Analiza: Limož bez plej ofa

Košarkaši Limoža izgubili su derbi meč sa Monakom rezultatom 79-72 i na taj način ostali bez šansi za plej of u francuskom šampionatu.

Šampion od prošle godine je imao turbulentnu sezonu, a ni dolazak trofejnog trenera Duška Vujoševića nije popravio situaciju, uprkos nekim fantastičnim partijama u Evrokupu.

Sastav trenera Vujoševića uspeo je da prekine “goldenstejtovski” niz Valensije i nanese im dva poraza, ali je u doigravanju Evrokupa zaustavlje od ekipe Gran Kanarije. U domaćim okvirima, pod trenerom Vujoševićem sastav Limoža je igrao toplo-hladno, a posebno bolan poraz bio je onaj od Gravlena u domaćem kupu.

Foto: twitter.com/limogescsp

Foto: twitter.com/limogescsp

Uzroka za rezultatski slabiju sezonu Limoža ima mnogo. Najpre, urušeno samopouzdanje ekipe očajnim partijama sa početka sezone u Francuskoj, ali i Evroligi. Trener Erv nije uspeo da izgradi hemiju u sastavu, a ni raspodela uloga nije adekvatno obavljena.

U pozadini problematične sezone uvek se nalazi rad u toku “prelaznog roka”, odnosno letnjeg perioda koji prethodi datoj sezoni. Suštinske pogreške sa pojačanjima se u toku sezone teško popravljaju, a ukoliko se u tome i uspe to je značajno na uštrb finansija. Naime, svaki raskid ugovora sa košarkašem košta, a isto tako i dovođenje novog igrača na poziciju prethodnog. Limož se nije odlučio na taj potez, već je odabrao jednostavniju opciju, a to je promena trenera.

Međutim, ni trener Vujošević nije uspeo da popravi stvari u sastavu. Napredak u igri je odmah bio primetan, ali ekipa nije uspela da stekne konstantnost. Verovatno je mnogo uzroka tome, a sigurno je jedan od potencijalnih i Vujoševićev dolazak u ekipu koju nije sam selektirao, i gde su mnogi imali svoje iznuđeno mesto. Osim toga, poznato je da trener Vujošević insistira na psihološkoj vezi sa igračima, što u slučaju nepoznavanja francuskog jezika nije bilo lako učiniti.

Dalje, francuska košarka je poznata po odsustvu taktičke zrelosti, ali i izuzetnom atleticizmu. Deluje da se sastav Limoža uklopio u ovu negativnu stavku, ali ne i u atleticizam. Najviši igrač sastava je Zerbo (208cm), a centra je u najvećem delu utakmica pokrivao Ali Traore sa 204 cm, i dugom istorijom povreda. Centri Kamara, Traore i Zerbo su svi vrlo slični igrači, sa velikom masom, ali slabijom odbranom i kondicijom, te je bilo nemoguće miksovati taktiku za poziciju 5. Limož je posebno bio uskraćen u toku minuta koje je uzimao Osman Kamara na petici, jer je ovaj košarkaš visok samo oko 200cm (u patikama), pa je patio i defanzivni i ofanzivni skok.

Krilne pozicije sastava su sačinjene od dobrih igrača, ali i tu bi se mogle istaći neke zamerke. Najpre, sastav ne poseduje pravog krilnog centra već tu ulogu preuzima Vil Denijels, koji je po vokaciji čisto krilo. Zvezda sastava Nobel Bongu-Kolo pokriva i 3 i 4, ali sa stilom igre koji vuče van reketa i generalno van saradnje na unutrašnjim pozicijama. Niska krila Pejn i Gejtens se čvrstinom nisu uklopila u francusku košarku. Dok je Pejn još u Remsu pružao šut sa distance, dotle je Gejtens bio potpuno umiren sa jakom odbranom, kako unutra, tako i spolja.

Na kraju, srce sastava su plejmejkeri Mekejleb i Vesterman, koji su možda bili najbolji igrači sastava. Pojačanje na bekovskim pozicijama predstavlja Hajko Šafarcik, koji definitivno nije igrač za fizikalnu francusku ligu, a bilo je i nekih ekscesa van parketa. Finalno, sastav upotpunjuje nekadašnji NBA igrač Jakuba Diavara (33 godine), koji je klubu uzvraćao sa prosečno 3 indeksna poena po meču, za 21 minut na parketu.

Odgovornost za neuspeha Limoža nalazi se na svim akterima priče. Uprava kluba nije odradila domaći zadatak prelaznog roka, trener Erv nije uklopio ono što je dobio, dok na kraju trener Vujošević nije uspeo da spase što se spasti moglo. Kratkotrajni bljesak u Evrokupu, definitivno nije dovoljan za trenera ovakvog renomea, a pred legendom Partizana je težak rad u toku leta na unapređivanju igrača koji ostaju i selektiranju nove snage francuskog velikana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.