Analiza: Srbija – Češka

Košarkaši Srbije i Češke igraju polufinale kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre večeras od 21h u Beogradu.

Apsolutni favorit je reprezentacija Srbije, ali je Češka svoje kvalitete pokazala na Eurobasketu 2015. godine, pa nikakvo opuštanje sigurno nije poželjno. Upravo je reprezentacija Srbije prekinula češku bajku na EP, ali je to bio tvrd i neizvestan meč sve do poslednje četvrtine.

Meč u Lilu, pred skoro 9000 gledalaca, Srbija je prelomila u poslednjih deset minuta igre najviše potezima Zorana Ercega koji sada nije u reprezentaciji. Erceg je bio najbolji strelac na tom susretu u dresu Srbije sa 20 poena, dok je Čehe tradicionalno predvodio Jan Veseli sa 23.

Najvažniji zadatak za pripremu večerašnjeg meča za stručni štab reprezentacije Srbije trebalo bi da bude rešavanje centralnog pik & rola koji Česi forsiraju sa Satoranskim na poziciji 1 i Veselim na 5. Većina akcija češkog tima zasniva se na brzom odmotavanju atletski dominantnog Veselog, ali i na odličnom korišćenju prostora od strane Satoranskog. Plejmejker Barselone je moderan igrač, sa odličnom visinom i snagom za poziciju 1, a u toku svog boravka u Španiji popravio je značajno skorerske potencijale. Sledeća stanica u karijeri visokog Čeha biće NBA liga, a za taj nivo nadmetanja potrebno je da unapredi još neke elemente u svojoj igri.

Treći oslonac sastava Češke je naturalizovani Blejk Šilb koji je postao osvajač Evrokupa u protekloj sezoni sa ekipom Galatasaraja. Šilb je vrlo opasan kada dobije pravovremeni pas na liniji za 3 poena, poseduje dobar šut, ali i kvalitetan prodor i snagu da iznese loptu do samog obruča.

Sa druge strane, Srbija poseduje brojne prednosti: masu u reketu, kvalitet Teodosića, Bogdanovića i Jokića, kao i atleticizam na svim pozicijama. Posebno značajni za igru izabranika selektora Đorđevića su dobra odbrana iz koje crpe sigurnost i dobar protok lopte u napadu da ne bi došlo do prevelikog “zaljubljivanja” u šut za 3 poena kao protiv Litvanije na prošlom EP.

Izvor: youtube.com/FIBA

Ukoliko se analiziraju najbolji potezi sa prošlogodišnjeg susreta jasno se uočava tendencija Čeha da dominaciju Srbije u reketu brane ili udvajanjem ili zatvaranjem sredine. Sa druge strane, saradnja Satoranskog i Veselog je najproduktivnija kada akcija počinje sa sredine terena, a dobar rezultat daje i situacija kada Satoranski fingira utrčavanje. Srbija se dosta oslanjala na saradnju plejmejkera i visokih igrača što je na kraju rezultiralo sa 36 poena Ercega i Raduljice kombinovano.

Večerašnji meč će biti odlična prilika da se vidi koliko dobro srpski centri mogu da brane pik & rol, kao i situacije kada protivnik koristi atleticizam kao primarni kvalitet. Sa druge strane, kvalitet srpskih igrača bi trebalo da omogući dobar meč i siguran plasman u finale turnira.

Leave a Reply

Your email address will not be published.