Centri na Draftu: Kakve šanse ima Milutinov?

Nakon brojnih spekulacija o šansama centra Partizana Nikole Milutinova da se nađe u prvoj rundi Drafta 2015. godine odlučili smo da ispitamo te mogućnosti i istražimo kvalitete svih centara koji figuriraju kao potencijalna konkurencija.

Prva dva mesta na ovogodišnjem Draftu su verovatno rezervisana za centre Džalila Okafora i Karla Entoni Taunsa. Njih dvojica rotiraju mesta na brojnim Draft predviđanjima, ali činjenice su sledeće:

Ukoliko NBA tim draftuje igrača za veći učinak bez čekanja, odlučiće se za zver sa low posta Okafora. Ukoliko tim veću pažnju poklanja “upside” ili potencijalu, izbor će svakako pasti na Taunsa.

Zanimljiva situacija dešava se u Minesoti koja ima pravo na prvog pika ove godine. Uprava i vlasnik kluba favorizuju Taunsa, dok je trener skloniji angažovanju Okafora. Mada, to su sve spekulacije. Na istom tom nivou se i ime Džalila Okafora dovodi u vezu sa Los Anđeles Lejkersima.

Sledeći centar na Draft Mock listi je Vili Koli Stajn kojem se prognozira plasman od 5. do 8. mesta, zavisno od predviđanja.

Koli Stajn je sjajan atleta i defanzivac, a njegovo ime se dovodi u vezu sa Orlando Medžikom. Smatram da je Koli Stajn suviše jednodimenzionalan igrač za NBA i da je njegova pozicija na Draftu više rezultat medijske bure “hajpa” nego njegovih istinskih kvaliteta. Svakako Koli Stajn ekipi može doneti puno, ukoliko se dobro ukomponuju njegovi kvaliteti, ali nikako ne može biti tzv franšizni igrač kako se često naziva. Takođe, Koli Stajn i nije čisti centar.

Slično njemu, centri nisu ni Frenk Kaminski i Kristaps Porzingis, posebno ne mogu biti centri u NBA tako da ćemo njih zaobići u ovo analizi.

Sledeći centar koji se dovodi u vezu sa visokom pozicijom na Draftu je Majls Tarner. Tarner pati od nedostatka atleticizma, ali ume da šutira i pred njim je verovatno velika karijera. Tarner se može pokazati kao bingo ovog Drafta, a dovodi se u vezu sa Finiks Sansima.

novosti.rs

novosti.rs

Što se tiče ostalih centara, odnosno upravo onih koji mogu biti realna konkurencija Nikoli Milutinovu ističu se sledeća imena:

Vili Hernangomez, Mam Žaite, Dakari Džonson, Arturas Gudaitis kao i zanimljiv dvojac Musa Dianje i Robert Apšou.

Vili Hernangomez poseduje dosta kvaliteta, a već se spekuliše da je on budući centar giganta Real Madrida. Zamerke njegovoj igri su da je dosta mekan, da ne poseduje dovoljan “range” i da se do sada nije oprobao na najvišem nivou u Evropi.

Mam Žaite je pre dve godine bio čudo od deteta iz Francuske, ali njegov razvoj u Nanteru nije išao očekivanom linijom i Žaite je kompletan “undersize” što se u NBA ne toleriše previše.

Najozbiljnija konkurencija za prvu rundu Drafta, od preostalih visokih igrača, bio bi svakako Robert Apšou. Igrač raskošnog potencijala i atleticizma ali i lude glave. Dva puta je izbacivan sa koledž programa, a i u poslednjih nekoliko dana stižu vesti da su mu lekari ustanovili neki zdravstveni problem koji ga može odvojiti od parketa.

Gudaitis je centar koji je takođe imao dobru sezonu, evroligašku. Međutim, Gudaitis se po prognozama kotira u kasnoj 2. rundi što je za Milutinova već prošlost.

Moja prognoza je da će Milutinov biti izabran u ranoj 2. rundi između 31. i 38. pozicije, a u najboljem slučaju se može nadati samom kraju 1. runde ( 27. – 30. pik ).

Leave a Reply

Your email address will not be published.