Albert Švajcer (I): Pobede favorita, Frojdenberg zablistao

Košarkaši Srbije lako su savladali Australiju, a pored meča naše reprezentacije odigrano je još nekoliko duela u prvom kolu turnira Albert Švajcer u Manhajmu i Firnhajmu.

Svi favoriti (skoro svi!) su došli do pobeda, a rezultatski neizvesni bili su samo dueli SAD-Francuska i Italija-Kina, dok su Nemačka, Turska i Grčka lako savladale svoje rivale.

basketball-bund.de Albert Schweitzer Logo

basketball-bund.de
Albert Schweitzer Logo

Grčka – Egipat 104-58

Rezultat na ovom susretu sve govori. Egipćani nisu bili dostojan rival za solidnu reprezentaciju Grčke.

Prava snaga i individualni kvaliteti košarkaša Helena videće se na nekom težem ispitu. U sastavu Grčke čak 6 igrača imalo je dvocifreni poenterski učinak, a najviše Papadakis sa 14 poena.

Turska – Argentina 72-54

Turska je savladala Argentinu, daleko lakše nego što se pred meč očekivalo. Prednost Turskoj doneo je dvojac Al-Bitim sa ukupno 40 poena (19+21), a brzi plejmejker Al je dodao i 6 asistencija.

U sastavu Argentine bolji od ostalih bio je Santiago Vaulet sa 12 poena i 6 skokova. Generalno, južnoamerikanci nisu pružili dobru partiju, posebno su smušeno izgledali na jaču odbranu Turaka, tako da je ovakav ishod meča potpuno očekivan već nakon uvodne četvrtine.

Italija – Kina 78-74

Italija i Kina odigrale su veoma uzbudljiv meč, gde je pobednika odlučila loša 3. četvrtina Kineza kada su Italijani stekli ključnu razliku (17-9).

Azure su predvodili 185cm visoki organizator igre Moreti sa 24 poena i 5 asistencija, kao i Bukareli (krilo) sa 16 poena.

U reprezentaciji Kine odličan je bio Rongžen Žu (205 cm/C) sa učinkom od 25 poena i 13 skokova. Žu je, verovatno, i najveće iznenađenje dana.

Nemačka – Japan 89-59

Košarkaši reprezentacije Nemačke bili su bez Isaka Bonge na ovom meču, ali bez obzira na to odigrali su odlično i zasluženo pobedili Japan.

Najbolji na parketu (po subjektivnoj proceni i najbolji prvog dana) bio je Rihard Frojdenberg. Frojdenberg je oduševio NBA (i ostale) skaute svojim raznolikim arsenalom u igri, kvalitetnim rešenjima i učinkom od 18 poena i 10 skokova.

Uz Riharda, istakao se i Lagerpuš sa 18 poena i 7 skokova, kao i Ferdinand Zilka sa 13.

U sastavu Japana najbolji su bili Mikami i Nišida sa po 14 poena.

Francuska – SAD 80-78

Neverovatan razvoj utakmice desio se na najuzbudljivijem duelu dana između SAD i Francuske. Francuzi su gubili 76-70 na 87 sekundi do kraja, da bi heroj pobede bio centar Bastijan Votije sa poslednja 4 poena, uključujući i polaganje za pobedu na 4 sekunde pre kraja.

Francusku su predvodili pomenuti Votije sa 12 poena, Fevrije sa 13, Mokoka sa 14 i najefikasniji je bio Čuafe sa 17 poena i 8 skokova.

U SAD najbolji su bili Mur sa 16 i Mek sa 15 poena, ali su obojica napravili velike greške u završnici meča i tako omogućili preokret Francuskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.