je, uz njegov ogroman talenat, možda i presudno uticalo na njegovu karijeru je to što je rođen u Vurcburgu!

Mesto rođenja, odnosno Vurcburg, nije neko čudotvorno mesto koje rađa velike košarkaše same od sebe ( kao Čačak, gde je Morava zaslužna za sjajan šut igrača iz ovog grada ) već je lokalni klub Vurcburg bio mesto gde je Dirka primetio njegov košarkaški otac Holger Gešvindner…Sa Holgerom je najveća nemačka košarkaška priča ikada dobila svoj početak. Trener Gešvindner se ponudio da, talentovanom nezgrapnom dečaku od 15 godina, pokaže tajne košarke iz jednog drugog, nekonvencionalnog, ugla. Tako su Dirk i Holger započeli svoje druženje, uz treninge dva do tri puta nedeljno koji nisu ličili ni na jedan redovan košarkaški trening.

weheartit.com

weheartit.com

Šta je Holger naučio Dirka?

 

Trener Gešvindner je najpre uočio da je Novicki, bez obzira na veliki talenat koji poseduje, i dalje nezgrapan i tehnički nedoteran igrač, posebno u šutu. Upravo se trener Holger koncentrisao na rad na šutu mladog Dirka, i umesto konvencionalnih metoda ispravljanja šuta koje nalažu noge u širini ramena, miran i prav položaj tela i ostalo, Holger je upotrebio MATEMATIKU. Izračunao je da je ugao od 60 stepeni idealan za ispaljivanje Dirkovih projektila, a buduću zvezdu NBA lige je besomučno trenirao i u šutu iz “piruete” sa kapice ili malo bliže. Svaki drugi trener šuta bi na šutiranje iz piruete poludeo, ali Holger je upravo u tom pravcu podsticao svog učenika.

Potez koji je obeležio Dirkovu karijeru bio je fadeaway sa jedne noge. Pogađate, kreator i ovog poteza bio je Holger. Smatrao je da je za Dirkov prirodno usporeni izbačaj ova situacija idealna da ne bi bio blokiran. Isti princip, sa telom unazad, je Holger “izumeo” i za Dirkov spot up šut.

Pored košarkaških lekcija, Holger je Novickom održao i neke od najbitnijih životnih lekcija. Zahvaljujući njegovoj inicijativi Novicki je počeo da svira, ali i da čita mnogo više. Holger mu je savetovao razne knjige iz filozofije, istorije, ali najviše iz FIZIKE. Gešvindner je Dirka ubeđivao da je košarka ples…dešavalo se da na treningu Dirk igra u napadu uz melodije nekog instrumenta ( najčešće saksofona ).

Saradnja Holgera i Dirka još uvek traje. Nezgrapni dečačić od 15 godina je u međuvremenu postao najveća legenda Dalas Meveriksa i nemačke košarke u istoriji, kao i jedan od najboljih Evropljana koji su ikad kročili na američke parkete.

Uostalom, pogledajte:

Leave a Reply

Your email address will not be published.