Nova Evroliga: sastanak za popunu 5 mesta

U Barseloni, danas od 16.00, čelnici Evrolige sastaće se sa predstavnicima nacionalnih liga koji će izneti platforme koje nude.

Sistem 11 licenci se zaokružio pristupanjem Panatinaikosa novoj ligi pre nekoliko dana (A licencu danas poseduju:Real, Barselona i Laboral (Španija), PAO i Olimpijakos (Grčka), CSKA (Rusija), Fenerbahče i Efes (Turska), Armani (Italija), Žalgiris (Litvanija) i Makabi (Izrael)). U tom svetlu, poznato je da će nova liga brojati 16 ekipa, te se pregovori vode o preostalih 5 mesta.

sniperchannel.com Euroleague logo

sniperchannel.com
Euroleague logo

Kakve su šanse ABA lige još je rano govoriti, ali poznato je da se nova (i stara) Evroliga vode finansijskim motivima, te većina klubova sa Balkana može imati manje šanse u novom formatu EL. Bitan uticaj na konačnu odluku može imati i činjenica oko stava nacionalnih saveza, odnosno da li će nacionalni savezi isključivati klubove koji igraju novu EL ili ne, iz nacionalnih šampionata.

Takođe, ono što se poslednjih dana čuje u košarkaškim krugovima, ali je i dalje na nivou neproverene glasine, je specijalni model u kojem bi Evroliga izbegla vezivanje za same lige zbog mogućih finansijskih problema klubova, već bi se više vezala za neke garancije ili neku varijantu “vajld karte”.

Ukupno, još uvek je potpuno nesigurno prognozirati da li će ABA dobiti sigurno mesto u novoj EL ili ne.

Predstavnici ABA lige u Barseloni biće predsednik Krešimir Novosel, i direktor Žarko Čabarkapa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.