ANGT utisci: Mega Bemax

Mega Bemax je na ovom beogradskom turniru, poput Crvene Zvezde, zabeležila tri lake pobede. Meč turnira, upravo sa Crveno-Belima, na programu je sutra od 17h.

Mega je u prvom kolu turnira lako savladala slab sastav Makabija rezultatom 94-76, zatim su klinci iz Mitrovice bili bolji od Sparsa iz Sarajeva (68-40), a konačno Mega je bila ubedljiva i protiv Praga (82-63).

Glavne “zvezde” za Mega Bemax na ovom turniru za sada su bili Nikola Mišković, Goga Bitadze i Mihailo Jovičić. Zanimljive role imali su i Altin Islamović, Danilo Matović i donekle Igor Drobnjak.

Ipak, u ovom sastavu Mega Leksa najviše stvari u napadu “okreće” se oko Miškovića i Bitadzea, tandema pod košem. Dok se Goga Bitadze profilisao kao čisti centar za godine koje dolaze, dotle je Mišković prikazao polivalentnost u igri i sposobnost pokrivanja i pozicije 4 (i potencijalno pozicije niskog krila za kasnije).

adidasngt.com

Nikola Mišković (1999.) beleži impozantne brojke na turniru (18.3 poena, 7 skokova i 3 asistencije), a najviše “pati” u šutu spolja za koji je, bez dileme, sposoban. Trčanje ovog košarkaša, visina i snalažljivost su na visokom nivou, a pred Nikolom je veliki rad na kontroli lopte, šutu za 3 poena i boljoj koncentraciji pri donošenju ključnih odluka u napadu. Što se defanzive tiče, čitava ekipa Mege će tek sutra biti na pravom iskušenju, a dosadašnji mečevi su pokazali da na tom segmentu ima timskih pukotina.

Goga Bitadze (1999.) na turniru beleži dabl-dabl prosek od 15 poena i 10 skokova. Jasno je da centru iz Gruzije (211 cm) nije previše teško da se bori sa protivnicima koji nemaju veliko seniorsko iskustvo, a odlično koristi i lekcije naučene u toku nastupa za ekipu Smedereva u KLS. Ipak, Bitadze je još uvek prilično neobrađen centar a to se dosta vidi u kretnjama na parketu, trčanju i izgubljenosti u pojedinim momentima. Tajmiranje skoka, bolja igra na niskom postu i ispravljanje gore pomenutih aspekata predstavlja prvi zadatak za ovog zanimljivog igrača, posebno za evropske uslove.

Mihailo Jovičić (1999.) je pokazao da u njemu ima puno košarkaškog znanja, ali i problema sa pretvaranjem tog znanja u učinak na parketu. Jovičić prosečno beleži 6 poena i 5.7 asistencija, a svaki njegov potez izgleda prilično lepo. Ipak, pred Mihailom je veliki rad na popravljanju samopouzdanja u šutu, dometa, i profilisanja za poziciju plejmejkera na kojoj može napraviti dobru seniorsku karijeru. Jovičić je sposoban da iznuđuje daleko veći broj prekršaja nego do sad, a da li će tu svoju stranu pokazati videćemo već u duelu sa Crvenom Zvezdom.

Igrači koji su se u ove tri utakmice istakli, iz drugog plana, Megi su doneli širinu u rotaciji i određeni kvalitet. Pre svih se tu istakao krilo/bek Altin Islamović (199 cm, 2000.) koji je prikazao konstantno dobre partije i zabeležio prosek od 9.7 poena i 3.3 skoka. Za tri poena šutira 7/13, solidan je i u skoku i za dva, dok definitivno nije igrač koji ume da inicira kontakt protivnika. Na tom segmentu je neophodan rad, kao i na boljem korišćenju predispozicija koje su odlične za poziciju beka. U tom smeru potrebno je da radi i na eksplozivnosti. Crnogorac Igor Drobnjak (2000.) je pokazao određeni kvalitet u distribuciji lopte (5 asistencija prosečno), ali i mnogo prostora za napredak u ostalim segmentima. Na ovom turniru ga nikako ne služi šut.

Mega Bemax igra krunu turnira protiv Crvene Zvezde i deluje da će upravo taj meč odlučiti putnika za Istanbul sa ANGT turnira u Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.