FIBA priznala ABA ligu

FIBA priznala reorganizovanu ABA ligu, piše B92.

Sastanak vladajućeg tela održan je u glavnom gradu Mađarske, pred finale Evropskog prvenstva za žene između Srbije i Francuske, posle kog su otklonjene sve nedoumice.

FIBA je u martu povuklo priznanje Jadranskoj ligi, a kao razlog je navelo neslaganje pravila takmičenja sa generalnim staturom i pravilnikom federacijom.

U međuvremenu, na sastanku u Beogradu pre mesec i po dana je dogovoreno da vlasnička i upravljaćla struktura od naredne sezone bude u rukama klubova, ali ni posle usvojenih primedbi nije stiglo zvanično priznanje, pošto je FIBA želela da se promene još neki upravljački i vlasnički elementi u vezi lige.

Posle niza sastanaka klubova u regionu i nacionalnih saveza, ali i nekoliko oštrih pisama koja su stigla iz Ženeve (FIBA), zajedničkim naporima svih klubova i saveza, postignut je dogovor u Zagrebu.

Posle korekcija dokumenata, FIBA je u petak u večernjim satima konačno saopštila da je regionalna ABA liga ispunila sve uslove za priznanje po generalnom statutu FIBA, što je i verifikovala u nedelju.

Ovo znači da će kluovi iz regiona i dalje moći kroz regionalno takmičenje da traže plasman u evropska takmičenja pod pokroviteljstvom ULEB – Evoliga, Evrokup – a da ne rizikuju da njihovi nacionalni savezi ne budu suspendovani i sprečeni da učestvuju na prvenstvima Evrope i sveta.

Izvor: B92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published.