Dan kad je Čair prvi put goreo: Crvena Zvezda je osvajač kupa Jugoslavije!

Dvorana “Čair” u Nišu izgrađena je 1974. godine, a bila je u svojoj istoriji talična i za Crvenu Zvezdu i za Partizan. Upravo su Crveno-Beli ostali ubeleženi zlatnim slovima u istoriju ove hale, jer su bili prva ekipa koja je iz svodova “Čaira” izašla sa peharom i dva televizora.

e-novine.com

Završnica Kupa Jugoslavije, njegova kruna, organizovana je već 1975. godine u ovoj hali. Crveno-Beli su dočekali ekipu Jugoplastike iz Splita, a to su one godine kada je beogradski sastav bio strah i trepet u Jugoslaviji. Jedini pravi rivali toj Crvenoj Zvezdi sa početka 70ih godina bili su košarkaši Zadra, dok je Jugoplastika u tom periodu bila poznata kao “Drugoplastika” zbog brojnih neuspeha u šampionatima i kup završnicama. Ipak, dvorana “Čair” je u svom debiju na velikoj sceni videla izuzetnu košarkašku predstavu obe ekipe…

Crvena Zvezda je do finala Kupa Jugoslavije došla preko mečeva sa ekipama Jasenica iz Palanke (91-85), Radničkog iz Svilajnca (118-86) u prvoj fazi. Sledeća stanica je bio veliki derbi sa Partizanom (102-100), koji je ujedno nagovestio da se Partizan priključuje košarkaškim velesilama Jugoslavije. U sledećem kolu lako je savladana Vojvodina (106-90), dok je dalje na programu bilo finale pre finala sa Zadrom. Zvezda je i tu izašla kao pobednik (89-87), a veličina te pobede je prosto neverovatna jer se Zadar tih godina (posebno te 1975.) “šetao” kroz domaću ligu. Jedini kamen spoticanja za Zadrane bila je Crvena Zvezda, u svim takmičenjima.

Nakon plasmana Crvene Zvezde u finale Kupa, bilo je jasno da će Niš da “gori”. Crveno-Beli su imali neverovatnu i nepodeljenu podršku u ovom gradu, posebno ako se zna da Jugoplastika dolazi iz tada druge federalne jedinice. Reportaže iz tog vremena govore da je i trening Zvezde pred finalnu utakmicu pratilo više od 1200 gledalaca. Niš je bio željan košarke, a jedino super-kvalitetno što su Nišlije do tada mogle da vide u svom gradu, iz ovog sporta, bila je ženska košarka. Košarkašice Studenta iz Niša su posebno tih 70ih bile “velika stvar” u Jugoslaviji, ali su Nišlije prosto “poludele” kada se u njihovom gradu pojavio sastav predvođen Mokom i Ducijem.

Bilo je jasno da su šanse Jugoplastike za pobedu u ovom meču skromne. Protivnik je bio veoma moćan, publika je bila apsolutno na strani domaćina i svi u državi su želeli da vide novo slavlje Crvene Zvezde, kao potvrdu najvećeg uspeha na evrosceni dotadašnje YU košarke.

Crveno-Beli su 1974. godine osvojili Kup pobednika kupova, a ovaj trijumf bio je najveće dostignuće dotadašnje klupske košarke u Jugoslaviji. Do njega su Crveno-Beli stigli preko albanskog tima Nandori, zatim francuskog Banjolea, dok je 1/4 grupu sačinjavao duo CSKA iz Sofije i italijanska Sakla. Zvezda je uspešno pregurala i te prepreke do polufinalnih susreta sa španskim Estudijantesom, gde su puleni trenera Aleksandra Nikolića napravili dva iznenađenja i otišli u finale. U meču za trofej Zvezda je bila bolja od čehoslovačke Zbrojovke i osvojila je vredan trofej. Profesor Nikolić je još jednom dokazao da je najveći trener u Evropi.

zabaviste.com

U takvoj atmosferi je dočekan finalni susret kupa te 1975. godine. Kada je utakmica počela bilo je jasno da Jugoplastika ne planira da se skloni i lako prepusti trofej faktičkom domaćinu. Splićani su se hrabro držali i borili, a Tvrdić nije dozvoljavao moćnim Crveno-Belima da osiguraju trijumf. Ipak, sastav koji je imao fantastičnog Slavnića, sjajnog Ducija Simonovića i dobrog Kapičića nije mogao da izgubi…Konačnih 81-79 je bilo dovoljno da cela hala eksplodira u sreći i zadovoljstvu zbog trijumfa Crvene Zvezde. Najbolji igrač susreta bio je Zoran Moka Slavnić sa 25 poena, pratili su ga Kapičić sa 15 i Duci sa 10 poena. U sastavu Jugoplastike, pored zvezde Tvrdića (17 poena), uspešni su bili još i Šolman (20 poena) i Jerkov (19p.).

Nagrada za “MVP” turnira Moku Slavnića bio je televizor, a poklon je darovala “Elektronska industrija Niš”. Televizor je dobio i Duci Simonović.

Osvajači Kupa 1975. godine bili su sledeći košarkaši: G. Rakočević, Grujčić, Sarjanović, Koprivica, Živković, Pajović, Kapičić, Simonović, Vučinić, Spasojević, Jovaćević i Slavnić, dok je trener bio Nemanja Đurić, pomoćnik profesora Nikolića iz prethodne sezone.

Leave a Reply

Your email address will not be published.