Bjelica među NBA zvezdama

Fantastične partije Nemanje Bjelice pomogle su nam u analizi sa koje pozicije dolazi najveća produkcija na Eurobasketu 2015. godine.

Naravno nakon ovakvog uvoda jasno je da je u pitanju pozicija krilnog centra, odnosno doprinos visokih igrača.

Nemanja Bjelica

Na osnovu prve dve utakmice na prvenstvu vidi se da je Nemanja Bjelica motor reprezentacije Srbije i trenutno ključni igrač. Nakon fantastične partije protiv Španije, Nemanja je sličnu ponovio i protiv Nemačke kada je dokazao epitet profesora za najbitnije šuteve. Ovaj naziv prihvatili su blogeri iz dalekog Mineapolisa, sledeće destinacije novog Bodiroge.

Kako Bjelica sve to uspeva?

Jasno je da je raspošan talenat ovog košarkaša presudan u njegovom nadigravanju sa vrhunskim majstorima, ali velikog udela u uspehu poseduju i taktičke zamisli selektora Đorđevića kao i Bejlicin osećaj za korišćenje svojih prednosti.

Utakmica protiv Španije:

Na početku utakmice Bjelica je elegantno napadao obruč i najčešće svoje atake završavao polaganjem. U prvom prodoru iskoristio je prednost snage u odnosu na Rudija Fernandeza, kojem je elegantno ušao telom u telo. Protiv Felipea Rejesa demonstrirao je tehničku potkovanost nakon čega je lako probijao njegovu odbranu. Dobro je igrao lažni pik & pop sa Teodosićem.

Nikola Mirotić bio je njegova najčešća žrtva. Protiv Mirotića je demonstrirao šut za 3 poena i prodor. U najbitnijim trojkama na susretu odlično je koristio postavku igre selektora Đorđevića, odnosno snažne blokove Kuzmića desno od kapice (60°).

Utakmica protiv Nemačke:

Bjelica je autoritativno započeo utakmicu iznuđujući lako faulove koji su doveli do slobodnih bacanja. Najlepši potez viđen je već u prvom poluvremenu kada je Bjelica maestralno nadigrao Novickog:

U prelomnom delu utakmice Teodosić i Bjelica odigrali su kvalitetno za trojku Bjelice sa 45°. U jednom od narednih poseda Bjelica je napao Tibora Plajsa a od blokade se zaštitio telom i odlaskom na drugi obruč.

Dobra trenerska zamisao Đorđevića bila je da poslednji napad ide na Bjelicu koji je odlično iskoristio blokove i prostor koji mu je omogućio Raduljica.

Dirk Novicki

Dirk Novicki protiv Srbije nije imao svoj šuterski dan, ali je u nekoliko navrata pokazao da je NBA majstor najvećeg formata.

U prvom poluvremenu Dirk je fantastično koristio svaki miss match situaciju i iznuđivao faulove ili lako poentirao. U nekoliko navrata pokazivao je svoje zaštitne znakove, a najočitija žrtva bio je Milutinov. Kada je Dirku ponestalo snage usledili su i promašaji, ali je visoki Nemac i u tim momentima uglavnom imao čiste šuteve. I pored svega iznetog veliki majstor skupio je double double učinak od 15 poena i 10 skokova na svoje prepoznatljive individualne kvalitete.

Pau Gasol

Nakon što je ozbiljno nadigrao Miroslava Raduljicu u meču sa Srbijom, Pau je bio još bolji protiv turskih centara Semiha Erdena, Oguza Savaša i Furkana Aldemira.

Protiv Erdena Gasol je koristio svoj visoki košarkaški IQ i najčešće pump fake-om činio turskog centra smešnim. Tako je lako “iznervirao” Erdena i uveo ga u probleme sa samopouzdanjem.

Sledeća meta legendarnog Španca bio je Oguz Savaš protiv kojeg je koristio brzinu i daleko veću skočnost, pa je Savašu sipao poene i iz drugog skoka na obruču.

Protiv Aldemira je imao određenih problema sa skokom, ali je Furkana nadigrao snagom i repertoarom košarkaških poteza na niskom postu. Gasol je koristio i sporo izlaženje turskih centara na distancu te ih je častio pogođenim dalekometnim šutevima. Meč sa Turskom Gasol je okončao sa 21 poenom i 7 skokova.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.