Iz Ptičije perspektive

Genije je duša ovog sveta, ima ih malo ali su oni ono najbolje od čovečanstva, oni su uzvišeni, oni su blago. I kao svako drugo blago na ovom svetu, oni su delikatni i krhki, kada ih udarite oni napuknu, a kada napuknu oni se polome. Geniji lako pucaju, upravo je ta krhkost ono što ih čini posebnim. Medjutim, na izvestan način, inteligencija jedne osobe može da prevazidje sve granice i da se, posmatrajući iz neke druge perpsektive shvati kao nešto bezgranično.

Naš današnji junak će biti genije osamdesetih, jedan od najboljih igrača Bostona, ali i čitave lige i to ne svog perioda nego svih vremena, a njegovo ime je – Leri Bird. Ono što me je fasciniralo kod Lerija nije bila dominacija u nekoj statističkoj kategoriji, nije to bila nikakva „činjenica“ da je bolji od ovog ili od onog jer je u poslednjih 35 sekundi bio najefikasniji iz levog ćoška. Već je to bila upornost jedne mazge, smirenost jednog hirurga i odlučnost jednog pustolova, mogao je da kontroliše tok čitave utakmice bez upućenog šuta ka košu. To je odlika samo onih najvećih. Nisam pristalica žučnih rasprava na temu LeBron Džejms – Majkl Džordan. Mislim da je ovaj čovek ipak jedan stepenik iznad i ne, ne mora da znači da sam u pravu, to je samo način na koji ja gledam stvari. Čisto primera radi, otkako je u NBA ligu uveden šut za tri poena, samo sedam igrača je imalo sezonu u kojoj su šutirali 50% iz igre, 40% za tri poena i 90% slobodna bacanja. Dok su samo dva igrača to uspela više od jednom – Leri Bird i Stiv Neš. Liga nije uvek bila ovako „čista“ i prilagodjena šuterima, nekada si morao ozbiljno da se pobiješ i to u pravom smislu te reči kako bi dobio potrebno poštovanje. Mnogi su rekli da je Leri trebao više da vodi računa o svom telu, da se manje sukobi, da se ne baca na svaku loptu, da se malo prištedi u odbrani… Ali igrač takvog kalibra jednostavno neće odustati. Neće promeniti način na koji igra, način na koji postiže koševe, način na koji ih proslavlja. Da nije bilo one kobne noći i da je Len Bajas ostao na ovom svetu, ne treba biti Nostradamus kako bi rekao da bi Boston imao još koji šampionski prsten. Uspeo je da natera protivničke igrače da se raduju njegovim koševima, gubitnički tim je u ruki sezoni pretvorio u plej-of tim, bio je kralj „trash talka“, a na jednoj utakmici je šutirao samo levom rukom. Osnivači čuvene socijalne mreže „Tviter“ su rodom iz Masačusetsa, pa je i logično da su gajili simpatije prema „Ptici“, čak tolike da je plava ptičica sa logoa upravo asocijacija na košarkaškog genija, našeg današnjeg junaka. Dozvolite mi, da Vas malo bolje upoznam sa gospodinom Lerijem Birdom.

sports.yahoo.com

Rodio se u Vest Bejden Springsu, u državi Indijana. Kada je bio mali, njegovi roditelji su se razdvojili i njegov otac je otišao da živi u gradiću Frenč Lik, u potrazi za poslom, ostavivši svoju suprugu Džordžiju da se brine o šestoro dece. Iako je majka radila dva posla kako bi izdržavala decu, uspevala je da pronadje dovoljno vremena da im se posveti, ali i za njih da pronadje odredjene aktivnosti. Leri se bavio sportom od malena i bio nesvakidašnji talenat. Na ručno napravljenom košu u dvorištu je šutirao do iznemoglosti, obema rukama rukama. Čak je koristio vosak kako bi mu mrežica trajala duže. Još u tom dobu je skapirao da će morati da radi duplo više od ostalih kako bi bio najbolji, a kako je u kući imao idealan primer, naučio je i kako da ga sledi. Naime, njegov otac je pao sa merdevina jednog dana i zadobio frakturu članka. Noga mu je za tren oka otekla poput glavice kupusa, a bol je bio toliki da Klod nije mogao da se obuje sam pa je pozvao svog sina da mu donese limenku piva i da mu pomogne da obuje cipelu, kako bi mogao da se vrati na posao. Kada u ranom dobu vidite ovakvu radnu etiku, gotovo je sigurno da ćete „pokupiti“ malo i vi. A, verujte mi, ova anegdota je važna za dalji razvoj priče. Skapiraćete i sami kada dodjemo do tog dela, uveren sam. Naime, Birdovi su bili jedna od siromašnijih porodica u jednom od siromašnijih mesta u Indijani. Dugo nisu imali telefon, a ni televizor nisu imali sve dok Leri nije postao tinejdžer.
Kroz sve četiri godine srednje škole, Leri Bird je bio nezaustavljiv. Završio je srednju školu kao apsolutni rekorder u broju postignutih poena, a ostala je zapamćena sezona sa 31 poenom i 21 skokom i 4 asistencije u proseku. Medjutim, nije sve bilo idealno u njegovom životu. Baš zbog tog siromaštva, Lerijev otac, Klod, izvršio je samoubistvo dok je Leri još uvek bio srednjoškolac. Imali su osiguranje koje bi porodici Bird bilo isplaćeno u slučaju da mu se nešto dogodi i on je procenio da će porodici biti bolje ukoliko njega više ne bude tu. To je slomilo Lerija i njegovu sestru. Iako je bio alkoholičar i nosio više tuge nego radosti, ipak im je bio otac, a i naučio ih je dosta toga o vrednom radu i posvećenosti poslu.
Upravo ovo poslednje je Leri koristio od jako ranog doba, a tek nakon ovakve situacije, postao je još veći „dvoranski pacov“.

etsy.com

Legendarni Bob Najt kaže da je imao tu privilegiju da ga gleda u srednjoškolskom dobu i da nije ni pomišljao da Leri može biti veličina kakva je danas, ali da je u jedno bio sto posto siguran. On je idealan za njegov tim. Medjutim, kada je Leri došao na Univerzitet Indijana, momci su izmedju sebe birali dve ekipe i Leri nije bio izabran. Bob je tada prvi put pogrešio. Pored lošeg ophodjenja u hali, Leri je bio cimer sa jednim sofisticiranim igračem totalno drugačijeg mentalnog sklopa. Ubrzo je „Ptica“ napustio ovu ustanovu i stopirao do kuće. Proveo je svega 24 dana u kampusu, a tog 25. dana pobedila je nostalgija, kao i strah od prevelikog društva, na šta Leri nije navikao. Legendarni trener (B ob Najt) je kasnije rekao da je napravio možda i najveću grešku u karijeri kada je dozvolio Leriju da ide. Nije mu bio toliko važan jer je imao tim prepun odličnih igrača. Leri nije igrao za Indijana Stejt Sikamorse sve do sezone 1976/77, da bi u svojoj prvoj sezoni imao 33 poena i 13 skokova u proseku. Koliko su oči bile uprte u Lerija, ništa manje pažnje nije privlačio ni plejmejker Mičigen Stejt Spartansa. Irvin Medžik Džonson. NCAA šampionat uvek privlači veliki broj sponzora, običnih gledalaca, ali i onih fanatičnih, poput nas. Ovaj duel Indijana Stejt Sikamorsa i Mičigen Stejt Spartansa je proglašen za meč godine, a probijeni su mnogi rekordi što se tiče gledanosti. Spartansi su dobili duel rezulatom 75:64, pritom je Leri zadržan na svega 19 poena. O, kako ga je samo boleo ovaj poraz… Odmah u svlačionici je kroz zube govorio da će sutra ustati pre prvih petlova i šutirati dok mu prsti ne otpadnu. Saigrači su ga gledali u neverici. Čoveče, igrali smo veliko finale protiv Mičigen Stejta. Prvo naše finale, idemo da se hvalimo svima, da uživamo. Leri ih je samo pogledao ne rekavši ništa i otišao na tuširanje.

U ABA ligi, Indijana Pejsersi su imali solidan roster, koji je počeo da tone i trebao im je spasilac. Gledali su u lokalnog heroja, a kada se čuveni Bob Slik Lenard našao sa njim, Leri mu je preneo da želi da ispuni majci dato obećanje i da kući ponese diplomu. Kasnije se ispostavilo da će Leri izaći na draft, ali da Indijana verovatno neće imati dovoljno novca da ispuni ovu fantaziju.
Sve ovo je prolazilo pred očima nekada slavnog trenera, a tada generalnog menadžera Boston Seltiksa. Reda Oberbaha. Najveći su uvek išli uz najveće, pa je tako Boston izabrao Lerija Birda kao šestog pika na draftu 1979. godine i predstava je mogla da počne. Mada, ne baš sasvim. Leri je obećao majci da neće napustiti fakultet bez diplome i morao je da odloži igranje košarke na najvišem nivou za narednu sezonu. Reda su svi redom pitali da li je sve u redu sa njim, zbog čega bira igrača koji ne može da igra čitavih godinu dana??? On im je samo odgovorio: „Da li vi znate koliko je jedna godina kratak period?“
Tada Leri nije privlačio mnogo pažnje, ali je odmah po dolasku u Masačusets pokazao koliko je ovaj potez bio važan za slavnu franšizu. Te sezone, Indijana Stejt ima 33-0 u sezoni i Red Oberbah ispada genije. Mada, ne baš sasvim genije, pošto njegovi Seltiksi nisu uspeli da ostvare ni 30 pobeda. Sezonu su završili sa 29:53. Tog leta, Leri je ispunjavao svoje bejzbol snove igrajući Softbol. U jednoj utakmici je polomio kažiprst desne, šuterske ruke, pa se maksimalno trudio da tu povredu sakrije od Seltiksa. Pošto je inače levoruk, prihvatio se posla i počeo da šutira. Zanimljivo, ova povreda nikad nije zalečena. Leri zbog ove povrede nikada nije mogao da ima kvalitetan šut kao što je imao na koledžu, a napravio je karijeru koju bi svako oberučke prihvatio. Kada je došao u kamp, izgledao je kao prosečan beli Amerikanac. Neki su se čak i šalili govoreći kako je u kamp stigla „Nova bela nada“. Ironično, ali bili su u pravu. Sedrik Maksvel prvi nije mogao da veruje kada je slušao priče o Leriju, a onda je na prvom treningu dobio tri trojke u lice. I to jednu za drugom. Momci koji su se smejali Leriju po dolasku i dali mu nadimak nisu prošli trening kamp i Boston ih je otpustio.

U NBA je stigao kao peti najbolji strelac (uporedjivan sa Pitom Maravićem, ispostaviće se saigračem u drugom delu sezone, ali takodje članom naše kolumne „Na Radaru“)sa Adolf Rup nagradom za najboljeg koledž košarkaša, sa nekoliko „All American“ priznanja, kao i čuvenom pesmicom „New State Bird“. 
Leri sa svojim Seltiksima pobedjuje u prve četiri utakmice i nekada najslavnija franšiza lige ponovo dobija svoj prepoznatljivi sjaj. Američki mediji su ga nazivali košarkaškim Bobijem Fišerom.  Dok su ostali u ligi igrali mice, Leri je igrao šah i uvek je bio tri poteza ispred protivnika. Stvari koje je radio na parketu bile su plod njegovog uma, a ne fizičkih predispozicija. Ovo je upravo nešto što Lerija izdvaja iz mora neponovljivih košarkaša. Um. Već tada je koristio „fazone“ poput spuštanja  šorca protivnicima u tranziciji, kao i sposobnost da im uvredama napuni uvo i totalno skrene pažnju s utakmice. Veoma brzo je prevazišao sva očekivanja, ućutkao kritičare i preobratio nevernike i gotovo da nije postojala duša u Bostonu koja nije želela da sazna nešto više o njemu. Enigmatična ličnost koja se pojavila pravo niotkuda svima im je prirasla za srce, a i oni su njemu. Da nije tako, sigurno ne bi neko ko je toliko nostalgičan u drugom gradu proveo čitavih 13 godina. Kada se pojavio, novinari i fanovi Seltiksa gledali su visokog, mršavog belca koji šutira i pogadja u serijama. Ne baš nešto što vidite prvi put u životu. Ali, kada su krenule utakmice, Leri je bacao lopte iza ledja, zatvorenih očiju je asistirao saigračima za lagane poene. U Arizoni su igrali protiv Finiks Sansa, a Kelti su gubili pet poena na nekih minut do kraja utakmice. Na tajm autu je Leri glasno pitao saigrače da li žele da dobiju ovu utakmicu. Nakon odgovora da žele, Leri je hladnokrvno rekao: „ Onda mi dajte loptu i sklonite mi se s puta“.
Čisto da napomenem da je te sezone trojka uvedena u košarku. Leri šutira za tri, pogadja, razliku spušta na dva, da bi na dve sekunde pre kraja, na dva razlike za Finiks Leri dobio loptu ispred klupe Sansa, šutnuo za tri i pogodio. Boston je pobedio na gostovanju, a čitava klupa Sansa je skočila da čestita rukiju, govorivši: „Ovako novajlije ne igraju“.  Baš negde u ovom periodu, generalni menadžer Seltiksa dobija „dojavu“ da Leri sedi u baru u siromašnom i vrlo opasnom delu grada. Red Oberbah se uspaničio i brzo seo u kola da uhvati Lerija dok još nije povredjen. Kada je ušao u bar, video je svog najboljeg igrača, kako drži kriglu piva u ruci, priča neku priču,a pedesetak ljudi ga sluša kao da su hipnotisani. Mnogo se lakše povezivao sa vodoinstalaterima, mehaničarima, gradjevinskim radnicima, radnicima sa pumpe nego sa nekim učenijim ljudima. Jednostavno, on nije odrastao okružen takvom sortom i nije umeo da se pred njima tako ponaša. Zbog te njegove jednostavnosti, narod ga je još više voleo. Na terenu – ljubav im je bila uzvraćena čak sa kusurom. Sećate se da sam rekao da Boston sezonu ranije nije imao ni 30 pobeda. E pa ove su imali malo preko dvostruko više pobeda. Skok sa 29 na 61 pobedu nikada ranije nije vidjen(na takav podvig se čekalo deset godina, kada je San Antonio sa Dejvidom Robinsonom srušio rekord za 3 utakmice). Nakon regularnog dela, Leri sasvim zasluženo postaje ruki godine i to u konkurenciji Medžika Džonsona(koji nije dobio niti jedan glas za dve najbolje petorke), Bil Kartrajta, Sidnija Monkrifa, Džima Peksona, Bila Lembira, Marka Itona, Džejmsa Donaldsona i Kalvina Neta. Leri se tako priključio jednoj vrlo posebnoj grupi ljudi koji su bili članovi najbolje petorke lige u svojoj prvoj sezoni, dok je u MVP trci je završio četvrti (MVP je bio Karim Abdul Džabar). Čisto da napomenem, posle njega to je uspeo jedino Tim Dankan. Kada pričamo o plej ofu u ruki sezoni i obnovljenom rivalstvu, jednostavno moramo da spomenemo finale Istočne konferencije i duel sa Filadelfijom, predvodjenom Džulijusom Irvingom. Doktor Džej protiv Ptice. Pistol Pit i Leri su se držali koliko god su mogli, ali su jednostavno ostali kratkih rukava protiv iskusnijih Siksersa, koji su ih eliminisali u pet utakmica.

http://www.totalprosports.com

Naredne sezone, usledila je osveta. Ponovo su se susreli u finalu konferencije, ali ovoga puta je ishod bio drugačiji. Sve je počelo da se kuva u regularnom delu sezone, kada su Seltiksi srušili Sikserse sa prve pozicije na Istoku i manje-više su svi željno iščekivali ovu seriju u doigravanjima – onda kada je najviše bitno. Nakon sedam strašno zanimljivih i napetih utakmica, Boston odlazi dalje i igraju svoje prvo veliko finale. A tamo – Leri Bird vodi Seltikse do šampionske titule. Ni manje ni više nego u svojoj drugoj sezoni. Pre tri godine tim je imao 28 pobeda, pre dve 29, a onda su draftovali „Novu Belu Nadu“ i popeli se na sam vrh. U šest utakmica su tada savladali velike Hjuston Roketse, a MVP je bio Sedrik Maksvel.  Seltiksi jesu bili favoriti, ali biti favorit u finalu i osvojiti ga su dve potpuno različtie stvari. Medjutim, tim koji je sezonu završio sa 40 pobeda i 42 poraza i tako se pridružio Mineapolis Lejkersima kao jedini tim sa negativnim skorom u velikom finalu, nije mogao dalje od šest utakmica. Leri je već tada pokazivao obrise svoje veličine i nagoveštavao neke stvari. Tako je u utakmici broj šest nakon serije nekih neverovatnih šuteva koja je trajala oko tri minuta gestikulacijom stavljanja šampionskog prstena pokazao Roketsima ko je šampion.

Idemo malo napred, sve do sezone 1982/83, a nju je obeležio jedan Lerijev performans van terena kao i nekoliko „trash talk“ momenata. Pa da počnemo, sa meni lično, omiljenom anegdotom.
Pred „All Star“ meč 1983. godine, koji se održavao u Inglvudu (predgradje Los Andjelesa) u čuvenoj dvorani „Forum“ naš današnji junak je odlučio da malo „uživa“ u gradu Andjela. Zaustavio je taksi ispred hotela, a kada je ušao, taksista koji ga je prepoznao ga je ushićeno pitao: „Kuda želite da idemo, gospodine?“. Bird je hladno odgovorio, „Venis Bič, igra mi se košarka“. Taksista ga je bez pogovora odvezao na mesto gde se igra čuveni „basket“ u LA, a taksista je dobio savet da ostane ako želi da vidi nešto neverovatno. Leri je izašao na teren i stavio 20 dolara na klupu rekavši, igraću sa svakim ko ima dovoljno petlje da prihvati ovaj izazov. Ovi ljudi ne igraju baš mekano (kao i Raker Park, nema krvi – nema faula), ali su svakako bili poniženi od strane NBA superstara. Nakon sat – dva košarke, sunce je zašlo, a Leri je bio spreman da se vrati u hotel. Taksisti je dao sav novac koji je „zaradio“ na ovom basketu i rekao mu da svima ispriča ono što je video.“ Da se njihove osunčane zadnjice preznoje svaki put kada vide zeleni dres. „
Iskren da budem, basket protiv Lerija Ptice za samo 20$ bi odbio samo neko ko nije normalan. Čudi me kako nije igrao do zore.

complex.com

U regularnom delu sezone, Atlanta je sa Dominikom Vilkinsom igrala sjajno. Na podbacivanju pred početak utakmice, Dominik je prišao Leriju kako bi mu pružio ruku, a ovaj ga je gledao pravo u oči, skamenjenog lica i držao je ruka iza ledja. A onda je nakon par sekundi rekao: „Ti ne pripadaš ovde, momče“.  Zatim je u napadu dobio loptu i rekao: „Zbog čega me ti čuvaš? Ti mi ne možeš ništa, momče.“ I onda je ubacio trojku. „Kažem ti, momče, ne možeš mi ništa“. Pa je ubacio još jednu. „U seriji sam, novajlijo, ruka mi je toliko vruća da se puši“. Vilkins je već bio veoma besan i u jednom momentu se zaleteo na koš i snažno zakucao preko Birda, čak toliko da je ovaj pao na parket i udario ledjima o konstrukciju. Leri se brzo pridigao i rekao: „ Svidjaš mi se, početniče, imaš petlju. Stvarno sam bio srećan zbog tebe na jedan sekund, ali ću ti svakako ubaciti 40 večeras“. Vilkins je kasnije rekao da je on bio prezadovoljan tim nastupom, zaustavio je Birda, nije mu ubacio 40 poena. Ubacio je 39. Uz samo 4 promašena šuta iz igre.

Naredna sezona je prilično važna, jer je u njoj Leri svakodnevno vraćao publiku u dvorane, a o duelima Seltiksa i Niksa u polufinalu Istoka se i dan danas govori, kao i o duelima sa Vašingtonom jednu rundu ranije. Medjutim, jedan od meni omiljenih „trash talk“ momenata ove sezone se desio protiv Portlanda u regularnom delu. Klajd Dreksler, tada ruki, imao je „čast“ da čuva Lerija Birda i on mu je odmah dobacio kako on tu nema šta da traži i momentalno mu sasuo trojku u lice. Kako bi to izbegao, Dreksler je ušao Birdu u dres, ali ga je ovaj lagano obišao i položio loptu u koš. Kada se vraćao nazad nezainteresovano mu je rekao „Glupi početniče“ (You stupid rookie).
Da se vratimo na plej of. U prvoj rundi, igrali su protiv Vašington Buletsa i Elvina Hejsa. Pred početak utakmice, na podbacivanju Leri se prodrao na Kevina MekHejla. Kev, reci Elvinu šta si mi poručio pred meč. Obojica su ga šokirano pogledala, da bi Bird rekao, slobodno mu reci da si mu rekao da ćemo ih razbiti, njega pogotovo. Seltiksi su sa 3-1 otišli dalje. U narednoj seriji, kao što rekoh gore, igrali su protiv Njujork Niksa, a u odlučujućem sedmom duelu, Bird je imao tripl dabl sa 39 poena 12 skokova i 10 asistencija. Na drugoj strani, Bernard King je imao „samo“ 24 poena, 6 skokova i 5 asistencija.
U pet utakmica su pregazili Sidnija Monkrifa i njegov Milvoki, a onda je došao šlag na tortu. Veliko Finale protiv Los Andjeles Lejkersa. Prvi meč je pripao gostima, drugi je nakon produžetka dobio Boston, da bi utakmicu broj tri u Forumu, Lejkersi dobili prilično ubedljivo rezultatom 137:104.
Vodja nikada neće baciti trenera ili saigrača pod autobus. Nikada neće reći kako je on svoj deo posla odradio, a da su ostali zakazali. Preuzeće odgovornost na sebe bez pogovora. Nakon utakmice je oštro kritikovao igru svog tima, nazvavši sebe i ljude oko njega mekušcima, dodavši kako su igrali kao nekakve devojčice. Ko zna šta li je tek rekao u svlačionici… Ekipa se trgla nakon ove utakmice, na kraju su finale i dobili u sedam utakmica, a Leri Bird je zauzeo svoje mesto medju najvećima koji su ikada igrali ovu igru. Pri rezultatu 125:125 u poslednjem minutu produžetka, Leri pogadja trojku i stavlja ih na pedesetal, što su Kelti znalački iskoristili i postali su NBA šampioni po drugi put u četiri godine, a MVP finala je bio niko drugi do današnji junak. Umalo da zaboravim, sa 24.2 poena, 10.1 skokom i 6.6 asistencija u proseku Leri je po prvi put u karijeri proglašen za MVP. To je uspeo u naredne dve sezone, kada je beležio 28.5, 10.5, 6.6 odnosno 25.8, 9.8, 6.8 po utakmici.

usatoday.com

Kada su se spremali za Olimpijske Igre u Los Andjelesu 1984.godine, nacionalni tim SAD je igrao protiv igrača sa koledža,  koji je predvodio niko drugi do Majkl Džordan. Na zagrevanju, lopta se dokotrljala do Lerija, a Majkl Džordan je trčao za njom. Leri je pokupio loptu, a Majkl je podigao ruke tražeći je nazad. Leri je degažirao loptu preko Džordanove glave, pravo na tribine, rekavši: „Ne dam ti ovu loptu! Uopšte me ne zanima ko si.“ I nastavio da se sprema.
Sezona 1984/85 je fantastična na više nivoa. Leri je počeo sezonu sa povredom ledja, povreda koja mu je kasnije usporila karijeru. Zaradio je tako što je betonirao kuću. Fizički posao koji je mogao da plati bilo kome da mu uradi, ali Leri nije tako naučen.
Regularni deo sezone je obeležila tuča sa Džulijusom Irvingom. Doktor Džej je bio vrlo frustriran nakon serije svadja sa Lerijem, kao i činjenicom da je imao samo 6 poena naspram Lerijevih 42, a Leri je tokom čitave utakmice govorio Džulijusu koliko je poena postigao, kao i koliko je poena Leri postigao uz opasku kako bi Džulijus trebao da završi karijeru. Šta se kasnije dogodilo dole na parketu, pogledajte sami.

Usledila je utakmica izmedju Indijane i Bostona na Božić, a Čak Person (popularni Rifleman) rekao je kako Strelac dolazi u Boston i kako ide da upuca pticu. Pred sudijsko podbacivanje, Leri mu je prišao i rekao: „ Hej, Čak, imam poklon za tebe“.  Leri je čekao da Čak izadje iz igre, a onda je stao tačno naspram njega i pogodio trojku uz opasku: „Srećan je*eni Božić“.
Zatim je protiv Bulsa naspram sebe imao Bena Poketa,  ne baš dobrog defanzivca i okrenuo se ka  treneru Bulsa, Dagu Kolinsu i rekao: „Da li se je*no šališ?!“ i ubacio 33 poena u prvom poluvremenu.
Protiv Jute Džez, pogadjao je svaki šut koji je uzeo, a onda se okrenuo ka treneru Jute i pitao: „ Frenk, zar nemaš nekog na toj klupi koji može da me čuva?“  Lejden se uhvatio za glavu, pogledao igrače na klupi i mirno odgovorio: „Ne..“  Šta je drugo mučenik i mogao da uradi?
Kevin MekHejl je ove sezone postigao rekord u Boston Gardenu sa 56 poena. Pre nego što Vam ispričam ovu priču, moram da Vam napomenem da ovako nešto nikada u životu nisam video. Ovo je definitivno jedan od najboljih performansa iz regularnog dela koje smo ikada videli. Dok Rivers je rekao da je Leri pogadjao svoje šuteve bez ikakvih problema, ali da je posle svakog govorio: „Ovaj ide od tablu. Ko će sledeći da me čuva? Odakle želite sada da šutnem?“ U poslednju četvrtinu se ušlo sa njegovih 50ak poena i onda je počeo da pogadja šuteve dok mu čuvar praktično stoji na glavi. To je navelo igrače na klupi Hoksa da se raduju njegovim pogodjenim šutevima. Da, dobro ste pročitali. Protivnici su se radovali nakon svakog neverovatnog šuta koji je Leri pogodio. Kada je ubacio 56. poen, najavio je da će pogoditi trojku uz faul sa visokim lukom i da će pasti treneru u krilo. Ubacio je i dodatno bacanje, oborio rekord Seltiksa koji stoji i dan danas.

U doigravanjima,  još su neka rivalstva počela da se kuvaju. Detroit Bed Bojsi su počeli da prave šampionski sastav, ali Seltiksi se neće tek tako skloniti. Ovu polufinalnu seriju dobijaju nakon šest utakmica. Ajzea Tomas je nakon ove serije izjavio da nikada u životu nije video da se igrač podiže na šut i istovremeno urla na saigrača koji nije lepo postavio blok. Nemojte naprezati mozak, Leri je i to pogodio.
Zatim, melju stare rivale i dužnike iz regularnog dela, Filadelfiju 76erse u pet utakmica i onda – derbi. Finale sa Lejkersima. Medžik nije zaboravio ono što se dogodilo godinu dana ranije i sigurno nije ravnodušno ušao u ovu seriju. Osveta se stvarno služi hladna, a šest utakmica u finalu je bilo dovoljo Medžiku i drugovima da vrate Bostonu milo za drago.
Aktuelni MVP ne prihvata poraze kao dobar dan. Ovo je bio njegov drugi poraz od Medžika u karijeri, ako računamo finale Indijana Stejt – Mičigen Stejt. Sezonu 1985/86 je napravio spektakularnijom nego što možemo da zamislimo. Ove sezone se desio jedan od njegovih čuvenih šuteva za pobedu. U utakmici protiv Sijetla, čuveni defanzivac Ksejvijer Mekdenijel, popularni „X Man“ čuvao je Lerija u njihovoj „Key Areni“.  Meč je bio nerešen, a lopta je bila bila u posedu Bostona nakon tajm auta, na kom je Leri izričito tražio da mu se doda lopta na odredjenom mestu odakle će on pogoditi šut za pobedu. Odmah nakon tajm auta je prišao svom čuvaru i rekao mu do reči šta će se dogoditi u sledećem napadu. „Uzimam loptu (pokazuje mu prstom u tom momentu odakle će šutirati) na tom mestu ću preko tvoje ruke, tebi u lice pogoditi šut i mi ćemo pobediti“. Kao što je Leri rekao, primio je loptu baš na tom mestu, MekDenijel je podigao ruku, baš kako je rekao, a Leri je pogodio šut za pobedu. Baš kao što je i rekao. Pre nego što se vratio u odbranu, uhvatio ga je za dres i rekao mu: „Slučajno sam ostavio 2 sekunde, nije mi to bio plan“.
Na „Dan zaljubljenih“  1986. godine, Leri je uradio nešto nezamislivo. Sebi je zacrtao zadatak da šutira samo levom rukom (osim šuteva sa distance i polu distance). Baš tom, levom rukom, ubacio je 22 poena od ukupno 47 uz 14 skokova i 11 asistencija! Dodaću samo da je noć pre toga Sijetlu ubacio 35 uz takodje tripl dabl.

Četiri dana nakon ovog podviga, Seltiksi su igrali protiv Jute i Leri je presedeo čitavu četvrtu četvrtinu, jer je razlika odavno prešla 30 poena. U tim momentima on ima 30 poena, 12 skokova, 10 asistencija i 9 ukradenih lopti. Saigrači su mu rekli da ima još 12 minuta da ukrade loptu i upiše se večno u istoriju, a Leri je lagano odgovorio: „Naneo sam dovoljno štete“.
Ako ste mislili da sam zaboravio na „All Star“ ove godine, varate se. Leri je prosto dominirao ligom kada god mu se za tako nešto ukazala prilika i ovo nije bilo drugačije. Takmičenje u brzom šutiranju trojki je te sezone po prvi put uvedeno i Leri je u tome video izazov. Nedeljama se spremao za ovo takmičenje, pa je prilično samouveren došao u Dalas. Koliko je bio samouveren reći će Vam jedan od svedoka, takodje učesnik takmičenja i jako važan igrač za Lejkerse, Majkl Kuper. Kuper je rekao: „ Nadam se da vi svi ovde razmišljate o drugom mestu, jer ja osvajam prvo“.  Nakon samo tri pozicije je bilo jasno ko će biti pobednik. Kada je završio seriju sa 22 ubačene trojke, podigao je ruke u vis i jasno i glasno rekao: „ Ja sam kralj trojki“.  I bio je.  Naredne godine na takmičenju, nije ni skinuo trenerku za zagrevanje, već je tako osvojio i drugu titulu, a ako ste mislili da je ovo prošlo bez „trash talka“ opet ste pogrešili. Pred početak takmičenja rekao je Dejlu Elisu, košarkašu Dalas Maveriksa, da nema potrebe da se priča o ovome, svi znaju ko će osvojiti. A treću godinu zaredom, Leri ponovo u trenerci šutira, ponovo osvaja titulu i sa podignutom rukom napušta scenu.

celticslife.com

U doigravanjima 1986.godine, Leri Bird je nokautirao Džordanove Bulse u tri utakmice. Inače, Džordan nikada nije pobedio Lerija u medjusobnom duelu u doigravanjima.  Džordan je postigao rekord plej ofa sa 63 poena u drugoj utakmici, nakon koje je Leri izašao pred novinare i rekao: „Ovo je bio Bog, koji se maskirao u Majkla Džordana“. Boston je završio posao protiv Atlante u pet utakmica, a protiv nemoćnog Milvokija u četiri i zakazali su novi duel sa Hjustonom, koji su već pobedili 1981. godine u finalu. Medjutim, ovaj Hjuston je savladao Lejkerse u pet utakmica, bio je predvodjen Ralfom Sempsonom i Hakimom Olajudžuvonom i definitivno nije bio za podcenjivanje. Medjutim, Leri je poput predatora video šansu za košarkaško božanstvo i otresao Hjuston u šest utakmica kao tepih u proleće. Takodje je proglašen za MVP finala sa 24 poena, 9.7 skokova i 9.5 asistencija.
Naredne dve sezone, zlatnim su slovima upisane u istoriju košarke. Leri ih je završio sa minimum 50% šuta iz igre, 40% za tri i 90% sa linije slobodnih bacanja. Učlanio se u čuveni 50-40-90 klub i do Stiva Neša niko to nije uradio više od jednom.

si.com

Doigravanja 1987. godine su bila prepuna tenzije. Boston je srušio Čikago u prvoj rundi nakon tri utakmice, zatim su u sedam mečeva izbacili Milvoki, pa je na red došao tim „Loših momaka“.
Detroit Bad Boys Pistons, su izneli sedam neverovatnih mečeva, usudiću se da kažem legendarnih mečeva, a Leri je ponovo imao svoje „trash talk“ momente. Mladi Denis Rodman je davao 120% sebe da ga zaustavi, ali Leri nije propustio šansu da ga ubije u pojam. Konstantno je vikao saigračima kako je sam kao duh i kako moraju da mu daju loptu kako bi postigao koš dok ga neko ne preuzme. Iako je Denis Rodman praktično sedeo na Birdovim ramenima. Pogodio je četiri vezana šuta i okrenuo se ka Čaku Dejliju, rekavši: „Ko me čuva, Čak? Zar nemaš nikog da me preuzme? Bolje ubaci nekog inače ću i vama ubaciti 60“. U utakmici broj pet, Leriju je na pet sekundi do kraja lopta ispala i otišla je u aut. Ajzea Tomas je izveo aut, dodavši loptu Bilu Lembiru koji se nalazio na svega nekoliko metara ispred njega, medjutim, zaboravili su na Lerija. On se zatrčao, ukrao Lembiru loptu i asistirao Denisu Džonsonu za lagane poene koji su doneli pobedu Seltiksima. On je loptu presekao još pre nego što je Tomas uopšte izveo aut. Mentalno je već odradio posao, fizički je samo pokazao celom svetu koliko je veliki igrač.
Na njegovu veliku žalost, izgubili su od Lejkersa u finalu nakon 6 utakmica, ali ovoga puta Medžik i on su bili veliki prijatelji. Naime, Lerija su povrede poprilično usporile, iako je odlučio da još jednom ispiše istoriju u narednoj sezoni. Postao je prvi “Kelt” sa 40 poena i 20 skokova na jednom meču, a takodje je ostao zapamćen i duel sa Atlantom i Dominikom Vilkinsom, kada je Leri sa jakom upalom pluća ubacio 34 poena, od čega 20 u poslednjoj četvrtini. Tamo negde pred kraj sezone 1991/92, Leri je pokazao poslednje obrise svoje veličine, kada je uprkos velikim bolovima u ledjima ostvario tripl dabl sa 49 poena. Nakon sledeće sezone odlučio je da okači patike o klin, a njegov oproštaj u Boston Gardenu je ulepšao i veliki prijatelj Medžik Džonson.
Kada je Medžik objavio da završava karijeru zbog bolesti, Leri je zaplakao. Za razliku od nekih koji su iza njegovih ledja prepričavali situacije koje su i dovele do ovih nesrećnih okolnosti. Veliki rivali na terenu, veliki prijatelji van njega.
Za kraj sam ostavio četiri neverovatne priče o izdržljivosti i borbenosti Lerija Birda, kao i pomenutu situaciju sa njegovog opraštanja od košarke.

Kao što sam napomenuo, povrede su mu usporile karijeru, a prema mišljenju nekih ljudi i uništile.
Ali nije se prvi put suočio sa takvim izazovima u poznijim godinama, kada su ga ledja i naterala da propusti veliki broj utakmica, pa na kraju i da završi karijeru.
Prošle sezone je internetom kružila slika Rasela Vestbruka sa rupom na licu nekih 1.4 sekunde pred kraj. Tu utakmicu Rasel Vestbruk nije završio na nogama i povreda je delovala kao scena iz horor filma. Pogadjate, Leriju se desila identična stvar, samo na malo višem nivou. Godina je 1982. i Leri nakon promašenog šuta ide na ofanzivni skok, ali umesto skoka dobija snažan lakat u bočni deo lica od Harvija Kečingsa, a Leri je bio bez svesti nekoliko minuta. Sa polomljenom vilicom, povredom zbog koje su morali Leriju da buše vilicu kako bi je vratili na mesto, uspeo je da odigra čitavu četvrtu četvrtinu u kojoj je imao 8 poena, 2 asistencije i stavio je čuvara na poster.
Ova priča je prosto neverovatna. Na početku teksta sam spomenuo situaciju iz njegovog detinstjva, kada Lerijev otac traži pomoć da obuje cipelu nakon preloma skočnog zgloba uz pomoć limenke piva. Lerija je stopalo mučilo nekoliko nedelja i jednostavno je odbijao da se zna da je povredjen, a na jednoj utakmici je bol postao nepodnošljiv, pa je odlučio da se obrati timskim lekarima. Ispostavilo se da Leri ima ozbiljnu infekciju stopala i da će morati da ide u bolnicu da se to seče. Znajući njegov mentalitet, bez trunke oklevanja je odbio tu mogućnost i naredio doktorima da intervenciju na licu mesta. Lekari su morali da seku stopalo 6,5cm duboko i to nije moglo da prodje bez analgetika. Leri je i to odbio tražeći limenku piva koje se nalazilo u kofi iza klupe. Kakav otac – takav sin.
Leri je protiv Kavsa 1988.godine ubacio 13 poena u prvoj četvrtini, a u jednoj situaciji je obišao Krega Ila i sjurio se ka košu gde ga je dočekao Del Kari (otac Stefa Karija) i laktom nokautirao Lerija Birda.Udarac je bio toliko snažan da je prouzrokovao prelom očne duplje, a nakon što je dobio terapiju, vratio se na parket. Ubacio je još 18 poena, za ukupno 31, 5 skokova 3 asistencije i 4 ukradene loptu uz šut iz igre 18/20! Ono što je neverovatno, je to, da je Ptica ovu utakmicu odigrao tako što je video stvari duplo i uvek morao da bira na koji će od dva obruča uputiti šut. Kao što znate, ovo nije povreda koja tek tako nestaje, Leri je odigrao sa naočarima još 4 utakmice, na kojima je beležio oko 37 poena u proseku uz 55% šuta iz igre. Čovek je jednostavno sa druge planete…
Za kraj sam ostavio možda i najimpresivniju priču. U sam smiraj Lerijeve karijere, 1991.godine, Seltiksi su igrali utakmicu broj 5 u plej ofu protiv Indijana Pejsersa. Leri je već imao svoje duele sa Čakom Personom i Redžijem Milerom, pa je ovaj duel bio pomalo i ličan. U jednom momentu, Leri se bacio na izgubljenu loptu i svom snagom udario glavom o parket. Ostao je da leži nepomičan. Svi su se uplašili za Lerija, jer su njegova ledja u ovom periodu bila u katastrofalnom stanju i noć pred utakmicu je zbog bolova u ledjima proveo u bolnici. Medjutim, ovaj udarac je prouzrokovao 34godišnjem Leriju potres mozga i on je morao da presedi ostatak meča. Znajući Pticu, on bi na rolerima igrao da mora, čak bi šutirao i glavom kada bi mu ruke bile onesposobljene samo da pomogne timu da pobedi. Vratio se u trećoj četvrtini, pomogao Bostonu da napravi seriju 33:14 i tako eliminiše Indijanu iz plej ofa. Imao je 32 poena, 9 skokova i 7 asistencija uz 63% šuta iz igre. U 34 godini, sa prejakim bolovima u ledjima i potresom mozga!!!

Upravo ovakve priče nam danas nedostaju, ljudi poput Lerija, koji su uvek i bili retki poput vilinske prašine. Njegovu prazninu još uvek niko nije popunio, a i pitanje je da li će moći. Oživeo je NBA ligu, vratio rivalstva sa Niksima i 76ersima, a „uz pomoć“ Medžika Džonsona, raspalio je vatru izmedju Seltiksa i Lejkersa. Možda i najveće rivalstvo ikada koje se završilo prijateljstvom, ali o tome ćemo drugi put. Smejao se Patriku Juingu jer je plaćao limenku piva 7 dolara, govoreći kako Juing inače ne pije pivo i nema pojma koliko ono zaista košta. Dok je Čarls Barkli rekao da je najveća greška ići na pivo sa Lerijem. Jednom su njih dvojica popili toliko Badvajzera, da je Čaka dva dana bolela glava. Kao trener Indijane, prisustvovao je šutu koji je Redži Miler pogodio u poslednjim momentima za pobedu, a njegov izraz lica je bio kao da je Redži ubacio slobodno bacanje na već rešenoj utakmici. Imao je i problema sa srcem, jednom je bio na ivici srčanog udara, znojio se kao da sedi u rerni, a srce je praktično iskakalo iz grudi. Leri je pozvao tajm aut, kako bi „smirio ekipu“ i mirno priveo meč kraju. Apsolutno niko nije primetio da sa Lerijem nešto nije u redu.
Koliko je Leri bio veliki, dovoljno govori anegdota da je čovek za oružanu pljačku dobio 32 godine zatvora, a uložio je žalbu tražeći da dobije jednu više, jer njegov omiljeni igrač nosi broj 33 na dresu. Sudija je odobrio.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.