Kako biti uspešan u NBA sa visinom od 160cm?

Priča o borbi i uspehu u NBA ligi u jednom od svojih poglavlja svakako sadrži ime Tajrona Magsi Bougsa, možda i najnižeg igrača koji je ikad kročio na parkete najjače lige sveta.

Magsi Bougs, ne samo da je zaigrao u NBA ligi, već je u karavanu proveo punih 15 sezona, a za to vreme je ostao upamćen u svakom klubu za koji je nastupao, najviše u Šarlotu.

complex.com

complex.com

Svetla pozornice NBA lige bila su velika nagrada za Magsija, koga su od najranijeg detinjstva mnogi osporavali kao legitimnog košarkaša, samo zbog nedostatka visine. Priča pre košarke počinje u Baltimoru, gde je Bougs rođen. U to vreme se u njegovom kvartu slavilo ako se dočeka 25. rođendan, a stopa narkomanije, krađa, nasilja i ubistava je bila jako visoka.

Magsi je, poput mnogih NBA košarkaša, odrastao u disfunkcionalnoj porodici, gde je otac bio u zatvoru zbog oružane pljače, a majka brinula o nekoliko gladnih usta. Upravo je majka bila Magsijeva zaštitinica i velika inspiracija da se skloni od ulice i svih dešavanja u svom kvartu.

Spas je ubrzo došao u igri sa loptom, a Bougs se od nje nije odvajao. Osporavan je i na betonskim terenima Baltimora, ali samo dok ne zaigra i ne uspostavi svoje mesto u hijerarhiji uličnog basketa. Preživeo je nebrojeno mnogo tuča na terenima, ali i nekoliko okršaja vatrenim oružjem, još kao dete. Mirnije poglavlje u svom životu Magsi je otvorio polaskom u srednju školu, gde se iz dana u dan dokazivao i zauzeo mesto na pijedestalu najslavnije generacije srednje škole Danbar. U dve sezone sa Magsijem, ali i dvojicom Redžija – Luisom i Vilijamsom, Danbar nije ni jednom poražen. Sezone su se završavale sa impresivnih 29-0 i 31-0.

Koledž karijera ovog specifičnog igrača izgrađena je na univerzitetu Vejk Forest. Magsi je imao ponude i nekih drugih ustanova, poput lokalnog koledža Merilend, ali je odluku da izabere Forest često citirao kao najbolju u svojoj karijeri. Univerzitet je Magsija izbacio na veliku američku scenu, a na kraju svojeg četvorogodišnjeg putovanja Bougs je bio lider ACC konferencije u ukradenim loptama i asistencijama. Mnogo za momka visokog jedva 160 centimetara!

Dokaz da košarkaški “patuljak” vredi najviše i za veliku scenu bilo je Svetsko prvenstvo 1986. godine u Španiji. Tada je Bougs postao šampion sveta, a SAD je pobedila SSSR u finalu rezultatom 87-85. Ranije u polufinalu, Amerikanci su bili bolji od Brazila (96-80), a Sovjeti od Jugoslavije, nakon produžetka (91-90). Taj nesrećni poraz boleo je dugo godina najbolje košarkaše Jugoslavije, ali je ipak omogućio razvoj karijere ovog velikog borca. Bez pristrasnosti, teško da bi tadašnja reprezentacija SAD mogla da parira virtuozima iz naše bivše države.

Draft 1987. godine doneo je prvu potvrdu kvaliteta Magsija Bougsa na NBA nivou. Bio je 12. pik, a odabrali su ga Vašington Bulitsi. Kasnije je bilo mnogo spekulacija da je Magsi odabran samo zbog marketinga, jer su Bulitsi u to vreme u sastavu već imali najvišeg košarkaša NBA lige Manute Bola (231 cm) i da je ovo bila odlična prilika da se te ogromne razlike u visini eksploatišu na tržištu.

gonetworth.com

gonetworth.com

Ipak, Bougs je pokazao naznake velikog potencijala već u Bulitsima, ali do svoje prepoznatljive igre dolazi tek u Šarlotu gde je nastupao od 1988. do 1997. godine. Po svedočenjima samog Bougsa, godine u Šarlotu su bile posebne za njega i u ovom gradu je najviše uživao u igri. U poslednjoj sezoni u sastavu Šarlota Magsi je odlično sarađivao sa Vlade Divcem, deleći mu često asistencije na sam zicer i polaganja. Posle Šarlota, Bougs se u NBA ligi zadržao još 4 godine, sve do odlaska u penziju 2001. Ukupan staž u NBA ligi iznosio je neverovatnih 15 sezona! Igrač visok 160 centimetara je uspeo da, protivno predviđanjima svih košarkaških stručnjaka, poveže impozantan broj godina u NBA. Uz to Magsi nije bio statista u ligi. Prosek karijere mu je 7.7 poena, 7.6 asistencija i 1.5 ugradenih lopti po susretu.

Izvor: Youtube.com/TheNBAHistory

Najbolji svih vremena, Majkl Džordan, “mrzeo” je da igra protiv Šarlota (danas je vlasnik!) upravo zbog Magsija Bougsa koji mu je optrčavao oko nogu i neprestano ugrožavao dribling. Mnogi drugi veliki igrači, posebno bekovi, videli su u Bougsu pravu napast na prenosu lopte i igrača koji je objektivno snagom i voljom prevazišao gabarite svog tela. Uz hendikep visine, Magsi je imao i nešto slabiji šut koji je tokom cele karijere dograđivao, a posebno u srednjoj školi i na Vejk Forestu. Velike prednosti su mu bile impozantna snaga nogu (zbog bicikla kojeg je vozio svuda po Baltimoru) i ogroman odraz od preko 100 centimetara (neki analitičari navode i 112 cm).

Težak život, patnje u detinjstvu, velika osporavanja i neprestana vera u kvalitete koje poseduje od Magsija Bougsa stvorila je više no legitimnog NBA igrača, u mnogo jačoj ligi od one kakva je danas. Bougs često odgovara da za njega danas u NBA ne bi bilo mesta, jer se sve sudi kao faul, a košarka se igra mnogo nežnije. Čovek od 160 cm je voleo žestok ritam i borbu, odnosno one stavke koje idu uz ovu snažnu ličnost.

Bougs se nakon završetka karijere oprobao i kao trener, najpre u ženskoj NBA ligi (sve košarkašice u ekipi su bile više od njega za barem 4cm!!!), a kasnije i kao trener mladih u Hrišćanskoj akademiji. Od 2014. godine je ambasador Šarlot Hornetsa i promoviše klub svuda po SAD i svetu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.