Adetokunbo – od ulice do samog vrha NBA lige!

Greek freak“ kako ga svi popularno zovu u zadnje je vrijeme često u centru pažnje zbog svojih predominantnih partija u kojima izgleda kao da se poigrava sa najboljim košarkašima svijeta. Jednostavno je nezaustavljiv kada krene na koš. Sa trenutnom visinom od 2.11 m što je ujedino visina koju uglavnom imaju igrači na pozicijama četvorke, a nerjetko i centri, te činjenicom da može da zaigra na svakoj poziciji na terenu čine ga noćnom morom svake odbrane čak i u NBA ligi. On tek ima 22 godine, a već je jedan od najboljih.

Janis nije tipičan mladi košarkaš koji se ostvarenjem svog sna bavi od najranijeg djetinjstva. Naime njegovi roditelji, inače rodom iz Nigerije, u potrazi za boljim životom dolaze u Grčku, a svog najstarijeg sina ostavili su iza sebe. 6. decembra 1994. godine rodjen je Janis, a dve godine prije njegov brat Tanasis. Kao dječak da bi zaradio za život, zajedno sa bratom, svaki dan je prodavao turistima naočale za sunce i suvenire. Budući da su im roditelji bili sportisti nasljedili su nevjerovatnu genetiku i sa trinaest godina to jest 2007. godine braća se okreću ka košarci, a u treninzima im je redovno pomagao otac koji je u Nigeriji bio fudbaler. Upravo on im je razvio radnu etiku i brzo su napredovali, iako je i dalje bio za jednog trinaestogodišnjaka poprilično loš u odnosu na vršnjake koji su odavno trenirali.

Treneri i skauti su vidjeli dječaka koji je nevjerovatno visok za svoje godine i upravo je to ono što ih je navelo na to da mu poklone pažnju. Adetokunbo je 2009. godine počeo da igra za juniorski tim Filatlikosa, a već 2012. godine priključio se seniorskoj ekipi. Mnoge evropske ekipe bile su zainteresovane za njega prvenstveno zbog njegove visine budući da je imao blizu 2.10 m sa osamnaest godina. Potpisao je sa Saragosom četverogodisnji ugovor koji je uključivao NBA buyout za svaku sezonu, a taj ugovor počinjao je tek početkom sledeće sezone pa je ostatak sezone 2012-2013 proveo u svom klubu u Grčkoj drugoj ligi. Te godine je imao oko 10 poena, 5 skokova i 1,5 asistenciju u proseku. Na NBA draft je izašao 2013. godine i ispunio mu se san kada je izabran kao 15. pik na draftu od strane Milvoki Baksa.

Prva sezona mu nije bila sjajna, svakako nije najavljivala da će postati onaj dominantni igrač kakav je danas. U 77 utakmica u kojima je igrao, prosječno je imao 6,8 poena, 4,4 skoka, 1,9 asistencija. Loš start ga je samo motivisao i već sledeće sezone te brojke su znatno povećane, pomoglo je i to što mu je porodica došla u SAD. U drugoj sezoni imao je prosječno 12,7 poena, 6,7 skokova, 2,4 asistencije i jednu blokadu po meču. Svoj rad i trud je nastavio i dalje, a to mu se napokon isplatilo u sezoni 2016/2017 u kojoj je on prosječno imao 22,9 poena, 8,8 skokova, 5,4 asistencije, 1,6 ukradenih lopti te dvije blokade po meču.

Bio je najbolji igrač svoje ekipe po svakom parametru i nalazi se u elitnom društvu (slika). Povrh toga bio je imenovan u Ol-star tim Istočne konferencije i najmlađi je košarkaš Baksa koji je ikad bio starter u Ol-star utakmici. A pojavljivanjem u istoj postao je i prvi Grk koji je učestvovao na tom događaju. Nastavio je da se razvija, te u tekućoj sezoni u dosadašnjih 17 utakmica statistika mu izgleda ovako: 30 poena, 10,5 skoka, 4,4 asistencija, 1,5 ukradenih lopti i 1,8 blokada.

Velike zvijezde u svijetu košarke ovom mladiću već pokazuju veliko poštovanje. Kobi Brajant mu je ni manje ni više dao zadatak da bude MVP ove sezone. Džejson Teri, dobro poznato ime u košarci, uporedio je jednom rečenicom Novickog i Adetokunba. Izjavio je da je “Dirkenštajn” jedan od najvećih košarkaša ikada zato što je potpuno revolucionirao igru na svojoj poziciji te da je “Greek freak” još strašniji zato što on nema poziciju, on jednostavno mijenja igru u cjelini. Čak i Greg Popovič, svakako jedan od najboljih ako ne i najbolji trener u svijetu košarke, rekao je za Adetokunba da ga je užitak gledati te da je još zanimljivije to što je on tako mlad a već tako dobar.

Sve ovo kad se uzme u obzir za jednog dvadesetdvogodišnjaka čovjek sebi mora da postavi pitanje kakav će on tek biti poslije dvadeset i šeste godine, to jest u periodu kada košarkaši igraju na svome vrhuncu. Najveći nedostatak u njegovoj igri je šut, da budemo precizni, šut sa distance i tri poena. Međutim radi se o momku koju nakon svakog poraza odlazi u dvoranu gdje ponovo uzima svaki šut koji je u izgubljenoj utakmici promašio i gleda snimke svake loše akcije do kasno u veče, dok ne shvati šta je konkretno pogrešno urađeno. Kad se to uzme u obzir, mislim da ćemo uskoro videti zvezdu Milvoki Baksa kako češće uzima šuteve koje do sada nije često pokušavao. Budući da nije imao povrede do sada i imajući u vidu da mu je radna etika u rangu sa Džordanom i Brajantom, ovaj momak, ova zvijer od igrača biće novo glavno lice NBA lige. A sasvim sigurno uz ovakvu igru: šampion, član košarkaške Kuće slavnih, a ko zna možda i u priči za najboljeg košarkaša ikada. Godine su pred njim.

Leave a Reply

Your email address will not be published.