Bar ima razloga za košarkaški ponos – Đorđije Pavićević

Košarkaši Mornara nalaze se u aktivnoj borbi za opstanak u ABA ligi, dok su učešće u FIBA LŠ završili u prvoj fazi.

Rezultati Barana su mogli biti i bolji u oba takmičenja, da je bilo više sreće i malo više koncentracije u završnim minutima utakmica koje su gubili na jednu loptu. Ipak, Mornar i ljudi u njemu privukli su pažnju jadranske košarkaške javnosti.

Foto: KK Mornar / MEDIA Pro

U rang velikih klubova regiona Mornar je uveo njegov trener i glavnokomandujući u svakom smislu Đorđije Pavićević. Pored atipičnih izdanja na parketu, trener kluba iz dvorane “Topolica” pokazao je i veliko srce humanitarnom akcijom za pomoć teško oboleloj devojčici Seleni Mandić, u koju se uključio KK Mornar, ali i sam Đorđije.

Naime, sav prihod od ulaznica za utakmicu Mornara sa Avelinom u FIBA LŠ bio je namenjen za pomoć Seleni. Prodato je 450 karata, ali je kuriozitet da je sav ostatak do punog kapaciteta dvorane (još 2500 karata) otkupio sam trener Pavićević, i tako učinio gest koji se teško zaboravlja. Sve bučnija i brojnija publika Mornara pozvana je na kraju meča da i sama učestvuje u humanitarnoj akciji.

Na terenu ekipa Mornara se hrabro bori i izgleda i bolje nego što sami rezultati pokazuju. Jedini pravi kiks bio je poraz od Zadra kod kuće, u meču koji je po broju poena ličio na NBA susret. U derbijima sa najboljim klubovima regiona Mornar je osvojio bodove samo protiv Budućnosti, ali je bio blizu da to isto učini i Partizanu, Crvenoj Zvezdi i Ciboni, dok je samo Cedevita sa maestralnim Pjerom Džeksonom lako izašla na kraj sa gostima iz Crne Gore. Ipak, zagrebačku ekipu čeka vruće gostovanje u “Topolici” u narednom kolu, što može biti prilika za Mornar da odnese još jednu pobedu.

Šta je ono što izdvaja ovaj klub u odnosu na ostatak Jadrana? Najpre koncepcija sastava sa dosta Amerikanaca (Momo Džons je povređen i odsustvovaće duže sa parketa), ali i veća uloga za neke ABA poznate igrače koji sada izgledaju možda i najbolje u karijeri. U drugom delu sezone, usled povreda, svoje mesto u ekipi su pronašli i veterani ove lige Boris Bakić i Čedomir Vitkovac, ali deluje da su to bila iznuđena rešenja. Dalje, Mornar odstupa i po stilu košarke od klišea takmičenja. Igra se brzo, sa puno šuteva spolja, a gotovo sve igrače krasi velika mobilnost. Šteta je što ekipa Mornar u svim plejmejkerima od početka sezone, osim donekle u veteranu Bakiću, nije pronašla pass-first igrača jer bi ovaj sastav dobio posebnu dimenziju sa takvim tipom razigravača. Trener(i) Pavićević forsiraju takav stil igre, što ima dobrih efekata za gledanje, ali i sam broj publike u dvorani. Zanimljivosti na njihovim utakmicama nikada ne manjka, ali često plaćaju danak kada nalete na čvrstog i organizovanog protivnika. Ono što ih prati kroz čitavu sezonu je i nedostatak mase u reketu, kao i slabost na poziciji 4 u nekim postavkama.

Do kraja takmičenja Mornaru preostaju dueli sa direktnim konkurentima, ali i derbi meč sa Cedevitom. Opstanak u društvu najboljih u regionu direktno zavisi od tih duela, ali Barani u svakom od njih imaju određenu šansu da odnesu bodove.

Leave a Reply

Your email address will not be published.