Analiza: Australija-Srbija

Australija je pobedom nad Litvanijom 90:64 obezbedila plasman u polufinale u kojem će joj protivnik biti Srbija koja je ostvarila tesnu pobedu protiv Hrvatske 86:83. Ovaj meč će početi tačno u ponoć na prelazu iz petka u subotu.

Plasman Australije u polufinale predstavlja svojevrsno iznenađenje za ljubitelje košarke. Daleko od toga da je tim predvođen NBA igračima bilo ko potcenjivao, ali očigledno je da je Australija iskočila iz senke favorita koju su činile SAD, evropske, pa i južnoameričke reprezentacije. Ono čime je Australija zaintrigirala košarkašku javnost nije individualni kvalitet, već kompaktnost tima. Dok se drugi timovi traže, bljesnu u određenom periodu utakmice, Australijanci deluju kao uhodana mašina koja melje protivnike od početka do kraja. Izuzetno agresivni u odbrani, ponekad na granici prljave igre, odlični u tranziciji iz odbrane u napad, sa konstantnim kretanjem i odličnim protokom lopte u napadu, koji im omogućuje igranje vrlo dopadljive košarke. Ono što im nedostaje je pedigre osvajača medalje na Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, sa čime se razmeću ostale učesnice polufinala. Najveći uspeh Australije na OI je tri puta osvojeno 4. mesto u Seulu 1988.,  Atlanti 1996. i Sidneju 2000. godine.

Srbija je odigrala ovaj turnir sa puno oscilacija, kako rezultatskih, tako i u samoj igri, ali je pokazala da može da se nosi sa svakim protivnikom i da ima širinu da se prilagodi svakom načinu igre. Kada uporedimo timsku statistiku ova dva tima Australija je bolja u šutu za dva, broju asistencija, manjem broju izgubljenih lopti i većem broju poena iz reketa. Srbija ima neznatno više ukradenih lopti, veći broj poena iz kontri i veći doprinos u broju poena igrača sa klupe. Ova dva rivala su imali susret u grupi A, Australija je slavila sa 95-80, iako je Srbija na dva minuta do kraja zaostajala samo 4 poena. Bio je to loš šuterski dan Srbije, Australija je dobro kažnjavala sve greške naše reprezentacije i postigla značajan broj poena iz kontri. Mils i Deladova su iskombinovali više od polovine poena za svoj tim, uz to je plejmejker Klivlenda imao i 13 asistencija. Iako se Srbija popravila u tom segmentu igre, zanimljiv i upozoravajući podatak je da su Raduljica (25 poena), Birčević, Jokić, Štimac i Mačvan imali samo 8 od ukupno 34 skoka koliko je imala Srbija. Nasuprot njima visoki igrači Australije Bogut, Bejns i Andersen su učestvovali sa 25 od ukupno 38 skokova.

Foto: http://www.mysanantonio.com

Foto: http://www.mysanantonio.com

Veliki obračun na ovom meču vodiće se na pozicijama 1 i 2. Bogdanović, Nedović, Marković i Jović mogu odraditi sjajan posao u defanzivi, što su pokazali na nekoliko utakmica, ali jednako čvrst bedem čine Mils, Deladova i Martin na drugoj strani. Bogdanović, Teodosić i Nedović imaju veliki potencijal u šutu za tri poena, a u spoljnoj liniji Australije samo Golding šutira ispod 39 % za tri poena. Teodosić ima slab učinak u šutu za dva poena na ovom turniru, što je sinoć dobro iskoristila Hrvatska. Teo predvodi sjajan učinak naše bekovske linije od skoro 16 od ukupno 22.7 asistencija koliko Srbija kreira po meču. Australiju u tom segmentu predvodi Deladova, a njegovi saigrači u bekovskoj liniji ostvaruju nešto manji učinak oko 15 od ukupno 26.7 asistencija. Srpski igrači na ovim pozicijama mogu lako odneti prevagu u ofanzivnom skoku, što može biti od izuzetne važnosti u slučaju lošeg šuta i slabog učinka u skoku visokih igrača.

Na pozicijama 3 i 4 Srbija poseduje više potencijala u defanzivi nego u ofanzivi, mada je Simonović na ovom turniru vrlo precizan (iako retko šutira), dok Mačvan ima sposobnost da razvuče odbranu Australije solidnim šutem za tri poena. Igrači na ovim pozicijama kreiraju veliki broj poena u ekipi Australije i sposobni su da priprete u šutu za tri poena. Od velike važnosti će biti da li će i koliko na poziciji 4 igrati Bejns i Jokić, koji mogu imati dominantnu ulogu u odnosu na svoje čuvare i lako dolaziti do poena i skokova.

Na poziciji 5 Andersen zna da raširi odbranu rivala šutem izvan reketa, dok je Bogut vrlo koristan u razigravanju saigrača, poput našeg Jokića, a obojica Australijanaca su veoma dobri skakači. Raduljica neće moći sam da im parira u skoku, mada bi svojom fizičkom snagom mogao da dominira u reketu rivala i približi se učinku iz meča odigranog u grupnom delu takmičenja.

Oba tima poseduju raznovrsnu grupu igrača koja može da odgovori različitim strategijama trenera. I jednu i drugu ekipu krasi dobra odbrana, sposobnost da se brzo prebace u napad, dobra saradnja između spoljne i unutrašnje linije i efikasno korišćenje pik end rola. Jedna od mogućih strategija kojom se Đorđević može suprostaviti Australiji je agresivna igra u odbrani na granici faula, pritisak na spoljnu liniju rivala uz obaranje tempa igre i nametanje pozicionih napada umesto konstantne igre u tranziciji. Naša ekipa se može upustiti u trku sa rivalom i brz ritam utakmice, ali je pitanje da li na taj način mogu parirati Australiji punih 40 minuta. Pretpostavka je da bi Australija bila bliže pobedi ako bi se broj poena približavao cifri 90, ali u egal meču ovo ne mora imati nikakvu težinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.