“Bela čokolada” ili kako biti mađioničar

Već po naslovu će svi iskreni ljubitelji košarke lako zaključiti o kome je reč. Naravno, tema našeg teksta je Džejson Vilijams, šarmantni virtuoz sa loptom i igrač čiji poster je bio lepljen u sobama tinejdžera u svakom gradu u kojem je igrao.

foxsports.com

foxsports.com

Istina, Džejson Vilijams nema najbolje brojke u istoriji NBA, nije ni blizu tome. Osvojio je samo jedan prsten, u Majamiju je upisan zlatnim slovima – sve u svemu bilo je i mnogo većih od njega. Međutim, voleti stil igre “Bele čokolade” i voleti košarku je jedno te isto. To stapanje, ta sublimacija ljubavi posledica su specifičnog stila igre koji je Vilijams gajio u toku svih godina provedenih na parketu, ali i pojave van njega. Ta vanparketna pojava bila je podjednako zanimljiva, kao i njegove asistencije.

Džejson Vilijams je igrač koji nikada nije razumeo kako NBA funkcioniše, šta je šoubiznis i kako se to jedna zvezda ponaša. Upravo su to razlozi zašto je svuda bio voljen u toku karijere, ali i u “penziji”. Svetla NBA pozornice ga nikada nisu zanimala, košarku je doživljavao kao umetnost i posao – odradi utakmicu i ide kući kod žene i dece, porodice koju voli najviše na svetu.

Zbog toga je izbio i jedan volšeban incident koji ga je te 2005. godine izbacio na naslovnice novina u SAD kao siledžiju. Naime, Vilijams je urlao direktno na uho kolumniste jednih novina i otimao se sa njim za olovku, a kasnije je incident razjašnjen tako što je taj novinar Vilijamsove reči da jedva čeka da ode kući i vidi ženu i decu zapisao u formi Džejsonove nezainteresovanosti za vrhunske rezultate.

Izvor: youtube.com/NBA

Na terenu je Vilijams bio kralj “ludih” dodavanja. Poznati su snimci gde do ludila dovodi jednog od najvećih plejmejkera svih vremena Džona Stoktona ili gde iz nemogućih uglova šalje šeretske lopte do svojih saigrača.

Nama iz Srbije, Džejson je postao drag nakon što su ga sa 7. pozicije draftovali Sakramento Kingsi. Pogađate, Vilijams je bio plej ekipi Kris Veber, Peđa i Divac i te sezone su se svi ludo zabavljali u “Arko Areni”. Putevi srpskog NBA dvojca i izvrsnog plejmejkera su se razišli u trejdu za Majka Bibija. Vilijams je završio u Memfis Grizlisima, a tamo je zapamćen po čestim odlascima u dečiju bolnicu gde je svaki put neverovatno radovao sve mališane.

Nagrada za takav pristup životu došla je 2006. godine u vidu NBA prstena sa Majamijem u kojem su glavne poluge bili Šekil O’ Nil i Dvejn Vejd. Vilijams je odlično komandovao ekipom, bio sjajan u asistencijama i poenima tokom čitavog plejofa i bio taj clutch faktor u osvajanju titule.

Nakon te sezone, Vilijams se na NBA nebu zadržao do 2011. godine, uz jednu pauzu u sezoni 2008/09 kada je prvi put objavio penziju.

Da nije sve u životu idealno i onako kako bi trebalo da bude, pokazuje i činjenica da je Vilijams u ranim godinama karijere tri puta padao na testu za narkotike. To mu se, nakon 2000. godine više nikada nije desilo, a svoje energiju je Džejson kanalisao na gore opisane načine. Takođe, jednom je bio optužen za rasističke povike kada je u Ouklend areni vikao na navijače azijate…

Ipak, ono što je ostavio na parketu, ali i puno toga van, govori da je Džejson Vilijams aka Bela čokolada zasluženo bio idol mnogima koji su počinjali sa košarkom ili je samo pasionirano gledali. Neki njegovi potezi verovatno nikada neće biti ponovljeni, a sam Džejson je jednom rekao sledeće:

“Videli ste ovaj moj potez, i samo ne tražite da vam ga ponovim. Neću to umeti”

Leave a Reply

Your email address will not be published.