ANGT utisci: Partizan

Košarkaši Partizana rezultatski su potpuno razočarali na ovom ANGT turniru i zabeležili sva tri poraza. Dve utakmice rešene su određenim propustima u koncentraciji, dok je Crvena Zvezda potpuno nadigrala suparnike iz crno-belog tabora.

Kritike na račun izdanja košarkaša Partizana na ovom turniru su brojne, a može se zaključiti i da su Crno-Beli postali treća ekipa po snazi u Srbiji, na nivou mlađih kategorija. Ipak, da nije sve tako negativno pokazali su i neki elementi koje ćemo obrazložiti u nastavku.

Partizan je na ovom turniru dao solidnu minutažu i nekim momcima rođenim dve godine pre konkurencije, u pojedinim momentima je prikazivao dobru igru, a neki igrači su prikazali jasan napredak u odnosu na proteklu važnu smotru, bilo u klupskom, bilo u reprezentativnom dresu. Takođe, apsolutna je istina da se rezultati u mlađim kategorijama ne pamte i da imaju drugorazredni značaj (posebno oni ostvareni na snagu), dok je kvalitetan rad daleko značajniji. Iz tog ugla Partizan izgleda nešto bolje, ali i dalje daleko od dobrog.

Igrači koji su ostavili najjači utisak na ovom turniru, u crno-belom dresu, su Mateja Jovanović, Tadija Tadić i Stevan Karapandžić. Svoje momente imali su i Adžić i Rutešić.

Prva opcija ovog sastava je svakako Mateja Jovanović (206 cm, 2000.) koji je pokazao jasan napredak u odnosu na protekli period. Jovanović je beležio 13 poena i 7 skokova prosečno, a na parketu je provodio skoro 32 minuta po meču. Mateja je pokazao sposobnost da iznuđuje mnogo faulova i sigurno izvodi slobodna bacanja, da završava na niskom postu korišćenjem table i da konstantno privlači pažnju rivala. Ono što na ovom ANGT nije bilo posebno dobro su selekcija i procenti šuta, slabost završavanja iz polu-horoga, kao i veliki broj izgubljenih lopti (3.3 po meču). Jovanović mora puno da radi i na brzini nogu, ali i da se profiliše za odgovarajuću poziciju za seniorsku košarku. Sa rastom još uvek nije gotov, i pred njim je period prilagođavanja.

Tadija Tadić pokriva poziciju beka (194 cm, 1999.), a na ovom turniru je prosečno beležio 12.7 poena, 6.3 skokova i 4.7 asistencija. Tadija je igrač koji poseduje lucidne poteze, zna da kontroliše loptu, ali je i igrač koji pravi neprihvatljivo veliki broj pogrešnih odluka na parketu. Broj izgubljenih lopti (5 u proseku), nesposobnost da iz dobrih pozicija završi na obruču (ostane kratak), kao i selekcija šuta zahtevaju temeljan rad na unapređenju. Sa strane deluje da se Tadić ne razvija na način koji se očekivalo, a on ima još puno vremena da se ponovo vrati na vrh notesa svih skauta. Potezi koje izvodi u pojedinim momentima pokazuju da je kod njega talenat nesporan.

Stevan Karapandžić (184 cm) je bek rođen 2001. godine i koji je puno toga dobrog prikazao na utakmici protiv Ludvigsburga kada je dobio veću minutažu. Protiv Nemaca je zabeležio 14 poena, 4 skoka i 4 asistencije, a istakao se i u defanzivnim zadacima. Mala minutaža u prva dva meča, kao i njegove slabije partije, sprečile su ga da se u njima barem “vidi” na parketu. Ipak, i ova jedna utakmica je pokazala da je Stevan vrhunski potencijal koji pre svega razume košarku. Mnogo stvari još uvek nedostaje, posebno u defanzivnim postavkama, ali Karapandžić bi trebalo da pokaže svoje pravo lice na nekom narednom takmičenju. Njegove kretnje u napadu, kvalitet u prodoru (retko izvodio na turniru), solidan šut, a pre svega odlična odbrana 1 na 1 postavljaju ga visoko na listi talenata od kojih se mnogo očekuje. Jasno je da će za poziciju plejmejkera morati puno da radi na pregledu igre i boljim dodavanjima, ali budućnost će pokazati spremnost da napreduje i u tom segmentu.

Ostali u Partizanu nisu pokazali previše, samo neke naznake potencijalnih uloga u budućnosti. Bogdan Rutešić (2000.), Nikola Tanasković (2001.), kao i Boris Latinović (1999.) privukli su određenu pažnju. Prva dvojica zbog godišta i prostora za eksploziju već naredne godine, dok je Latinović impresionirao predispozicijama. Ipak, svi pomenuti su ostali nedorečeni na ovom turniru.

Partizan sutra očekuje utakmica za čast i izbegavanje poslednjeg mesta na turniru. Protivnik je Makabi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.