Analiza: Srbija-Hrvatska

Hrvatska je u “win or die” utakmici savladala Litvaniju sa 90:81 i izašla iz haotičniih kalkulacija grupe B kao prva. To znači da će protivnik u četvrtfinalu OI biti Srbija. Za razliku od drugih sportova gde poprima oblik komšijsko-političkog rivaliteta u košarci ovaj duel ima višu dimenziju. Đorđevićevom trojkom je započet niz uzbudljivih okršaja u kojim je Srbija (nekad SR Jugoslavija i Srbija i Crna Gora) najčešće odnosila pobedu.

Kada se osvrnemo na timsku statistiku na dosadašnjim utakmicama odigranim u Riju Srbija ima prednost u svim statističkim kategorijama sem u defanzivnom skoku i broju faulova. Najveća razlika je u broju poena igrača sa klupe, Srbija postiže prosečno 45.4 , a Hrvatska 21.2 poena po utakmici. Đorđević je koristio mnogo više igrača u rotaciji od Petrovića, pa bi glavni srpski igrači trebalo da budu odmorniji od hrvatskih. Bojan Bogdanović i Šarić su provodili prosečno više od 30 minuta po utakmici, dok Arapović i Krušlin nisu odigrali nijedan minut.

Hrvatska je definitivno najača na pozicijama 2 i 3, Bogdanović, Simon, Hezonja i Babić postižu više od polovine poena i kreiraju više od polovine asistencija. Za Srbiju će biti veoma važno da ograniči broj šuteva za tri poena, naročito Bogdanovića i Hezonje, iako i Simon i Babić mogu pogađati u serijama kada imaju dobar dan. Defanzivni pritisak na njih trebalo bi da prave Marković i Jović i Kalinić i Simonović, koji su pokazali da umeju da odgovore na defanzivne zadatke koje pred njih postavi trener. Koliko će ko imati prostora, zavisi od toga kako će Đorđević balansirati između ofanzivne i defanzivne moći igrača koji će igrati u istoj petorci.

Srbija ima prednost na poziciji 1, prvenstveno u rotaciji, jer ima 5 igrača koji mogu po potrebi preuzeti ulogu plejmejkera. Naročito je bitan skorerski potencijal koji poseduju Bogdanović i Teodosić koji jednako prete u šutu za 3 poena, kao i iz prodora. Dodatni kvalitet je Teodosićev odličan pregled igre i vanserijski osećaj za pravovremene asistencije. Petrović će morati da osmisli poseban način kako da zaustavi ovaj tandem, jer Ukić neće uspeti u tome bez pomoći saigrača. Ukićeva uloga u napadu je više koncetrisana na proigravanje saigrača, nego na samostalno kreiranje poena. Glavni problem za Hrvatsku na ovoj poziciji je već pomenuti deficit u rotaciji , tj. mala minutaža igrača sa klupe.

Bogdanović vs Bogdanović

Hrvatska na poziciji 4 ima Šarića, koji bi mogao da napravi velike probleme na skoku Mačvanu i Birčeviću, što bi bilo delimično neutralisano igranjem Jokića na poziciji krilnog centra. Šarić se ne ustručava da šutira sa polu-distance i distance, te tako širi odbranu protivnika i otvara prostor za utrčavanja u reket. Komparativna prednost Srbije bi trebala da bude snaga Jokića i Mačvana na niskom postu. U svakom slučaju čeka nas obračun igrača sa visokom košarkaškom inteligencijom.

Srbija je do sada veliki broj poena postigla iz reketa zahvaljujući veoma dobroj saradnji između spoljnih i unutrašnjih igrača. Raduljica i Jokić donose našoj reprezentaciji više od četvrtine poena po utakmici. Obojica se dobro otvaraju iz pik end rola i korisni su na niskom postu. Jokić donosi bolji skok i uspešniji je u razigravanju saigrača. Planinić i Bilan nemaju ključne uloge u hrvatskoj reprezentaciji, ali bi u ovoj utakmici mogli da imaju veliku važnost. Nekoliko dominantnih rivala pokazalo je da hrvatski visoki igrači imaju problem da odbrane reket, što bi moglo da ih košta pobede u duelu sa Srbijom. Planinić i Bilan bi mogli da odnesu prevagu u ofanzivnom skoku, naročito kada Jokić bude van igre.

Balkanski derbi će posebno začiniti treneri Đorđević i Petrović, koji se poznaju veoma dobro. Obojica su poznati kao energične osobe koje umeju da motivišu igrače i naelektrišu atmosferu. Zajedničko im je i što konstatno podnose pritisak javnosti, koja često kritikuje njihove odluke. Đorđević nosi oreol nacionalnog heroja i čoveka koji je donekle povratio kult reprezentacije. Ekscentrični Petrović je posle pobeda nad Grčkom i Italijom na kvalifikacionom turniru i osvajanja prvog mesta u grupi B zavredeo pažnju hrvatske košarkaške javnosti, koja je navikla da ima talentovane reprezentacije koje prati senka neuspeha na veliklim takmičenjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.