ANGT utisci: Crvena Zvezda

Košarkaši Crvene Zvezde ostvarili su tri ubedljive pobede u kvalifikacionom delu ANGT u Beogradu.

Crveno-Beli su takmičenje otvorili lakim trijumfom nad ekipom Ludvigsburga 79-57, trijumfalni pohod nastavili preko večitog rivala Partizana (85-56), a nadmetanje u grupi završili trijumfom nad Stela Azurom 77-62.

Bez obzira na ove impresivne rezultate, ne može se reći da je ovaj sastav Crvene Zvezde podjednako talentovan kao neki prethodni, a posebno upada u oči nedostatak apsolutnog prethodnika (ili više njih) što je bila glavna osobina svih ekipa Crvene Zvezde u poslednjih nekoliko sezona juniorske Evrolige.

Ipak, ovaj sastav Crvene Zvezde sačinjavaju potencijalno zanimljivi košarkaši i za najviši nivo seniorskog takmičenja. U toj grupi izdvajaju se Zoran Paunović, Arijan Lakić, Aleksa Uskoković, kao i Stefan Momirov, Vuk Đorđević i Ranko Simović. I među ostalim igračima je bilo lepih poteza, i njihovo neisticanje ne znači nužno i nedostatak kvaliteta.

Zoran Paunović (2000.) za sada igra dobar turnir sa prosečno 10.3 poena i 6.7 skokova. Upravo je sigurnost u šutu za 2 i oko obruča glavna odlika igre ovog košarkaša. Pored sposobnosti da završava napade, jasno je da je Paunović ujedno prototip modernog igrača za poziciju beka (ili krila) sa skoro 200 cm i dobrom koordinacijom. Kod Paunovića učešće na skoku nije nikakav problem, dobro se kontroliše i odlično održava balans. Aspekti na kojima je mukotrpan rad potreban su šut spolja, veća agresivnost na prodoru i detaljnije profilisanje uloge. Takođe, za Paunovića je esencijalno da radi na boljem pregledu igre i lakšem prepoznavanju situacija.

Arijan Lakić (2000.) nije posebno zablistao na ovom turniru u smislu statistike (6.7 poena), međutim imao je svojih poteza. Zapažen je kao igrač koji se ne boji da uđe u kontakt i poentira iz prodora, ne preza ni od šuta spolja, ali je mnogo segmenata na kojima je potreban vredan rad. Lakić je visok 197 cm i ima dosta da ponudi u perspektivi, prvenstveno na poziciji 2.

Aleksa Uskoković (1999.) je predvodnik ove generacije Crveno-Belih, a na ovom turniru za sada beleži 15.7 poena i 5 asistencija. Uzima puno šuteva sa solidnim procentima uspešnosti. Ono što zabrinjava kod Uskokovića je koliki je njegov seniorski plafon, odnosno da li može preneti svoje kvalitete na viši nivo, a u istom sakriti nedostatke. Pozicija plejmejkera zahteva brže razmišljanje, lakše čitanje odbrane protivnika i bolju kontrolu vremena, a pred Uskokovićem je serija turnira sa ozbiljnijim vršnjacima.

Momirov, Đorđević i Simović (svi 1999.) su imali dobrih momenata u kvalifikacionom delu turnira. Ipak, njihovi nedostaci ili zastoj u razvoju su se takođe lako prepoznavali, i oni su igrači koji zahtevaju veliki rad. Momirov je bio prilično nesiguran u šutu, donosio i neke pogrešne odluke u nizu, dok je kod Đorđevića prisutna fizička transformacija koja mu u budućnosti može puno značiti, pa i za uspešnu karijeru na seniorskom nivou. Simović se istakao kao sigurna opcija za 2 poena, kao odličan skakač i igrač od kojeg može postati vrlo koristan član rotacije na seniorskom nivou.

Odlučujuće utakmice na programu su sutra, a Crveno-Beli sigurno idu na titulu i plasman na završni turnir u Istanbulu. U isto vreme, eliminacioni mečevi su nova prilika za već pomenute da utvrde svoj status, dok ostali imaju priliku da prikažu još neku zapaženu partiju. Opšti utisak za ovu ekipu Crvene Zvezde je da su za dve klase iznad ostalih sastava po pitanju “size” igrača, kao i organizovanosti. U pogledu talenta pred ovom ekipom je ozbiljan period dokazivanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.