Bez Jana nema veselja

Predstavljamo selekciju Češke Republike koja će se takmičiti u grupi C na predstojećem EuroBasketu.

Foto: BulletsForever

ISTORIJA

Učešća Češke na Evropskim prvenstvima delimo na dva dela – ona pod nazivom Čehoslovačka, a od 1993. godine pod imenom Češka Republika kada je ta država primljena u FIBA organizaciju. Sve medalje Česi su osvajali pod nazivom prve države. Ukupan bilans je jedna zlatna medalja, šest srebrnih i pet bronzanih odličja.

Prvo odličje osvojeno je na prvom Evropskom šampionatu 1935. godine, kada je Čehoslovačka savladala Švajcarsku 25:23 u borbi za bronzu. Jedinu zlatnu medalju tadašnja Čehoslovačka osvojila je u posleratnoj godini, 1946. u Ženevi. U finalnom susretu pobedili su Italiju rezultatom 34:32.

U narednim decenijama Čehoslovačka je čak šest puta stizala do utakmice za zlatnu medalju, ali nijednom nije uspela da se popne na pobedničko postolje. Pet od šest finala izgubili su od SSSR-a, a jedno od Mađarske. Najbliži novom zlatu bili su 1951. u Parizu, kada ih je SSSR pobedio 55:54. Na večnoj listi osvajača medalja Čehoslovačka zauzima sedmo mesto.

Nakon mirnog raspada Čehoslovačke, Češka Republika je prvi nastup na kontinentalnom prvenstvu zabeležila 1999. u Francuskoj, kada je zauzela 11. mesto. Nastup 2007. u Španiji, bio je sličan reprezentaciji Srbije, pošto su i Česi završili prvenstvo bez pobede.

Može se reći da su u ovoj deceniji Česi postali standardan učesnik prvenstava Evrope. Najpre su 2013. u Sloveniji osvojili 14. mesto, da bi 2015. ostvarili i najveći rezultat. Posle prvog prolaska grupne faze, prvi put kao samostalna država, Česi su se susreli sa Hrvatskom u osmini finala. Reprezentacija Češke deklasirala je Hrvate rezultatom 80:59 i tako sprečila odigravanje najvećeg derbija bivše SFRJ. Predvođeni Veselim, Šilbom i Satoranskim, Česi su od samog starta kontrolisali utakmicu. O tome govori i podatak da su u jednom trenutku imali i +30 (63:33).

U najvećoj pobedi u poslednjih 20 godina, Veseli je ubacio 20 poena uz 13 skokova, a pratili su ga Jelinik sa 13 poena i bivši igrač Crvene zvezde Blejk Šilb sa 12 poena.

U četvrtfinalnom susretu Srbija je završila bajku Čeha 89:75. Na ovom prvenstvu sadašnji igrač Vašington Vizardsa, Tomaš Satoranski, zabeležio je i rekord po broju asistencija (15) na jednom meču.

SASTAV

U odsustvu brojnih igrača (Jan Veseli, Blejk Šilb, Petr Benda) epitet zvezde tima svakako će poneti Tomaš Satoranski. Plej Vizardsa se ne može preterano hvaliti svojom ruki sezonom. Veći deo proveo je kao treći plej iza Džona Vola i Treja Burka. Za razliku od prošlog šampionata, gde je Veseli mogao uhvatiti svaku loptu, a Benda dobro gađao trojke, čini se da će statistike nekadašnjeg košarkaša Barselone drastično opasti.

Foto: TruthAboutIt

Spletom okolnosti veteran Jirži Velš, verovatno će dobiti više minuta nego što je bilo očekivano. Ipak, očekuje da glavnu ulogu što se bekovskih pozicija tiče ima Tomaš Kizlink, koji je prošlu sezonu proveo u šampionu Francuske druge lige Buržu. Odsustvo Jana Veselog ispod koša pokušaće da nadoknadi Patrik Auda.

Foto: VTBLeague

Zvezda Fenerbahčea je otkazala nastup nakon naporne sezone u kojoj je bio među glavnim igračima osvajača Evrolige, dok se Blejk Šilb nije ni pojavio na pripremama, iako je bilo dogovoreno da se zaduži reprezentativni dres nakon što reši klupski status.

O SELEKTORU

Trener reprezentacije Češke je Izraelac Ronen Ginzburg, rođen 1963. godine. Čitavu igračku karijeru je proveo u Beitaru iz Tel Aviva. Nastupao je za njih u periodu između 1981. godine i 1995. godine. Trenersku karijeru je počeo 2000. godine. Nakon šest godina rada u domovini, 2006. godine je prihvatio poziv Nimburka da postane pomoći trener. Asistirao je u najvećem klubu iz Češke četiri godine, a onda je 2011. godine postao prvi trener Nimburka. Od 2004. godine, pa sve do danas, ovaj klub je svake godine osvajao nacionalnu titulu. Dobar rad u klupskoj košarci ga je preporučio za klupu Češke. On je nacionalni tim predvodio i na prethodnom Evropskom prvenstvu, na kojem je ostvaren i najveći rezultat u skorije vreme.

Foto: BasketballChampionsLeague

OČEKIVANJA

Česi su smešteni u grupu C i svoje utakmice odigraće u Klužu. Imajući u vidu verovatne poraze od branioca titule, Španije i Hrvatske, oni će svoju šansu za prolaz u osminu finala tražiti u drugim mečevima. Ključne utakmice biće im sa domaćinom grupe Rumunijom i Mađarskom, dok bi eventualni trijumf nad Crnom Gorom predstavljao veliki uspeh. Ukoliko izađu iz grupe čini se da je sve osim časnog poraza u prvom eliminacionom duelu veliki uspeh.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.