ANGT UTISCI: Crvena Zvezda Telekom

Crvena Zvezda Telekom osvojila je Adidas Next Generation Tournament održan u halama Basketland i Basketcity na Čukaričkoj padini. Ekipa CZT je u finalu bila bolja od Partizana rezultatom 73 – 51.
CZT je sve svoje mečeve odigrala u visokom ritmu, protivnike je pobeđivala ubedljivom razlikom a određeni igrači su pokazali svoj talenat.

Prvi utisak, nakon odgledanih nastupa CZT na ovom turniru, je da su igrači Zvezde fizički daleko dominantniji od svojih vršnjaka i da trener Klipa dosta forsira fizikalnu košarku, a da se mnoge akcije tima zasnivaju na izuzetnoj snazi beka Vojislava Stojanovića. Nije viđano previše lepote u igri Zvezde, ali efikasnost tima je bila na visokom nivou. Uloga favorita je na kraju izuzetno lako opravdana.

Ko se istakao?

Lični utisak je da se u slučaju ekipe Zvezde ne poklapaju statistički učinci i potencijal koji su pojedini igrači na terenu prikazali. Po potencijalu u ekipi CZT odskaču Boriša Simanić, Aleksa Radanov i Rakićević. Odlične statističke učinke ostvario je Vojislav Stojanović.

Nemanja Kapetanović je skrenuo pažnju na sebe izuzetno čistim i kvalitetnim šutem za 3 poena, gde se posebno ističe odlična mehanika i pogađanje u visokim procentima sa većine pozicija. Kapetanović je osvojio i takmičenje u brzom šutiranju trojki na ovom turniru.

Simanić i Radanov, momci rođeni 1998. godine, pored dobrih fizičkih predispozicija pokazali su i veliki kvalitet u razumevanju košarke i dobrim kretanjima. Na šutu moraju još dosta raditi, a Simanić i na kvalitetnijem repertoaru na niskom postu, kao i jačem fizikalnom kontaktu. Radanov je pozitivno iznenađenje turnira, pokazao je zrelu košarku. Šut za 3 poena je diskutabilan, ali se pre svega mora unaprediti selekcija šuta.

Aranitović i Rakićević su delom i razočarali na ovom ANGT turniru. Od njih se najviše očekivalo, a činjenica je da nisu pokazali previše. Rakićević je konstantno demonstrirao dobro kretanje, ali su obojica značajno podbacila u šutu sa distance. Aranitović je za tri poena šutirao 3/16, a Rakićević 1/7. Međutim, dve velike nade CZT su solidno razigravale saigrače, i pogađale za 2 u nekim težim momentima.

U ovom timu punom nadarenih igrača, ostaje još samo mesta za isticanje učinka Vojislava Stojanovića i Stefana Kenića. Stojanović poseduje veliku snagu, ali ne blista sa drugim kvalitetima. Sirovog je driblinga, solidnog pregleda igre, i nedovoljno dobrog šuta za poziciju koju pokriva. Ukoliko poradi na tim nedostacima, i uspe da ispravno kanališe svoju snagu, može nadmašiti svoj potencijal i trenutne prognoze. Stefan Kenić, iako 1997. godište, čini se nije jos pokazao ni delić svog potencijala, a opet je to bilo dovoljno da se nađe na ovoj probranoj listi. Sportska građa i visoki košarkaški IQ nisu sve što ovaj momak može ponuditi. Mudar prilikom izbora šuta, radan u odbrani uz kvalitete koje već poseduje, čine ga svakako zanimljivim igračem za budućnost.

Ekipa CZT je na turniru pobedila u svakom meču i definitivno je pokazala najviše. Trijumfom u Beogradu obezbedila je učešće na završnom turniru juniorske Evrolige.

Leave a Reply

Your email address will not be published.