Zvezda srušila neugodnu tradiciju

Žalgiris je poražen od Crvene Zvezde sa 61:77. U pobedi, posle tri poraza protiv večerašnjeg rivala (dva 2015 i jedan u godini za nama), crveno-bele su predvodili Simonović sa 16 poena, Lazić sa 15 poena i 4 ukradene lopte i Dženkins sa 13 poena. Veliki doprinos u razigravanju saigrača dali su Bjelica sa 8 i Jović sa 7 asistencija. Jankunas je bio jedini dvocifren u Žalgirisu sa 10 poena i 5 skokova, Kavaliauskas je sa 7 skokova bio najbolji skakač tima, a Lekavičius sa 7 asistencija najbolji asistent.

Žalgiris je u prvoj četvrtini imao velikih problema u napadu, deo njih je uzrokovan slabom realizacijom šuta iz igre, a drugi deo su činile izgubljene lopte, za koje velike zasluge ima vrlo dobra odbrana Zvezde. Crveno-beli su u napadu prvenstveno koristili prednost koju im je davao Kuzmić u reketu. Na početku utakmice imali su problema sa šutem spolja, ali su u nastavku popravili i taj segment igre i n krju prve četvrtine zasluženo vodili sa 7:21.

Crvena Zvezda je i drugu četvrtinu počela s nešto slabijim šutem spolja, ali su im u nastavku upravo šutevi sa distance bili najveće oružje, a dobra deo promašaja ispravljen je ofanzivnim skokom. Žalgiris je dobro počeo ovaj period vezao nekoliko poena iz tranzicije, a onda su ponovo ušli u začarani krug promašaja i izagubljenih lopti i na odmor otišli sa zaostatkom 22:47.

Foto: euroleague.net

Veći deo treće četvrtine protekao je u siromašnoj košarkaškoj predstavi. Zvezda je igrala znatno slabije u napadu i držala odstupnicu kroz povremeno pogođene trojke. Žalgiris je podigao nivo igre, prvenstveno u odbrani, a onda su u drugoj polovini ovog perioda uspeli da vežu seriju poena iz unutrašnje igre i minimalno smanje zaostatak na 39:61.

I poslednja četvrtina počela je sa malo poena. Crveno-beli su se prvi konsoldiovali i serijom pogodaka iz šuta spolja rešili pitanje pobednika. Žalgiris je imao odgovor, ali suviše kasno za preokret. Litvanci su pogodili par šuteva sa distance, a onda lakim poenima iz tranzicije kaznili Zvezdino opuštanje i greške u napadu i smanjili prednost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.